7.8.2014

Friteeraus korostaa makujen luonnollisuutta

Uppopaistaminen eli friteeraaminen tarjoa makuelämyksiä, jossa ruoan maku on luontainen ja hyvin maistettavissa. Poimi kasvimaalta tuoreita kesäkurpitsan kukkia, porkkanoita, parsan varsia ja lehtikaalin, pinaatin ja nokkosen lehtiä. Friteeraa ja nauti kasvien aidoista aromeista, rakenteesta ja maukkaudesta!

Friteeraus (fritto misto) on ikivanha tapa laittaa ruokaa, jossa ruoka-aine upotetaan kuumaan öljyyn. Uppopaistaminen on nopeaa ja antaa ruoalle pureksittavuutta sekä keveän makutuntuman. Oikeanlainen syväpaistaminen ei tee ruoasta rasvaista eikä juurikaan nosta ruoan energiamäärää, sillä ruoan kosteus hylkii öljyä. Oleellista on, että paistoöljy ei ole liian kuumaa eikä ruokaa pidetä liian pitkään paistoöljyssä. Kuorruttamalla raaka-aineet tärkkelystä ja kananmunaa sisältävällä friteeraustaikinalla ruoan sisus säilyy pehmeänä samalla kun ulkokuori on rapea ja paahteinen.

Uppopaistotaikina, 2 annosta
1 kananmuna
0,4 dl kylmää vettä
0,4 dl valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä
1 dl (65 g) vehnäjauhoa
hieman tl suolaa
1 l oliiviöljyä syväpaistamiseen

Valmista ensin friteeraustaikina. Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen veteen ja yhdistä viinin, oliiviöljyn ja vehnäjauhojen kanssa. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Mausta suolalla. Lämmitä öljy noin 170-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun öljyyn pudotettu taikinan pisara kiehuu sihisten.

Tuoreet pienikokoiset tai paloitellut kasvikset ovat omiaan friteeraamiseen.

Valuta kasvikset hyvin, kuivaa he huolellisesti talouspaperin päällä ja leikkaa juurekset ohuiksi lastuiksi. Friteeraa paistoöljyssä rapeiksi ja kauniin kullanruskeiksi. Uppopaista kauhallinen kerrallaan noin 2–4 minuuttia ja nosta kasvikset jäähtymään. Valuta ja nauti saman tien tuoreeltaan rapean patongin ja hyvin viilennetyn valkoviinin kanssa.

Frittiviinit
Friteeraus antaa ruoka-aineelle pureksittavuutta ja hieman pehmeyttä, säilyttäen kuitenkin raaka-aineen oman maun. Sen mukaisesti raaka-aine määrittelee viinikumppanin. Friteeratuille kasviksille sopivia valkoviinejä voi hakea Keski- ja Etelä-Italiasta. Paikalliset rypäleet, kuten Catarratto, Falangina, Fiano, Grechetto ja Procanico, tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja viinivalinnalle. Oleellista on, että viinissä on hedelmäisyyttä ja hapokkuutta.
 
Viinilasillinen:
Gotto d’Oro Frascati Secco. Italia, Lazio 2013. Malvasia, Trebbiano. Alko nro 540827. Hinta 8,24.
Vaaleankeltainen, omenainen tuoksu ja kuiva, sitruksinen, hapokas ja hieman yrttinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti