24.8.2014

Uunipihvi on helpoin ja maukkain syysruoka

Uunipihvi on sinun juttusi, mikäli syystyöt puutarhalla pitävät sinut kiireisenä, ja toisaalta haluat samanaikaisesti päteä ruoan kanssa. Sadon noston ohessa kuori puutarhan juureksia ja laita ne pataan kevyesti maustettujen pihvilihojen kanssa. Pataruokiin käyvät lihojen edullisetkin osat. Niiden sideaineet ja pehmeä rasva antavat makuun täyteläisyyttä. Uunissa pitkään muhineessa padassa syksyn sato maistuu runsaimmillaan. Mikäli haluat hieman juhlistaa ruokatarjontaa, niin punajuuririsotto ja maustevoi punaviinin kanssa rakentavat maukkaan aterian syyspäivän kunniaksi.

Yksinkertaista ja hyvää; padassa hautuneita juureksia, lihaa punajuuririsoton ja maustevoin kanssa.

Uunipihvi neljälle:
neljä porsaan (kassler), naudan (entrecôte) tai lampaan pihviä lavasta, etuselästa tai ulkofileestä
3 pientä naurista
3 porkkanaa
3 sipulia
1 palsternakkaa
voita
2 tl suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
hieman tummaa siirappia
timjamia, salviaa

Mausta lihat suolalla ja pippurirouheella. Kuori ja lohko juurekset isoiksi kuutioiksi. Laita padan pohjalle hieman voita ja siirrä kasvikset pataan. Mausta kasvikset suolalla ja tilkalla siirappia, sekä laita mukaan laakerinlehdet. Nosta päälle pihvilihat ja kaada pataan vettä sekä hieman rypsiöljyä. Lihat ja kasvikset saavat kypsyä ja hautua padassa kannen alla 170 asteessa noin kaksi tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, niin ettei pata pääse kuivumaan. Mikäli haluat ruoka-annokselle vivahteikkuutta ja väriä tarjoa lisänä punajuuririsottoa sekä maustevoita. Rapea vaalea maalaisleipä ja lasillinen hedelmäistä punaviiniä täydentävät aterian.
 

Punajuuririsotto:
150 g punajuurta
2 sipulia
1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä
5 dl kasvislientä
mustapippuria

Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja silppua sipulit. Kuullotta punajuuret ja sipuli pannussa voin ja öljyn seoksessa. Lisää sekaan risottoriisit ja anna kuullottua muutaman minuutin ajan. Lisää kasvislientä vähitellen kattilaan koko ajan hämmentäen. Hämmennä risottoa kypsentämisen aikana niin ettei se tartu kiinni kattilaan. Risoton kypsentäminen kestää noin 20 minuuttia. Mausta lopuksi.

Maustevoi:
100 g voita
kourallinen salvian lehtiä
1 tl vastajauhettua mustapippuria
½ tl suolaa

Hienonna salvian lehdet terävällä veitsellä hienoksi silpuksi. Sekoita silppu huoneenlämpöiseen voihin. Aseta maustevoi folion päälle, muotoile pötköksi ja laita pakasteen muutamaksi tunniksi.

Pataruoka kaipaa kumppanikseen maanläheistä, rehtiä punaviiniä
Runsaanmakuinen pataruoka ja siinä maukkaiksi kypsyneet, pehmeät juurekset maistuvat keskitäyteläisten ja lievästi tanniinisten punaviinien kanssa. Käsinpoimitut rypäleet viiniin tulevat arvostetulta Margaret Riverin viinialueelta Wilyabrup-joen varrelta. Intian Valtameren läheisyydessä, viileillä alueilla kasvaneet rypäleet kehittyvät hitaammin ja niistä tulee raikkaampia sekä aromaattisempia. Lyhyehkö, vajaan vuoden kypsytys terästankeissa ja tammitynnyreissä antaa viinille vivahteikkuutta, säilyttäen kuitenkin rypäleiden marjaisuuden. Tumman purppuranpunaisen viinin maku tasapainoilee voiman ja pehmeyden välillä. Viini maku on nuorehko sekä mausteinen, tanniinit ovat tasapainoiset ja viini maistuu mukavasti uunipihvin kanssa.


Viinilasillinen:
Breathing Space. Australia, Länsi-Australia 2013. Cabernet S., Shiraz Alko nro 430947. Hinta 12.99.
Tummanpunainen, mustaherukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, pehmeä ja lämmin maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti