5.7.2023

Kohopenkki helpottaa kotipuutarhurin töitä

Kotipuutarhuri on innokas viherpeukalo ja kohopenkki helpottaa puutarhatilkun hoitoa. Varsinkin jos viljelysala on pieni, sijaitsee saaressa, ja varsinkin jos maa-aines on heikkolaatuista, kivikkoista. Kohopenkkiä hoitaessa ei tarvitse kyykistyä, vaan puuhailu kasvien kanssa onnistuu kätevästi seisaaltaan.

          
Kohopenkki mahdollistaa puutarhaistutusten aloittamisen varhain keväällä ja jatkaa kasvukautta myöhään syksylle. Rakennettaessa maahan levitetään pohjalle suoja (sanomalehtiä, kangasta tms.) ehkäisemään rikkakasveja. Laudoista rakentuu kohopenkille kompakti reunus, joka pitää multapenkin hyvin kasassa.

 

          
Kohopenkin perusta on korkea, ilmava risusydän, jossa lehtikerros eristää lämpöä ja tasapainottaa penkin kosteutta. Päällimmäisinä kerroksina on ensin kompostimultaa ja lopuksi kuohkeaa puutarhamultaa. Korkealla alustalla on ihanteelliset kasvuolosuhteet ja työskentely onnistuu kyyristelemättä, selkää säästellen.

           
Eloperäisistä aineksista rakennettu, luonnonmukainen kohopenkki tarjoaa suotuisat olosuhteet hyötykasvien puutarhaviljelylle. Penkin kerroksittainen ja ilmava rakenne tekee kasvualustasta lämpimän, joka suojaa kasveja kylmältä. Korkea penkki paljastuu keväällä lumen alta aikaisin ja mahdollistaa kasvien aikaisen istutuksen. Kohopenkissä kasvuala on tehokkaassa käytössä ja penkin voi perustaa pienellekin alueelle. Kosteuden suhteen saa kohopenkkiviljelyssä olla tarkkana, sillä vesi läpäisee penkin rakenteet hyvin ja se kuivuu helposti.

Kesämiettein Heikki Remes, puutarhurin apulainen

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti