Metso säväyttää metsässä ja lautasella

Metsämiehen haaveena on kohdata metso metsästysreissulla ja palata kotiin repussa tuo metsästäjien arvostama todellinen metsälintujen valtias. Esteetikolle ja kulinaristille metso näyttäytyy parhaimmillaan luonnossa puun latvassa ja maukkaana fileenä lautasella.

Metso on juhlava näky metsässä ja maukas harvinaisuus lautasella.

Niin tai näin, vuosittain 50000 yksilöä päätyy metsästäjien saaliksi ja sitä kautta lautaselle.

Mausteseos rintafileille:
10 salvian lehteä
5 ruohosipulin vartta
2 tl merisuolaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl fariinisokeria

Hiero ainekset morttelissa hienoksi tahnaksi. Irrota metson rintafileet rintalastasta irti ja hiero mausteseos fileiden pintaan. Anna maustua parisen tuntia.
 
Pyyhi fileiden pinnat kuivaksi ja paista pannulla 2─3 minuuttia puoleltaan. Nosta fileet folioiden päälle, laita katajan oksa kunkin fileen päälle ja sulje foliopaketit tiiviisti.

Tee sillä aikaa kastike. Laita fileiden paistopannulle 1 dl kanalientä ja 1 dl portviiniä sekä 1 tl suolaa, muutama katajanmarja ja lusikallinen mustaviinimarjahyytelöä. Hauduta kunnes jäljellä on vajaa kolmannes. Ennen tarjoilua vatkaa sekaan 25 grammaa voita, joka antaa kastikkeeseen makua ja kauniin kiillon.

Anna fileiden vetäytyä kymmenen minuuttia foliossa ja leikkaa fileet siivuiksi. Tarjoile tatti- ja Pinot Noir -risoton sekä portviini-kastikkeen kanssa.

Roseiset metson rintafileet, punaviiniin tehty sienirisotto, mustaherukat, katajan oksat, yrttisilppu, ohuet lampaanjuustosta leikatut lastut ja punertava Pinot Noir rakentavat ateriakokonaisuuden joka tekee kunniaa niin metsän valtiaalle kuin kokillekin!

Pinot noir on klassinen lintuviini
Pinot noir -viineihin pääsee parhaiten sisälle, kun niitä nauttii ruokien kanssa, sillä pinot noir viihtyy ruokapöydässä. Rypäleen aromaattisuus, hyvä happorakenne sekä kiltit tanniinit tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Riistalinnuista valmistettujen ruokien kanssa viinin hienostuneet, vivahteikkaat ominaisuudet tulevat hyvin esille. Metson ja pehmeän sienirisoton kanssa Uuden Maailman pinot noir viihtyy hyvin. Viiniköynnökset kasvavat parhaiten viileässä ilmanalassa, jolloin pitkän kasvukauden ansiosta saadaan aromikkaita ja täyteläisiä rypäleitä. Uuden-Seelannin marjaisat, mehukkaat ja täyteläiset pinot noir-viinit maistuvat nykykuluttajalle, sillä niissä viinin hinta ja laatu ovat kohdallaan.

Viinilasillinen:
Bel Echo. Uusi-Seelanti, Marlborough 2011. Alko nro 461597. Hinta 19,90.
Purppuranpunainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, kypsä, tasapainoinen ja tamminen, pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Valokuvat: Mikko Niemi
 www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti