Aika on cavan ja ”kaviaarin”

Lokakuu on vihonviimeisin aika maistella todellista makuilottelua, jossa viileän raikas espanjalainen kuohuviini, cava ja suomalainen ”kaviaari”, muikun mäti kohtaavat. Mikään ei voita juuri paistetun blinin, sen kanssa tarjottavan tuoreen, kevyesti suolatun ja pakastamattoman muikun mädin sekä kuohuviinin vivahteikasta ja makuja hivelevää yhdistelmää!

Viinissä on totuus; tule, näe ja maista se!
 
Cavan sisin olemus on sen toisessa käymisessä, jossa hiivasakka tuottaa kuohuviinin kuplat ja autolyyttisen maun.

Lähes jääkylmä ilmanala antaa troolista hyvän muikkusaaliin, joka tarjoaa herkkuhetken, jos toisenkin!

Maija Karppinen, kainuulainen muikun mädin taitaja ja laittaja, korostaa että hyvä ja kuiva mäti narskahtaa suussa. Laadun varmistaa viiltämällä puukolla mätikekoon vaon, jolloin kuiva mäti säilyttää muotonsa, eikä painu kasaan!

Tattari- ja ohrajauhoista paistetuissa blineissä muikun mäti rakentaa lisukkeiden kanssa maistuvan makuelämyksen.

Syksyn ruokaklassikko rakentuu blinistä ja sen kanssa tarjotusta hyvin viilennetystä cavasta.

Viinilasillinen:
Cava Guilera on pieni, perheomisteinen cavatalo, joka tekee ainoastaan Reserva ja Gran Reserva cavaa. Guileran erikoisuutena ja valttina on cavan kypsyttäminen pullossa jopa kymmenen vuotta. Cavan tuotannosta Gran Reservaa tuotetaan vain 2 %, jonka lain mukainen kypsytysaika on vähintään 30 kuukautta. Reservan osuus tuotannosta on noin 12 %, minimikypsytysajan ollessa vähintään 15 kuukautta. Peruscavaa on loppuosa 86 %, jota kypsytetään vähintään 9 kuukautta. 

Kripta on ainutlaatuinen toteutus cavasta, edustaen yhden miehen, Agusti Torello Matan unelmaa cavan sisimmästä olemuksesta, laadusta ja estetiikasta. Sen syntyi vuonna 1979, ja rakentuu Penedesin alueen perinteisistä rypäleistä, jotka ovat poimitut vanhoista viiniköynnöksistä.

Mistinguett Vintage Edition Rose Brut. Espanja, Cava 2012. Trepat. Alko nro 535167. Hinta 9,50
Vaaleanpunainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva (10g/l), herukkainen, vivahteikas, hapokas ja raikas maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                              www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti