Sauvignon Blanc on mitä parhain kesäviini

Kesäviini ei ole mikä tahansa viini, vaan lomallakin halutaan nauttia viinistä, sen tarjoamista makunautinnoista ja vivahteista. Tähän Sauvignon Blanc on varteenotettava viinivalinta.



Raikas sauvignon blanc nautitaan nuorena
Kesäinen, vihreänkeltainen ja kuiva sauvignon blanc yllättää rikkaalla aromikkuudellaan. Tuoksussa on aistittavissa selvää yrttisyyttä ja hillittyä mustaherukkaisuutta. Mausta löytyy täyteen pakattua pirteää happoisuutta ja tasapainoista hedelmäisyyttä.

Sauvignon Blanc -rypäleet ovat kooltaan pieniä, ja niiden paksun kuoren alle on varastoitunut runsaasti aromeja sekä viinihappoja. Luonteenomaisin piirre viineissä on niiden pirteä hapokkuus. Mustaherukka, karviainen, ruoho ja nokkonen ovat tyypillisimmät sauvignon blanciin liitettävät aromit. Lajike tuottaa runsaan sadon ja viihtyy erityisen hyvin viileässä ilmanalassa, jossa rypäleen parhaimmat ominaisuudet tulevat hyvin viineissä esille. Tuoreena viinien maku on hedelmäisimmillään ja raikkaimmillaan.

Sauvignon Blanc on Ranskan Bordeaux'n ja Loiren perinteinen, klassinen rypäle. Sieltä sen viljely on levinnyt ympäri maailmaa. Erityisen merkittävän aseman rypäle on saanut Chilessä, Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa sekä Uudessa-Seelannissa. Tunnetuimmat ja arvostetuimmat sauvignon blancit tuotetaan Loiren yläjuoksulla, Sancerressa ja Pouilly-Fuméssa. Näiden alueiden viineille on tyypillistä selvä ruohomainen ja mineraalinen maku. Modernin ja innovatiivisen viiniteollisuuden myötä Uuden-Seelannin eteläisellä saarella sijaitseva Marlborough’n viinialue on noussut tasavertaiseksi kilpailijaksi Loirelle. Marlborough’ssa tuotetut sauvignon blancit maistuvat eloisan hedelmäisiltä, ja viinien hedelmäisyyden sekä hapokkuuden välillä vallitsee luonnollinen tasapaino. Niiden raikkaus on kielellä aistittavissa, ja jälkimaku on nautittavan pitkä.

Sauvignon Blanc on hyvä kasvis- ja kalaviini. Hedelmäinen, hapokas sekä kuiva sauvignon blanc maistuu monen ruoan kumppanina. Kesäviininä se löytää hyvän kumppanin salaatista, keitosta sekä vaaleasta lihasta. Kala- ja äyriäisviininä sauvignon blanc on juuri oikea valinta. Sauvignon blancin yrttiset ja mausteiset aromit tekevät siitä sopivan kumppanin myös aromaattisille ja etnisille ruuille.


Sauvignon blancin ja vuohenjuustosalaatin yhdistelmä on klassinen,
jossa viinin raikas hapokkuus tasapainottaa mukavasti juuston tuntuvaa happamuutta.

Punajuuri ja vuohenjuusto:
2 kypsää punajuurta
100 g vuohenjuustoa
½ dl pinjansiemeniä
3 rkl tuoreita yrttejä(timjamia)
tuoresalaattia

Kastike:
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl rypsiöljyä
1,5 tl sokeria
½ tl suolaa
pippuria

Pese ja harjaa punajuuret huolellisesti ja keitä ne kuorineen. Juurekset säilyttävät mehukkuutensa kun keittämisen ajaksi jättää pienen varsikannan ja juuren paikoilleen. Pieni määrä etikkaa keitinvedessä saa punajuurien helakan värin säilymään. Juurekset ovat täysin kypsiä pitkän, 1,5‒2 tunnin keittoajan jälkeen. Keittämisen jälkeen kasta kypsät punajuuret kylmään veteen, jolloin niiden kuoret irtoavat helposti kädessä pyöräyttämällä. Paahda kuivalla Teflon pannulla pinjansiemenet kauniin ruskeiksi. Tee myös salaattikastike valmiiksi. Leikkaa kylmät punajuuret lohkoiksi. Nosta punajuurilohkot ja vuohenjuustopalat revittyjen salaatin lehtien päälle. Mausta ja koristele pinjansiemenillä, yrteillä ja ripauksella salaattikastiketta. Kokoa salaattilautanen juuri ennen tarjoilua, sillä punajuuri värjää nopeasti muut ainesosat.


Herkkusuun kasvissalaatti ja lasillinen raikasta valkoviiniä on maistuva yhdistelmä.

Ainekset:
100 – 200 g tuoreita herkkusieniä
3 – 4 tomaattia
punainen tuore paprika
pätkä purjoa
omena
1 dl persiljaa hienonnettuna

Kastike:
2 valkosipulinkynttä murskeena
2 rkl viinietikkaa
5 rkl ruokaöljyä
¼ tl rakuunaa kuivattuna
½ tl suolaa
jauhettua mustapippuria

Valmista kastike maustumaan sekoittamalla ainekset keskenään. Huuhdo ja puhdista herkkusienet. Huuhtele paprika, poista kanta ja siemenet. Pese tomaatit ja omena sekä puhdista purjo. Viipaloi herkkusienet ja tomaatit. Suikaloi paprikat. Leikkaa purjo hienoiksi renkaiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa omena hienoiksi suikaleiksi. Lado ainekset kerroksittain tarjoiluastiaan ja valuta kastike päälle. Säilytä kylmässä.


Rantakalan kanssa maistuvat niin pirskahtelevat kuin kuohuvat viinit, joissa viinien
sitrusmainen pirteys ja hapokkuus täydentävät rantakalan yrttisyyttä ja pehmeyttä.

Rantakala, 4 annosta
noin 800 g muikkuja
2 pientä sipulia
60 g voita
8─10 maustepippuria
2 tl suolaa
tilliä
vettä

Perkaa ja huuhtele kalat nopeasti kylmällä vedellä. Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Sulata voi padan pohjalla, lado muikut ja sipulit kerroksittain pataan. Lisää väliin pippurit ja suola. Kaada vettä päälle niin, että kalat juuri ja juuri peittyvät. Anna keitoksen hautua hiljalleen avotulella vajaan tunnin ajan. Älä nostele kaloja keitettäessä, jotta ne pysyvät kokonaisina. Lisää pataan lopuksi tuoretta tilliä ja tarkista maku. Nauti rantakala perinteisesti kastamalla ruisleipää kalaliemeen.


Viinilasillinen:
Domaine Franck Millet Sancerre. Ranska, Loire, Sancerre 2021. Sauvignon Blanc. Alko 565157. Hinta 26,90.
Vaalean sitruunankeltainen, tuoksu herukanlehtinen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (6.5 g/l), limettinen, mineraalinen.

Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc. Chile, Elqui Valley 2022. Alko 958027. Hinta 11,99. Vegaani.
Oljenkeltainen, tuoksu karviaismainen/herukkainen ja maku kuiva, hapokas (6.9 g/l), sitruksinen, mineraalinen, pitkä.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough 2022. Alko 556247. Hinta 33,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu viherherukkainen, maku kuiva (0 g/l), hapokas (6.6 g/l), verigreippinen, mineraalinen, ryhdikäs.

Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc. Uusi-Seelanti, Marlborough. Ravintolamyynti.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruunainen, maku kuiva (5.5 g/l), yrttinen, trooppisen hedelmäinen, sitruunainen, pitkä.

Mud House Sauvignon Blanc Rosé. Uusi-Seelanti, Marlborough 2021. SB, PN, Alko 940957. Hinta 14,98.
Vaaleanpunainen, tuoksu mustaherukkainen, maku kuiva (2 g/l), hapokas (6.8g/l), marjaisa, hennon herukanlehtinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti