13.7.2023

Halstarilohi on maukas ja helppo lounasvaihtoehto

Kesälomalla yksikertainen on valttia ja monesti ruoanlaitostakin halutaan selvitä nopeasti. Halstraaminen eli hiillostaminen on kätevä tapa valmistaa maukas ja yksinkertainen ateria, jonka maussa on monimuotoisuutta sekä aromikkuutta. Lohifile sopii halstraamiseen hyvin, siinä on sopivasti rasvaisuutta, se kypsyy nopeasti ja maku saa hiilloksesta mukavan savuisen aromin.

          
Kalan halstraaminen eli hiillostaminen tarkoittaa sen kypsentämistä erityisessä pitimessä eli halsterissa hiilloksen yllä. Hiillostettava kala puristetaan halsterin kahden puoliskon väliin ja sitä pidetään sopivan etäisyyden päässä hiilloksesta. Halsterissa kalaa on kätevä käännellä siitä kypsennettäessä ja kalan muoto säilyy kokonaisena. Halstarilohi saa avotulesta herkullisen savuisen aromin ja vivahteikkaan lisämaun.

Halstarilohi, 4 annospalaa
600─800 g tuoretta lohifilettä
karkeata suolaa
rose-viherpippuria murskattuna
tuoretta tilliä

Sopiva suolaus saadaan, kun lohifileelle ripotellaan reippaasti karkeaa suolaa, ja sitten pyrstöstä riiputtamalla karistetaan ylimääräinen suola pois. Alle kiloinen kalafilee suolautuu parissa tunnissa. Halsteri on hyvä öljytä ensin, tällöin kala ei tartu hiillostettaessa halsteriin. Halstarointia varten fileen pinnalta pyyhitään suolat pois ja leikataan kala jo valmiiksi sopiviksi annospaloiksi. Laitetaan filepalat halsteriin ja halsteri hiilloksen päälle. Lohta kypsennetään kymmenisen minuuttia molemmin puolin, välillä halsteria käännellen. Fileet maustetaan hiillostuksen jälkeen ja nostetaan suoraan annoslautasille.

          
Tyylikkään yksinkertainen, näyttävä ja maistuva lounasruoka valmistuu kun halstarilohen annoksen rakentaa lusikallisesta munakokkelia ja kermaisesta nokkoskastikkeesta!

Savu kaipaa viiniltä voimaa
Avotulella kypsennetty ruoka maistuu voimakkaalta ja edellyttää myös viiniltä potkua. Halstaroidun lohen rasvaisuus ja savuisuus vaativat viiniltä hedelmäisyyttä, tammisuutta sekä sopivaa hapokkuutta. Chardonnay on klassinen viinikumppani lohelle. Hedelmäinen ja uutteinen valkoviini sekä sen kuivan terävä hapokkuus leikaavat hyvin lohen rasvaisuutta. Tammikypsytys antaa Chardonnaylle täyteläisyyttä, lisämakua ja vaniljaisia aromeja.

          
Church Road McDonald Series Chardonnay on runsas ja paahteinen valkoviini, jossa viinin käyminen tapahtuu rypäleiden pinnalla luonnostaan olevien villihiivojen avulla. Tämä antaa viilille persoonallisuutta ja vivahteikkuutta. Viiniköynnökset kasvavat kalkkikivisessä maaperässä jokilaaksoissa lähellä rannikkoa. Aamuisin mereltä puhaltava virtaus tuo viileää ja kosteaa ilmaa rannikkoseudulle. Ilman lämmettyä kosteus haihtuu ja lämpö sekä valo pääsevät vaikuttamaan köynnösten kasvuun. Rypäleet kehittyvät hitaammin ja niistä tulee raikkaampia, aromaattisempia ja niihin taltioituu hapokkuutta. Viini on läpikäynyt malolaktisen käymisen ja sitä on kypsytetty enimmäkseen käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä, jolloin tammi jättää viinin hienon vivahteen rypäleen hedelmäisyyttä peittämättä.

Viinilasillinen:
Church Road McDonald Series Chardonnay.
Uusi-Seelanti 2021. Alko 500087. Hinta 22,98. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu aprikoosinen, maku kuiva (0g/l), hapokas (7.1g/l), pähkinäinen, briossinen, tamminen, runsas.

Teksti: Heikki Remes
Annoskuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti