Marskin malja ottaa miehestä mittaa

Hyvä tarina on oleellinen osa mieleenpainuvia ruokia ja juomia. Marsalkka Mannerheimin ruokailu- ja juomakulttuuriin yhdistetään monia tapoja sekä menoja. Marskin Ryyppy on yksi tunnetumpia tämän päivän pöytätapoja, jonka maneereissa on miehistä suorasukaisuutta sekä hillittyä eleganssia.

 
Marsalkka Mannerheimin ryyppykulttuuri juontaa juurensa keisarillisesta chevalierkaartista Pietarista, jossa Mannerheim palveli. Marskin ryyppy sai muotonsa ja koostumuksensa talvi-ja jatkosodan aikana, jolloin siitä kehittyi tunnettu perussnapsi. Sen ensisijaisena raaka-aineena oli akvaviitti, jota syksyllä 1942 ylipäällikön vanhempi adjutantti Ragnar Grönvall alkoi jalostaa. Ohjeena oli vähentää ginin makua ja lisätä vermuttia sekä saada snapsin makua paremmaksi. Grönvallin aidon Marskin ryypyn koostumus rakentui 0,5 l akvaviittia, 2 cl vermuttia ja 1 cl giniä. Sen sanotaan olevan mahdollisimman lähellä sodanaikaista Eau-de Vie de la table Ronde de St. Michel -snapsia.

Marskin malja tarjoillaan huurteisena, lasi piripintaan täytettynä ja nautitaan läikyttämättä. Juodaan joko kahdella siemauksella tai ”pureskellen”. Kyynärpään ollessa suoraan vartalosta ulospäin, lasi tuodaan lähelle vartaloa, katsotaan vastapäätä istuvaa silmiin ja kohotetaan lasi kohti suuta.

Juomalasillinen:
Marskin Ryyppy. Suomi, Lignell & Piispanen. Alko nro 412. Hinta 21,00.
Väritön, pomeranssinkuorinen tuoksu ja kuiva (3 g/l), tasapainoinen, hennon yrttinen ja mausteinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti