30.10.2019

Muikunmädit maistelussa

Vuoden 2019 kesän poikkeuksellinen kuivuus laski Suomen sisäjärvien pinnat tavanomaista alemmaksi. Se puolestaan realisoitui mm. siinä, että loppusyksyn muikunmädin pyynti vaikeutui, eikä perinteisille muikkuapajille pääsy onnistunut. Niinpä mädin pyyntiin ja hakuun oli syytä suunnistaa uusille matalikoille. Samoin herkuttelevien aficionadojenkin on syytä tutustua muikunmädin tarjontaan laajemmin. Vaikkapa maistelemalla ja vertailemalla Kallaveden ja Oulujärven muikunmädin osaavien ja perinteisten laittajien tuotoksia!


Mätilusikallinen on hienostuneen tyylikäs, maittava ja helppotöinen makupala muikunmädille.
-riihiruisleipää
-muikunmätiä
-sitruunamajoneesia
-kuohuviiniä

Raasta riihiruisleipä murusiksi. Kostuta leipämurskaa hieman viinillä. Laita päälle teelusikallinen muikunmätiä. Koristele nokareella sitruunamajoneesia ja pienellä tillin oksalla.

Makuvertailussa muikunmätiä Oulujärveltä (vasemmalla) ja Kallavedeltä (oikealla)
Oulujärven muikunmädin väri on tummempi, rakenne kiinteä, hieman kosteampi sekä maku kalaisampi, ja jossa suolapitoisuus alle 3 prosenttia. Kallaveden mädin väri on vaaleampi, rakenne kiinteä, hieman kuivempi sekä maku hennompi, ja jossa suolapitoisuus alle 2 prosenttia. Kummatkin mädit ovat pitkäaikaisten taitajien valmistamia ja voittajia kumpikin, valinta on sitten maistajan tyyli- ja makukysymys. Samoin kuin viinivalinta, vaan Schumbergerin Les Prices Abbes  Riesling on hienostunut, vivahteikas ja takuuvarma kumppani muikunmädille.

 
Viinilasillinen:
Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés. Ranska, Alsace 2017. Alko 952977. Hinta 20,79.
Käyminen tammitynnyreissä 1-4 kk. ja kypsytys sur lie 6-8 kk.
Sitruunankeltainen, tuoksu yrttinen ja maku kuiva (3g/l) ja erittäin hapokas (8,6g/l), mausteinen, vivahteikas, ryhdikäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti