15.9.2012

Riistaviinit palkitsevat metsämiehen

Metsämiehelle saalis, olipa se iso tai pieni, on aina vaivansa arvoinen. Metsästys antaa haasteita, eikä saalista aina voi olla varma. Samoin on riistaruoan ja sen viinien kanssa. Ne ansaitsevat myös arvoisensa kohtelun. Itse pyydetystä saaliista tehty ruoka on ykkösherkkua, ja sen viineihin kannattaa myös panostaa. Mikäli viineiltä haluaa vastinetta päivän uurastukselle metsässä, niin perinteiset riistankuvioiset viinit kannattaa unohtaa ja etsiä rypälepohjaisia viinivaihtoehtoja!  


Riistan kanssa maistuvat maanläheiset ja hedelmäiset viinit; niissä on voimaa, mausteita ja haasteellisuutta.

Cabernet Sauvignon on punaisten rypäleiden ykkönen. Punaviini rakastaa voimakkaita liharuokia, jossa riistaruoat antavat tasapainoisen vastuksen mausteiselle Cabernet Sauvignolle. Perinteinen yhdistelmä rakentuu punertavasta, puolikypsästä, hieman roseisesta paistista ja täyteläisen tanniinisesta viinistä.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon on chileläinen punaviini. Fair Trade -viinissä on luonnonmukaisuutta ja vivahteikkuutta. Käyminen kolmen viikon ajan terästankeissa on jättänyt aromeihin mustaherukkaisuutta, ja puolen vuoden kypsytys vuoden vanhoissa tammitynnyreissä antaa makuun pehmeyttä sekä vaniljan aromeja.


Metsästäjälle hirvenkaato on hetki vailla vertaa. Kaadon jälkeen alkaa varsinainen voimainponnistus saaliin paloittelemiseksi ja leikkaamiseksi erilaisten ruokien raaka-aineiksi.
 
Etelä-Rhonelainen punaviini Gigondas L’Hallali Grande Réserve sopii vaikka kaatoryypyksi hirviporukalle ja myöhemmin hirviaterialle. Viinin etiketissä kuvataan ikivanhaa tapaa, jossa metsästäjät, hevoset ja koirat, kuvan hirvikoiran tapaan, pysähtyvät metsästystorven äänen myötä kunnioittamaan juuri kaadettua saalista. Pääosin Grenache-rypäleestä tehty viini valmistetaan käsin poimituista rypäleistä. Viini kehittyy puusammioissa ja saa makuunsa marjaisuutta sekä mausteisuutta. Voimakkaat riistaruoat, kuten hirvi tai villisika, saavat L’Hallalista arvoisensa viinikumppanin.


Hirvenmiekka pistää makuhermoon. Hirven sisäfileestä grillattu riistaruoka juhlistaa ruokahetken.

Hirvenmiekka, 6 annosta
800 g hirven sisäfileetä
muutama katajanmarja
1 rkl mustapippureita
1 rkl merisuolaa
1 dl punaviiniä
hieman rypsiöljyä
timjamia, basilikaa
pieniä sipuleita varsineen
pieniä perunoita

Rouhi katajanmarjat, pippurit sekä suola morttelissa ja mausta hirvenliha mausteseoksella. Laita filee marinoitumaan rypsiöljyn, punaviinin sekä tuoreiden mausteoksien kanssa. Nosta liha huoneen lämpöön puoli tuntia ennen grillaamista. Leikkaa filee kuutioiksi ja työnnä ne varrastikkuihin. Grillaa vartaita muuripannussa noin 10‒15 minuuttia välillä käännellen. Keitä perunoita etukäteen viisi minuuttia ja kypsennä ne sipuleiden kanssa muuripannulla samanaikaisesti hirvivartaiden kanssa. Tarjoile vihannesten, kastikkeen, vaalean leivän ja täyteläisen punaviinin kanssa.

Etelä-Afrikkalainen KWV Pinotage ja sen savuinen sekä mausteinen olemus istuvat hyvin hirvenmiekan vastaaviin aromeihin. Rypäleet tulevat läheltä merta ja antavat viinille raikkautta. Pinotage-rypäleet ovat perinteisesti vähäaromisia, mutta kasvukaudella satoa karsimalla rypäleisiin saadaan enemmän vivahteikkuutta. Maaperä ja vajaan vuoden kypsytys tynnyreissä antavat viinille paahteisen ja tervaisen vivahteen.


Lammas rosvopaistikuopan äärellä miettii viinivalintoja paahteiselle ja kypsälle lihalle.
   
Pienemmät riistaeläimet, kuten kauris ja poro, sekä myös lammas löytävät viinikumppanin Shiraz- ja Tempranillo -viineistä. Shiraz-rypäleissä on mausteisuutta ja voimaa. Tempranillot ovat puolestaan vähähappoisia ja pyöreän makuisia. Tammessa kypsyessään temparanillo-viinit saavat usein makuunsa tammisuutta ja nahkaisuutta.

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz on useasti palkittu australialainen shiraz-viini. Vuoden tammitynnyreissä kypsynyt viini on saanut makuunsa runsaan hedelmäisyyden ja kevyen tammisuuden. Olemukseltaan viini on rehevä sekä ryhdikäs ja sopii erityisesti riistalle ja lampaalle.

QP on espanjalainen tempranillo, joka on tehty luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Rypäleet tulevat neljältä viinitarhalta, joiden viiniköynnökset ovat vuosikymmeniä vanhoja. Satomäärän vähäisyys antaa viineille täyteläisyyttä sekä tyylikkään aromikkuuden. Modernissa punaviinissä on selvä riojalainen nahkan ja tammen vivahde. Oivallinen viini lampaalle ja pienriistalle.
.

Pinot noir on klassinen lintuviini. Rypäleen punainen marjamaisuus, vivahteikkuus ja keveys sopivat erinomaisesti erilaisten linturuokien kumppaniksi.

Sancerre Rouge Les Baronnes on raskalainen pinot noir -punaviini, joka poikkeuksellisesti tulee Loiren laaksosta. Uutuusviini yhdistää onnistuneesti Loiren viinien raikkauden ja Burgundin perinteisteisten punaviinien marjaisuuden sekä tyylikkyyden. Valmistuksessa viini saa käydä terästankeissa korkeassa lämpötilassa. Rypälemassaa päivittäin pumppaamalla viiniin saadaan enemmän väriä ja tanniinisuutta. Malolaktinen käyminen pehmentää viinin makua ja sitä täydentää yli puolen vuoden tynnyrikypsytyksen tuoma tammisuus.


Riistaviinissä ja metsässä on samoja elementtejä, värikkyyttä, marjaisuutta ja maanläheisyyttä.

Viinilasillinen:
Wyndham Estate Bin 555 Shiraz. Australia, South Eastern Australia 2009. Alko nro 446827. Hinta 13,99.
Tummanpunainen, hillomainen tuoksu ja täyteläinen, luumuinen, mausteinen sekä tamminen maku.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve. Chile, Curicó 2009. Alko nro 5896. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, mustaherukkainen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen sekä hennon vaniljainen maku.

QP. Espanja, Rioja 2009. Tempranillo. Alko nro 441117. Hinta 14,90. LUOMU.
Tummanpunainen, tummakirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, kevyen nahkainen, tamminen ja pitkä maku.

KWV Pinotage. Etelä-Afrikka, Western Cape 2010. Alko 6726. Hinta 9,99.
Punainen, savuinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen sekä maanläheinen maku.

Gigondas L’Hallali Grande Réserve. Ranska, Etelä-Rhône 2009. G,S,M. Alko nro 438737. Hinta 13,93.
Punainen, makean karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, mausteinen, yrttinen ja lämmin maku.

Sancerre Rouge Les Baronnes. Ranska, Loire Sancerre 2009. Pinot Noir. Alko nro 424737. Hinta 19,89.
Punainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, notkea, vadelmainen, ja hennon tamminen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
Hirvikuva: Raimo Vinni
www.viinimies.com

2 kommenttia:

  1. Tuo kyseinen Gigondas L`Hallali on luokaton viini. Tuoksuu ja maistuu halpis Chileläis pahvitonkka viiniltä. Metallinen, epämielyttävä tuoksu, keinoteoisen makea. Sama jatkuu maussa. Keinotekoinen, pistävän metallinen, ja lyhyesti sanottuna ällöttävä. Huonompaa hintalaatu suhdetta saa kyllä Alkosta hakemalla hakea. Täysin ala-arvoinen esitys. Ja itse en edes ole mitenkään erityisen kriittinen suhteessa viineihin, ja yritän löytää niistä aina hyviä puolia, antaa ns. uuden mahdollisuuden ja pidän vieläpä Rhonen viinestä erittäin erittäin paljon, joten pettymys oli sitäkin suurempi. Löytäisin noin biljoona paremaa esimerkkiä Gigondas, Vacqueras jne. viineistä. Please Alko, sä pystyt parempaan. Huh...

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Anonyymi. Vaikea kannoittua kritiikkiisi, kun en tiedä maistoitko viiniä ilman ruokaa, tai onko siinä jotain epäpuhtautta varastoinnin yms. seurauksena. Samoin itse en voi kokea sinun makuelämystäsi Chileläisistä pahvitonkkaviineistä, kun en niitä ole maistellut. Minun mielestäni kyseinen viini käy hyvästä esimerkistä Rhonen rypäleistä ja viineistä. Se on niin että maku on maistajan suussa, ellei kyse ole virheellisestä tuotteesta. Uskon että kokemuksellasi löydät sinua paremmin miellyttävän viinin. Heikki

    VastaaPoista