Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat lähestyvät

Elokuun ensimmäinen lauantai (5.8.) Anno Domini 2017 on Lapinlahdella yhtä juhlaa juustojen ja viinien ympärillä. Samalla juhlitaan Juusto- ja Viinijuhlien 20-vuotista taivalta ja kaiken huipuksi nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Lapinlahden Juustonystävät ry:n kattaus houkuttelee pitkän 20-metrisen juustopöydän ympärille. Kiireetön maistelu pöydän antimista tarjoaa makuelämyksiä jokaiseen makuun. Makumatkan voi aloittaa kuohuvalasillisella ja jatkaa siitä mietojen juustojen sekä valkoviinien parissa. Illan edetessä voi lautaselle kerätä voimakkaampia juustoja ja nauttia niistä hedelmäisten punaviinien kanssa. Vuoden 2017 Valion juustojen viinikumppanit tulevat Italiasta, joten tarjolla on aromikkaita ja vivahteikkaita makuelämyksiä.
 

 Valkoviinien raikkaus ja juustojen keveys kuuluvat kesäiltaan
Keveät ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinien seurassa, joiden hapokkuus taittaa hienostuneella tavalla juuston rasvaisuutta. Kuivat ja puolikuivat, aromikkaat sekä hedelmäiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan.

   Cortese kuohuviini on helmeilevän pehmeä juhlaillan aloitusjuoma. Sillä sopii kohottaa malja 100 vuotiaan Suomen ja 20-vuotiaan Juusto-Viinijuhlien kunniaksi. Hedelmäinen ja hapokas viini maistuu myös salaattien, hedelmien sekä pehmeiden juustojen kanssa.

   Pirteän hedelmäisen Zensan Fiano-rypäle on suomalaisille jokseenkin tuntematon suuruus. Nyt on viimeistään syytä tutustua rypäleeseen, ja maistella siitä tehdyn viinin hedelmäisyyttä ja hapokkuutta. Viini sopii hyvin viini-illan juhlapöydän antimien kumppaniksi. Valion Polar® 15 -juustossa on vähemmän suolaa, kuitenkin pehmeä ja vahva maku, jota sopii maistella valkoviinien makuparina.

   Ricossa Appassimento Bianco kolmen rypäleen sekoitus, jossa on hieno vivahteikas aromikkuus sekä pehmeä makea vivahde. Ricossa on ikään kuin juuri pehmeille ja keskitäyteläisille juustoille tehty valkoviini. Valio Juhla® Cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva juusto. Puoli vuotta kypsyneen cheddarin juhlavan täyteläinen aromikkuus tarjoaa Ricossa Biancon kanssa maistamisen arvoisen makuelämyksen.

   La Caliera Moscato d'Asti on hennon herkullinen makea viini. Omimmillaan viini on jälkiruokien kumppanina tai siltään nautittuna. Viinin luonteeseen kuuluu hienoinen poreilu. Hyvin viilennettynä Moscato d’Asti on kuohuviinilasista tarjoiltuna kesäillan hienostunut makuelämys.

 
 
Juustopöydän suolaisen viettelyksen, aromikkaan Aura Goldin kanssa makea jälkiruokaviini on kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Aura Gold on noin neljä kuukautta kypsytetty sinihomejuusto sinisessä vahakuoressaan. Juuston rakenne on pehmeän kompakti ja maku hieman hapan, kermaisen täyteläinen, sinihomeen kirjoma, pähkinäinen sekä tasapainoisen suolainen. Maku on pitkään viipyvä ja rakenteeltaan juusto on hiukan haurasta ja murenevaa. Suolainen sinihomejuusto ja makea viini rakentavat vivahteikkaan sekä harmonisen tasapainon ja viihtyvät yllättävän hyvin yhdessä. Ne todentavat myös sen, että yksinkertaiset eväät tarjoavat monivivahteisen makukokonaisuuden.

 

Roseviini tuo aurinkoisen elämyksen Lapinlahdelle

Kesä on kerran vuodessa ja sekin kestää hetken vaan. Siksi Juustojuhlan viinivalinnoissa kannattaa sumeilematta tarttua roséviinipulloon. Hyvä rosé tuo takuuvarmasti auringon pöytään, ja siinä on kesäistä raikkautta ja kepeyttä!

Roséviinin värin punertava kuulaus sekä tuoksun ja maun keveys nostavat kesän keskiöön. Viinin hedelmäinen olemus ja hillitty makeus sopii tarjottavaksi salaattien ja erilaisten kasvisruokien, vaalean lihan ja keveiden juustojen kanssa.

Valkoinen Pino Pino on mielenkiintoinen viini, sillä se on tehty punaisesta Pinot Nero (Pinot Noir) -rypäleestä. Punaisen rypäleen kuoret on poistettu rypälemehusta kohta puristuksen jälkeen, jolloin valkoviiniin saadaan enemmän intensiivisyyttä ja vivahteikkuutta. Raikas viini sopii rentoon menoon ja sen pehmeä hapokkuus maistuu salaattien sekä pehmeiden juustojen, kuten grillijuuston kumppanina.

    The Wanted Zin Blush Zinfandel on ryhdikkään raikas ja rapea viini Suomen kesään. Viinissä on hyvät hapot, metsämansikkaa ja makua kestämään kotimaisen kylmän kesän! Zinfandel on rypäleenä kameleontti, ja sopii hyvin grillijuuston paahteiseen makumaailmaan.

 

Valio Eila® grillijuusto valmistetaan tuoreesta suomalaisesta lehmänmaidosta. Se on laktoositon sekä säilöntäaineeton, ja siinä on vähemmän suolaa kuin perinteisessä halloumi-juustossa. Grillijuusto sopii grillaukseen tai paistamiseen. Se ei sula eikä veny kuumennettaessa, vaan pinnasta tulee herkullisen rapea. Grillijuuston ja roseeviinin makuparissa on tasapainoisuutta ja vivahteikkuutta.
 
 
Punaviinien ja juustojen liitossa on vivahteikkuutta
Punaviini on perinteinen ja hyvä valinta juuston kumppaniksi. Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia erivahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini. Juusto- ja viinijuhlien kaikissa punaviineissä on makeita elementtejä, pehmeyttä, marjaisuutta, vähän tanniineja sekä hentoa makeutta. Punaviinien lämminhenkisyys, vivahteikkuus ja ryhdikkyys käyvät hyvin yhteen kermaisten, aromikkaiden sekä puolikovien juustojen kanssa.

   Zensa Rosso Organico on kolmesta punaisesta rypälelajikkeesta tehty viini, joka sopii suomalaiseen makumaailmaan. Viinin makeassa vivahteessa on mutkattomuutta ja marjaisuutta, joten se on kotonaan noutopöydässä ja seurusteluviininä.

   Zensa Nero di Troia Organico on tehty rypäleestä, joka on yleinen Pugliassa, Italian saappaankorossa, mutta Suomessa vielä harvinainen. Rypäle on satoisa ja viiniköynnökset kasvavat noin 500 metrin korkeudella, jolloin rypäleisiin taltioituu raikkautta ja vivahteikkuutta. Aiemmin sekoiterypäleenä käytetystä viinistä tuotetaan nykyään myös yhden rypälelajikkeen viinejä joissa on mausteisuutta, hedelmäisyyttä, yrttisyyttä sekä tanniinisuutta, jotka maistuvat vivahteikkaiden ruokien makuparina.  

   The Wanted Zin on tällä hetkellä yksi Suomen myydyimpiä punaviinejä. Punaviinin täyteläisyys, suklainen sekä vaniljainen vivahde maistuvat vaikkapa kesäisten grilliruokien kumppanina.

   Ricossa Barbera Appassimento on uuden tuulen viinejä yhdeltä Italian perinteisimmältä viinialueelta. Piemonten alueen klassinen Barbera-rypäle on saanut kuivua pari viikkoa poimimisen jälkeen, ennen kuin rypäleet kuivataan ja murskataan viinivalmistuksessa. Appassimenton kautta viinin saadaan makeutta sekä runsautta ja samalla Barbera-rypäleen hapokas olemus tasaantuu.

   Lucale Primitivo Appassimentossa käytetään myös osin kuivattuja rypäleitä. Kuivatus tapahtuu normaalista poiketen viiniköynnöksissä, jossa osalta rypäletertuista katkaistaan ravinnonsaanti puristamalla pihdeillä varresta ja rypäleterttu saa kuivua noin 12 päivää, minkä jälkeen sadonkorjuu ja viinin valmistus jatkuu normaalisti.

   Valio Keisarinna® on etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut Valion menestysjuusto. Rakenteeltaan Keisarinna on goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on karamellimaista vivahteikkuutta, aromikkuutta sekä suolaisuutta. Keisarinna on ylivertainen juusto nimenomaan herkutteluun.

   Valio Salaneuvos® Vanhempi on pitkään kypsytetty aromikas ja vahva goudajuusto herkutteluun. Sen sopivan suolainen ja täyteläisen aromikas maku sopii esimerkiksi juustotarjottimelle, salaattiin ja leivän päälle.

   Valio Mustaleima™ on vähintään 9 kuukautta kypsytetty itkevä emmental-juusto. Sen voimakkaassa maussa voi erottaa pähkinäisen ja hieman sipulisen aromin. Emmentalin kyyneleet ovat aromikasta nestettä, jota kertyy pitkän kypsytyksen aikana juuston koloihin. Kypsytyksessä juusto saa reikäisyytensä ja makuunsa voimaa sekä täyteläisyyttä. Voimakas ja täyteläinen juusto sopii parhaiten herkutteluun niin arkeen kuin juhlaankin. Juustoa soveltuu hyvin myös ruoanlaittoon antamaan voimakasta makua kuorrutuksiin, kastikkeisiin ja keittoihin.

Viinilasillinen:Acquesi Cortese Extra Sec. Italia, Piemonte. Alko 558117. Hinta 10,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuivahko (16 g/l), hedelmäinen sekä mausteinen.

Zensa Fiano Organico. Italia, Apulia, Salento 2016. Alko 949997. Hinta 9,99.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva (7 g/l), hedelmäinen sekä hapokas.

Ricossa Appassimento Bianco. Italia, Piemonte 2015. Cortese, Chardonnay, Arneis. Alko 945547. Hinta 12,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva (10 g/l), hedelmäinen ja hapokas.

La Caliera Moscato d'Asti. Italia, Asti 2015. Alko 557844. Hinta 8.29/0,375L.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän hedelmäinen ja maku  makea (150 g/l), pirskahteleva ja raikas.

Pino Pino Vino Frizzante. Italia, Pavia. Pinot Nero (Pinot Noir). Alko 581577. Hinta 8,98.
Vaaleanvihertävä, päärynäinen tuoksu ja puolikuiva (10 g/l), hapokas ja raikas maku.

The Wanted Zin Blush Zinfandel. Italia, Puglia 2016. Alko 902467. Hinta 10,98.
Lohenpunainen, metsämansikkainen ja maku kuiva (7 g/l), hapokas, mineraalinen sekä raikas.

Zensa Rosso Organico. Italia, Apulia 2015. Negroamaro, Primitivo, CS. Alko 418457. Hinta 9,99. Sokeria 14 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu karpalohilloinen, ja maku täyteläinen, kirsikkainen, kesitanniininen, mausteinen.

Zensa Nero  di Troia Organico. Italia, Apulia 2015. Alko 912607. Hinta 12,99. Sokeria 12 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu mustikkahilloinen ja maku keskitäyteläinen, mokkainen, mausteinen sekä sukalainen.

The Wanted Zin. Italia, Apulia 2016. Alko 441547. Hinta 11,99. Sokeria 13 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu marjahilloinen ja maku täyteläinen, luumuinen, suklainen sekä vaniljainen.

Ricossa Barbera Appassimento. Italia, Piemonte 2015. Alko 926387. Hinta 14,99. Sokeria 13 g/l.
Punainen, tuoksu kirsikkahilloinen ja maku keskitäyteläinen, marjainen sekä kevyen salmiakkinen.

Lucale Primitivo Appassimento. Italia, Apulia 2015. Alko 937927. Hinta 13,90. Sokeria 11 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, vadelmainen sekä mausteinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
 
 
 
 
 
 
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti