Kirsikan kukissa on herkkyyttä ja hetkellisyyttä

Kirsikan kukat symboloivat elämän hetkellisyyttä ja nostavat esille ajan rajallisuuden. Japanilainen perinne korostuu Hanamissa, kukkien katselussa, jonka toteutus on yksinkertaista. Etsi kirsikkapuu tai sen kukkiva oksa ja ihaile kukkien kauneutta sekä niiden katoavaisuutta. Asian sisäistyy ja antaa pohdittavaa elämän sekä hetken rajallisuudesta tosiasiallisesti vasta kukinnan mentyä ohi.

Kirsikan kukat välittävät kuvan herkkyydestä ja hauraudesta.

Hanamissa kauneus on hetkessä ja katsojan silmässä
Kukkien katselu on yksi keskeisimmistä japanilaisista perinteistä, joka ajoittuu keväälle kirsikkapuiden kukinta-aikaan. Aika on paikallisesti hyvin lyhyt, mutta mieleen jäävä. Ajankohta vaihtelee paikkakunnittain ja kevään etenemisen mukaan. Ihmiset kerääntyvät Japanissa Hanamin aikaan puistoihin nauttimaan kirsikankukkien välittämästä sanomasta, niin piknikkien kuin ulkojuhlien merkeissä.

Kirsikan kukat ovat osa japanilaista elämää. Takana on yli tuhat vuotinen perinne, jonka sanoma symboloi buddhalaisuuden mukaan katoavaisuutta. Elämä on läsnä lyhyen aikaa, se kypsyy, puhkeaa kukkaan, loistaa hetken ja on pian poissa, kukkien varistessa sateen tavoin pois.

Sakura on kirsikankukka ja itse juhla, kukkien katseleminen, on hanami. Mankai kuvaa täyttä kukintaa, joka kestää vain muutaman päivän. Hanafubuki on se vaihe jossa kukkien terälehdet tipahtavat alas puusta sateen tavoin.

Teksti: Heikki Remes
Kukkakuvat: Eeva Remes
Kuva Tokiosta: Mariko Noro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti