Kuhaa kahdella tavalla, pannulla ja uunissa

Suomalaiset arvostavat kotimaista kalaa, vaikkakin vain kolmannes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Kotimaisista luonnonkaloista eniten syödään ahventa ja seuraavina ovat hauki, muikku ja silakka. Sisävesien kotitarvekalastajille kuha on suosikkilaji, sen saatavuus on hyvä, siinä on hento maku ja vähäruotoisena se on helppo valmistaa ruoaksi. Kuhalle löytyykin monia ruokareseptejä, jotka tuovan kalan hentoon makuun vivahteikkuutta ja lisää makua.

          
Kuhasta on moneen lähtöön niin kokille kuin viineillekin!

          
Hieman erilaisuutta ja makua valmistukseen sekä esillepanoon popcornien ja perunalumen myötä. Popcornit tuovan makuun maissin pehmeää paahteisuutta ja perunalumi perunalle keveää rakennetta!

          
Uunikuha
kuhafile
1 dl ruokakermaa
paahdettuja popcorneja murskattuna
lusikallinen korppujauhoja
hieman sitruunamehua
valkopippuria
1 tl suolaa

Sekoita kermaan paahdetut popcornit, korppujauhot, sitruunanmehu, valkopippuri ja suola. Anna turvota viisi (5) minuuttia. Levitä seos kuhan päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puolisen tuntia, kunnes kala on kypsää. Tarjoa uunikuhan kanssa perunalunta ja tattimuhennosta.

          
Kuhaa pannulla
kuhafile
paahdettuja popcorneja murskattuna
suolaa
sitruunapippuria
voita
hieman kermaa

Paahda paahdetut popcornit paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta kuhafile suolalla ja sitruunapippurilla. Paista kullanruskeaksi. Valele kerma kuhafileen päälle. Ripottele pinnalle paahdetut popcornit ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa kuha pannulla kypsytetyn tuoreen kotimaisen kaalin kanssa.

          
Alvarinhon hienostuneisuus viehättää
Alvarinho/Albariño-rypäleen kotiseutu on Iberian niemimaan luoteisosassa Portugalin Minhossa ja Espanjan Galiciassa. Portugalin tunnetuimmat Alvarinhot tulevat Vinho Verden alueelta. Alvarinho on paksukuorinen, pienisatoinen ja vaikeasti viljeltävä rypäle. Rypäleelle tyypilliset tuoksut ovat lähellä kypsän persikan ja aprikoosin aromeja. Viinien aromaattisuus nousee tuoksussa hyvin esille ja maku on hapokas sekä hienostunut. Nuoressa viinissä hedelmäisyys korostuu ja Atlantin läheisyys tuottaa rypäleisiin luontaisen, tasapainoisen raikkauden.

Viinilasillinen:
Setencostas Premium Alvarinho. Portugali, Vinho Verde 2022. Alko 911421. Hinta 12,98. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen, maku kuiva (3 g/l), hapokas (6.1 g/l), sitruksinen, vivahteikas, ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti