Sienisadosta superruokaa suuhun ja säilöön

Päivä syksyisessä sienimetsässä antaa ahertajalle mielihyvää ja elämyksiä monessa muodossa. Vaeltelu luonnossa sieniä etsien on vastapainona arkiselle aherrukselle työelämässä. Kuulas ja raikas ilma sekä syksyinen metsä tarjoavat mielekkään ympäristön hyötyliikunnalle. Usein metsä palkitsee vaeltajan myös sienillä, joista riittää heti pannulle laitettavaa sekä säilöttävää vastaisen varallekin.
 
Korillisesta herkkutatteja ja kuivatuista sienistä riittää makuelämyksiä moneen ruokahetkeen.
 
”Herkkutattiviljelmästä” riittää poimittavaa päivittäin. Nuoret sienet nousevat suotuisissa olosuhteissa poimintakuntoon parissa päivässä ja merkkikepit opastavat varomaan pieniä sienenalkuja.
 
Sienet säilyttävät hyvin arominsa kuivattuina ja pienet, ohuiksi leikatut tattisiivut kuivuvat nopeasti.
 
Sienirisotto on syksyinen herkku:
2,5 dl risottoriisiä
1 laakerinlehti
4 kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl sieniä (herkkutatteja, kantarelleja)
5 dl kanalientä
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria
valkoviiniä
 
Puhdista ja paloittele ensin sienet sekä kuullota ne pannulla pienessä määrässä ruokaöljyä. Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota silputut sipulit. Lisää sekaan riisi sekä laakerinlehti ja anna kuumentua ja kuullottua muutama minuutti. Kaada kanaliemi vähitellen kattilaan koko ajan riisiä sekoittaen Hämmennä riisiä kypsentämisen aikana, jolloin riisistä irtoava tärkkelys tekee risotosta kermaisen pehmeän ja lusikoitavan kokonaisuuden. Lisää valmiit, kevyesti voissa kuullotetut sienet valmistuksen puolivälissä ja poista samalla laakerinlehti. Valmiin risoton makua voi syventää loppuvaiheessa tilkalla viiniä ja antamalla makujen tasaantua muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua. Halutessa risottoon voi lisätä nokareen voita tai hieman juustoa. Risoton kypsentäminen kestää noin 20 minuuttia.

Viini tekee sienirisotosta juhlavan aterian
Sienirisoton makumaailma on hienostunut ja hennon makea. Sipulit antavat makuun aromaattisuutta ja sienet, viinien todelliset makukumppanit, tuovat makuun täyteläisyyttä. Yhdessä ne täydentävät ja korostavat makujen harmoniaa. Hedelmäisen viinin pehmeys korostaa risoton kermaista olemusta ja juhlavuutta.
   Pinot Grigio -rypäle kuuluu Pinot-rypäleiden sukuun, valkoisen Pinot Blancin ja punaisen Pinot Noirin tuttuun perheeseen. Yhteistä Pinoteille ovat hedelmäisyys ja vivahteikkuus sekä rypäleiden tiivis kasvumuodostelma. Pinot Grigion runsaille sekä vivahteikkaille aromeille ominaista ovat hento savuisuus ja eksoottiset hedelmät. Pinot Grigiossa on voimaa sekä korkea alkoholipitoisuus ja viinit on hyvä nauttia nuorena. Köynnösten kasvupaikka vaikuttaa rypäleisiin ja sitä kautta viinien olemukseen. Uuden Maailman Pinot Grigioissa maistuvat rypäleen hento mausteisuus, samoin hunajan makeus sekä voin pehmeys. Viineissä on keveyttä niin värissä kuin maussa.
  
Viinilasillinen:
Yellow Tale Pinot Grigio. Australia, 2011. Alko nro 557677. Hinta 9,98. Valikoimassa 22.9.2014.
Vaaleanvihertävänkeltainen, sitruksinen tuoksu ja hedelmäinen, keskitäyteläinen, hapokas ja pehmeä maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti