1.12.2011

Pizzaa puu-uunissa


Kylmä vuodenaika ja viikonloppu tarjoavat omakotitalossa asuvalle tai mökkiläiselle mahdollisuuden ruokien tekoon. Kuuma uuni on ihanteellinen paikka valmistaa ruokia ja samalla täyttää keittiö nautinnollisella ruoan tuoksulla. Puulla lämmitetty uuni antaa ruokiin paahteisen makuvivahteen. Itse pyöräytetyt pizzat paistuvat nopeasti ja maistuvat herkut voi valmistaa itse kutakin miellyttävillä täytteillä.

Pizzataikina (3:lle pizzalle):
3 dl vettä
1 dl kasviöljyä
7-8 dl vehnäjauhoja
1 pala hiivaa
1 tl suolaa
Mittaa kylmä vesi ja kasviöljy kulhoon. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola. Sekoita ja lisää vehnäjauhot tasaisesti taikinaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Sienitäyte:
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
2 sipulia
juustoraastetta
oreganoa
Anna suppilovahveroiden liota hetken vedessä ja purista kuivaksi. Ruskista sienet sipuleiden kanssa pannulla. Levitä täyte pizzapohjalle ja ripottele päälle juustoraastetta ja oreganoa. Paista pizzoja noin 270-asteisessa uunissa 7 - 10 minuuttia.

Kasvis-kinkkutäyte:
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2 sipulia
200 g savukinkkua palana
350 g emmental juustoa
kasviöljyä
tomaattikastiketta
oreganoa
Poista paprikoista siemenet ja kuori sipulit. Viipaloi kasvikset ja hauduta öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä. Suikaloi kinkku ja raasta juusto. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan, ja kauli tai taputtele ne ohuiksi paistopellin kokoisiksi levyiksi. Levitä tomaattikastike pizzojen pohjille ja lisää hieman juustoraastetta, sekä jaa kasvis- ja kinkkusuikaleet niille. Ripottele päälle juustoraastetta ja oreganoa.


Suppilovahvero sopii pizzan täytteeksi mainiosti. Sienen hento, metsäinen maku tulee ruoassa hyvin esille, sillä raaka-aineita on vähän ja maustaminen on maltillista.


Sienipizza saa puu-uunissa kauniin ruskean sävyn ja pehmeän sekä paahteisen maun.

  
Pizza-aterialla pöytään nostetaan italialaiset valko- ja punaviinit
Pizzojen moninaiset raaka-aineet sekä vivahteikkuus mahdollistavat maistella niitä valko- ja punaviinien kanssa. Custoza on neljän italialaisen valkoisen rypäleen sekoitus. Viini on valmistettu luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Viinin makua ei ole pehmennetty malolaktisella käymisellä, mutta rypälesekoitus tuo viinin makuun pehmeyttä. Viinin käyminen viinisakan päällä on jättänyt makuun täyteläisyyttä ja vivahteikkuutta sekä antanut miellyttävän suutuntuman.
   L’Aurate on Nero d’Avola-rypäleestä tehty sisilialainen punaviini. Sen täyteläisyys, kevyt paahteisuus ja  hento yrttisyys tekevät siitä ilmetyn pizzaviinin. Viini on tehty luonnonmukaisista rypäleistä, eikä sitä ole tammikypsytetty. Suodattamattomassa viinissä Nero d’Avola-rypäleen pehmeät tanniinit sekä luumuinen ja hennon mausteinen olemus muodostavat nautinnollisen kokonaisuuden.
 
Pizzaviineistä löytyy hedelmäisyyttä sekä mausteisuutta ja ne tarjoavat rennon makunautinnon.

Viinilasillinen:
Bianco di Custoza Terre in Fiore. Italia,Veneto 2010. Alko nro 548937. Hinta 8,97. Luomuviini.
Vihertävänkeltainen, tuoksultaan hedelmäinen ja maultaan hennon greippinen, hapokas ja yrttinen.

L’Aurate Nero d’Avola. Italia, Sisilia 2010. Alko nro 483587. Hinta 7,98. Luomuviini.
Punainen, hennon kirsikkainen tuoksu ja täyteläinen, luumuinen ja miellyttävän mausteinen viini.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Eeva Remes
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti