Häränmiekka – grilliruokien ykkösherkku

Lämmin kesäinen alkuillan hetki, grilliltä leviävä houkutteleva ruoantuoksu ja iloinen puheen sorina grillin ympärillä luovat kuvaa suomalaisten nautinnollisesta kesänvietosta. Kun kuvaan liitetään grilliliha, nyt häränmiekkana, ja punaiset grilliviinit, niin näyttämö on valmis. Mausteisen pehmeät, paloitellut filelihat kypsyvät vartaissa nopeasti ja antavat ateriaan täyteläisyyttä ja makua. Viinivalinnoissa maistellaan klassisista rypäleistä valmistetut vivahteikkaat ja mausteiset punaviinit. Tällöin grillaaminen on muutakin kuin ruoanlaittoa, ja niinpä grillin ympärillä viihdytäänkin pitkään.


Avotulella ruskistuva häränmiekka on kesäinen makuelämys,
jonka hämärtymässä kesäillassa kruunaa lasillinen hyvää punaviiniä.

Häränmiekka, 6 annosta
800 g härän/naudan sisä- tai ulkofileetä
muutama katajanmarja
1 rkl mustapippureita
1 rkl merisuolaa
1 dl punaviiniä
hieman rypsiöljyä
timjamia, basilikaa

Rouhi katajanmarjat, pippurit sekä suola morttelissa ja mausta häränliha mausteseoksella. Laita filee marinoitumaan rypsiöljyn, punaviinin sekä tuoreiden mausteoksien kanssa. Nosta liha huoneen lämpöön puoli tuntia ennen grillaamista. Leikkaa filee kuutioiksi ja työnnä ne varrastikkuihin. Grillaa vartaita muuripannussa noin 10‒15 minuuttia välillä käännellen.


Häränmiekan kumppaniksi voi samoilla tulilla kätevästi kypsentää uuden sadon perunoita ja sipulia. Keitä perunoita etukäteen viisi minuuttia ja kypsennä ne sipuleiden kanssa muuripannulla samanaikaisesti lihavartaiden kanssa. Nosta pöytään lisäksi tarjolle tomaatti-paprikasalsaa, kastiketta, vaaleaa leipää sekä erilaisia viinivaihtoehtoja.

Punainen kastike:
2 dl kermaviiliä
1 rkl ketsuppia
2 rkl ruohosipulisilppua
2 rkl paprikaa pieninä kuutioina
ripaus cayennepippuria

Tomaatti-paprikasalsa:
250 g minitomaatteja
3 pientä sipulia
puolikas keltaista paprikaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa vihannekset pieniksi paloiksi ja laita ainekset kulhoon. Kaada oliiviöljy ja viinietikka sekaan, sekoita ja mausta. Leikkaa lopuksi päälle yrttejä.

Viinilasillinen: 
                 
Grilliviineissä on makua ja mausteisuutta
Grilliruokien viinivalinnoissa on kesäistä rentoutta ja marjaisaa maukkautta. Vivahteikkaat ja pehmeän marjaisat punaviinit sopivat kypsien ja paahteisten grilliruokien viinikumppaneiksi. Häränmiekan viineissä on tummaa väriä, mausteisuutta, pehmeyttä ja maanläheinen olemus.

Argentiinalaiset Septima Tierra Los Chacayes Malbec ja Terrazas de los Andes Malbec ovat liharuokien parhaimpia viinikumppaneita. Argentiinan kuumissa olosuhteissa tuotetuissa malbec-viineistä löytyy intensiteettiä, tasapainoista hapokkuutta, jopa vivahdus makeuttakin. Andien juurella ja rinteillä päivän sekä yön lämpötilaerot ovat suuret. Öisin vuoristosta laskeutuu laaksoon kylmää ilmaa, joka päivän aikana taas lämpiää voimakkaasti. Nämä vuorokautiset lämpötilaerot ovat oleellisia yli kilometrin korkeudessa Andeilla kasvavien viiniköynnöksien rypäleiden kehittymisen, rakenteen ja niiden hapokkuuden tasapainon kannalta. Rypäleistä tulee värikylläisiä ja rakenteeltaan hyvin vivahteikkaita sekä täyteläisiä, johon viinin kypsytys tammitynnyreissä antaa makuun lisää monipuolisuutta ja vaniljaisia aromeja. Häränmiekan valmistus Suomenniemellä lähestyy argentiinalaisen kansallisruoan, asadon, valmistusta, jossa isolla puuhiiligrillillä kypsennetään erilaisia liharuokia. Laajasti ottaessa molemmissa kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jossa kokonaisuus rakentuu hyvästä ruoasta, maukkaista viineistä ja iloisesta ihmisjoukosta.

Septima Tierra Los Chacayes Malbec. Argentiina,Mendoza 2020.Alko 406077.Hinta 15,29.Sokeri 1.6 g/l/hapot 5.7 g/l.
Syvän kirkkaanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen, maku täyteläinen, tanniininen, tamminen, vivahteikas sekä roteva.

Terrazas de los Andes Malbec. Argentiina, Mendoza 2020. Alko 911007. Hinta 25,98. Sokeri 2 g/l/ hapot 5.4 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu marjainen, maku täyteläinen, tanniininen, mausteinen, aromikas ja mehevän hilloinen, pitkä.
 
                 
Espanjalainen Coto de Imaz Gran Reserva on itseoikeutetusti juuri oikea viini häränmiekalle. Viini on valmistettu Tempranillo-rypäleestä, joka viekoittelee viinissä kauniin runsaanpunaisella viinillisellä värillään, monimuotoisella aromikkuudella ja maun mehevällä kypsyydellä. Gran Reserva -viini on saanut kypsyä pitempään tammessa sekä pullossa viininä jossa tammi säilyy täydentävänä osana aromien taustalla, ei niinkään päällimmäisenä piirteenä. Näin Coto de Imazin aromikkuus, vivahteikkuus ja tasapainoisuus eli hapokkuuden, hedelmäisyyden ja tanniinisuuden sopusointu, tekevät siitä oivallisen viinikumppanin paahteiselle häränmiekalle.

Coto de Imaz Gran Reserva. Espanja,Rioja 2016.Tempranillo. Alko454907. Hinta 27,89. Sokeri 3 g/l /hapot 5.4 g/l.
Tiilenpunainen, tuoksu karpaloinen, maku täyteläinen, viikunainen, nahkainen, tamminen, hennon vaniljainen, kehittynyt.

                 
Mikäli Malbecista tai Tempranillosta ei löydy sopivaa viinikumppania, niin aina on olemassa vaihtoehto B. Plan B Modern Red Pinot Noir&Syrah on australialainen punaviini, jossa viettelevä Pinot Noir ja tulinen Shiraz luovat kokonaisuuden, jossa marjaisuus ja mausteisuus ovat hienossa tasapainossa. Viinissä aistii tekijöiden halun tuottaa laadukkaita hyviä hinta-laatusuhteisia viinejä, joissa on sanomaa ja mielenkiintoa! Modernin punaviinin rypäleet on poimittu käsin ja niiden on annettu käydä erikseen avonaisissa sementtiastioissa kuorikontaktia hyödyntäen kahdeksan päivän ajan. Viini on saanut aromikkuutta sekä vivahteikkuutta kypsyessään kahdeksan kuukauden ajan osin uusissa, mutta pääosin käytetyissä tammitynnyreissä. Viini on suodattamatonta.

Plan B Modern Red Pinot Noir&Syrah. Australia 2020. Alko 902072. Hinta 19,90. Sokeri 0.5 g/l / hapot 5.49 g/l.
Kirkkaanpunainen, tuoksu kirsikkainen, kukkainen, maku keskitäyteläinen, punamarjainen, mausteinen sekä vivahteikas.
(Katso kompromissin määritelmästä Plan B
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti