Merimetso näyttäytyi Juankoskella

Merimetso, tuo rannikkoseutujen tuttu näky, viivähti Juankosken Västinniemellä Niittylahden maisemissa.
 
Merimetso istahti kivelle lepuuttamaan ja oikomaan siipiään pitkällä Savon suuntautuneella kiertomatkallaan.

Merimetso on paluumuuttaja Suomen lintukartalle
Merimetso, tuo meren rantojen ja luotojen tuttu näky, on kirjaimellisesti liannut maineensa elintapojensa ja kannan liiallisen kasvun myötä. Saaristossa merimetso on kiistanalainen laji, joka aiheuttaa vahinkoja kalapyydyksille ja pilaa herkkää luontomiljöötä. Merimetso turvautuu ravinnon saannissa yksinomaan kalaan, jota se tarvitsee 350–500 grammaa vuorokaudessa. Se voi viipyä sukelluksissa yli kaksi minuuttia, ja parhaimmillaan merimetso sukeltaa yli kymmen metrin syvyyteen.
   Merimetso hävisi Itämeren lintulajistosta 1900-luvun alkupuoliskolla liiallisen vainon seurauksena. Ensimmäinen varma pesintä merimetsolle havainnointiin Raaseporissa vajaa kymmenen vuotta sitten. Sittemmin lintukanta on rauhoitettuna kasvanut vuosittain voimakkaasti ja lienee nyt lähellä 17000 lintuparia. Toistaiseksi merimetson pesinnästä ei ole havaintoja sisämaan järvialueilla.

 Merimetso on hanhen kokoinen merilintu, joka lajina kuuluu pelikaaninen lahkoon. Väritykseltään se on pääosin musta, joskin nuoremmat linnut ovat tummanruskeita ja niiden vatsa on vaaleampi.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti