Kymijokilaakson Viiniseura Sofiassa

Lähes kaiken viineistä nähneet ja useita, hyvinkin laadukkaita viinitastinkejä järjestäneet Kymijokilaakson viiniseuralaiset hiljentyivät hetkeksi viinimatkallaan Sofiassa, Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa Helsingin Vuosaaressa. Poikkeavassa kulttuuriympäristössä ja ehtoopalvelukseen osallistumisessa riitti katseltavaa sekä koettavaa. Käyntiin liittyvä tutustuminen kirkollisiin viineihin ja Metropoliitta Amrosiuksen ihmisläheiset ajatukset saivat kielenkannat nopeasti irtoamaan. Metropoliitan lainaus Psalmista 104:” Sinä kasvatat viinin ihmisten iloksi..” sopi hyvin viiniseuralaistenkin viiniohjeeksi.

 Ehtoopalvelus toivotti vieraat tervetulleeksi ja hiljentymään ennen kokoontumisen alkua.

Kirkolliset viinit -tasting tutustutti ja syvensi käsitteitä LaCryma Christi (Jeesuksen kyynel) ja vin santo (pyhä viini) -viineistä. Ehtoollisviiniin, sen taustoihin sekä nykykäytäntöön perehdyttiin kahden makean viinin kautta.

La Cryma Christi -viinien taustoista on ainakin kaksi tarinaa. Ensimmäisen mukaan Jeesus puhkesi kyyneliin, kun hän taivaaseen noustessaan katsoi alas maahan ja liikuttui Napolinlahden kauneudesta. Toisessa tarinassa Jeesus puhkesi surun kyyneliin huomatessaan Luciferin ja langenneiden enkelten vievän mukanaan palan taivasta mukanaan, kun heidät karkotettiin taivaasta maahan. Kummassakin tapauksessa Jeesuksen kyyneleet osuivat Vesuviuksen rinteeseen ja niistä versosi viiniköynnökset, joista sitten LaCryma Christi -viinit valmistetaan. 

Vin santon oikeaoppinen valmistus on pitkä ja kallis prosessi. Perinteisesti vin santo nautitaan toscanalaisen cantucci-keksin kera. Italiassa sanotaan; juo makeaa Vin santoa tarpeeksi, niin tulee hyvin pyhä olo ja kuulet enkelten laulua. 

Ehtoollisella tarjoiltava kirkkoviini on siunattua ja pyhää. Viiniä ei saa kaataa viemäriin, vaan se kaadetaan kirkon kivijalkaan tai nautitaan jumalanpalveluksen jälkeen. Yksi ehtoollisannos on vajaa ruokalusikallinen (≤ 1 cl). Perinteisessä Sol de Malagassa on ekumeenista ulottuvuutta. Viinipullossa voi aistia luterilaista selkeyttä ja yksinkertaisia linjoja. Viinin olemuksessa on ortodoksista runsautta, värikylläisyyttä ja lempeitä makuja.
  

LaCryma Christi Bianco. Italia, Campania. Coda di Volpe, Falanghina. Ravintolamyynti 14,50.
Oljenkeltainen, sitruksinen sekä yrttinen tuoksu ja kuiva, aromaattinen, raikas, mineraalinen ja pehmeä maku.

LaCryma Christi Rosso. Italia, Campania 2011. Piedirosso, Anglianico. Alko nro 241277. Hinta 13,99.
Rubiininpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, tanniininen, hennon tamminen ja pehmeä maku.

Sangallo Vinsanto di Montepulciano. Italia, Toscana 2009. Trebbiano, Malvasia, Pulcincolo. Alko nro 554584. Hinta 19,51/0,375L. Tummanruskea,viikunainen tuoksu ja makea(190 g/l),rusinainen,suklainen, hienostunut maku.

Sol de Malaga. Espanja, Malaga. Px, Muscat de Alejandria. Alko nro331677. Hinta 14,55. Sokeria 200 g/l.
Tummanruskea väkevöity viini, hedelmäinen, rusinainen tuoksu ja makea, paahteinen ja runsas maku.

LaCrima Christi. Spain, Murcia, Jumilla, Bodegas San Isidro. Monastrell.
Tiilenpunainen, ruskeahko väri, rusinainen tuoksu ja makea (115 g/l), intensiivinen, tamminen sekä pitkä maku.

Metropoliitan kutsu residenssiinsä pieneen iltahetkeen iltapalan ja vapaamuotoisen keskustelun merkeissä herätti aktiivisen ja vilkkaan sananvaihdon viiniseuralaisten keskuudessa. Osa ihastuksensa kumpusi kokoontumispaikan hartaasta kauneudesta sekä elämäniloisesta värikylläisyydestä. Metropoliitan kauneuden kaipuun ja esteettisen käden jäljen voi helposti nähdä huoneen seiniä täyttävien ikoneiden puhuttelevasta moninaisuudesta.

Viiniseuran vierailu voisi kiteytyä iltapalalla tarjottuun ”valkoiseen pappiin”, Chateauneuf du Pape Domaine du Vieux Lazaret Blanciin. Valkoiseen, puhtaaseen, aromaattiseen, kerrokselliseen ja hyvin eleganttiin viiniin, jolla oli kerrottavanaan sanoma, joka antaisi maistajalleen paljonkin pohdittavaa.

Kirkollinen teemoittelu jatkui myös juustojen kohdalla. Valion Kappeli, on täyteläinen ja vivahteikas Saint Paulin -juusto, jonka taustat tulevat trappistimunkkien kautta. Munkkien käsialaa on myös alkuperäinen trappistioluet, kuten pöydän La Trappe Dubbel.

Iltasen viinit:
La Trappe Dubbel. Hollani, Bierbrouwerij de Koningshoeven. Alko nro 716854. Hinta 3,98.
Pähkinänruskea, tuoksultaan humaloitu sekä maltainen ja maultaan täyteläinen, suklainen, yrttinen trappisti olut.

Chateauneuf du Pape Domaine du Vieux Lazaret Blanc. Ranska,Rhone.GrenacheB.,Bour,Clair, Rous. 28,90.
Vaaleankeltainen, aromaattinen tuoksu ja kuiva, täyteläinen, pyöreä, runsas, mantelinen maku.

Bock Ermitage. Unkari, Villany 2011. CS, PN, Kek, CF, Por. Merlot. Alko nro 474767. Hinta 19,89.
Tummanpunainen, karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, herukkainen, suklainen, mausteinen maku.

Krohn Lagrima Fine White Port. Portugali, Porto. Alko nro 328507. Hinta 17,03.
Oranssinkeltainen, hedelmäinen tuoksu ja makea (150 g/l), viikunainen sekä mausteinen, pitkä maku.

Ilta kirkollisten viinien parissa tarjosi myös ekumeenisia ulottuvuuksia. Kahden eri kirkollisen kulttuurin kirkonmiehet, Metropoliitta Ambrosius ja sairaalapastori Kari Niemelä, löysivät yhteistä keskusteltavaa tapaamisen yhteydessä.

Kymijokilaakson Viiniseuran matkaajat yhteispotretissa ja lähtömaljan ääressä.

Teksti: Heikki Remes                                                                       
Kuvat: Ulla Hoikkala, Eeva Remes, Heikki Remes, Mikko Niemi
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti