Parsaa ja ahventa – parasta lähiruokaa juuri nyt

Ruoassa on monta ulottuvuutta; raaka-aine, valmistaminen, esillepano, maku, ruokajuoma ja ruokailijat. Kesän kynnyksellä luonto tarjoaa jo monipuolisesti tarveaineita maittavalle ruoanlaitolle, jossa aromikkuus, hento tuoreus ja maku ovat kohdallaan. Ajankohtaisten, läheltä saatavien ja luonnonmukaisten raaka-aineiden kohdalla usein yksinkertainen on helpointa ja maistuvinta. Kotipuutarhasta leikatun vihreän, kynän ohuen parsan ja keväisten kotirannasta pyydetyistä ahvenista saatavien fileiden makuelämys yllättää aina hienostuneisuudellaan ja nautinnollisuudellaan.

Parsa on perinteistä kevään ja alkukesän herkkua. Parsapenkki pidetään puhtaana rikkaruohoista ja maan lämmettyä parsan versot puskevat hiekkaisen maan läpi.

Parsojen kasvukausi on lyhyt ja satoisa. Tosiasiallisesti oman kasvimaan parsan hyödyntäminen ruoanlaitossa jää vajaaseen kuukauteen. Juhannuksen jälkeen parsaa ei enää leikata, vaan parsat saavat kasvaa ja kasvattaa kukintojaan.

Monikäyttöinen ja helppovalmisteinen parsa taipuu ruoanlaittajan toiveisiin suosiolla. Parsaa nautitaan monessa muodossa, perinteiseen tapaan keitettynä, keittona, grillattuna ja jopa tuoreeltaan suoraan penkistä. Lounasaterialle ahvenfileiden kumppaniksi ohuet parsatangot paistetaan kuumalla pannulla ja annetaan kypsyä hetken. Parsa on parhaimmillaan al dente, jolloin sen rakenne säilyy kiinteänä ja pureksittavana.

Ahven on sisävesiemme arvostettu ruokakala. Kalan liha on vähärasvaista ja maukasta. Ahven kypsyy nopeasti, ja siitä on helppo valmistaa erilaisia ruokia. Nylkeminen on kätevä tapa puhdistaa kala ruoanlaittoa varten. Ahvenen hieno maku on parhaimmillaan, kun sitä ei peitä liian voimakkaalla maustamisella.

Pienten ahventen fileet kypsyvät paistipannulla nopeasti ja maustetaan kevyesti suolalla sekä tuoreella tillillä.

Parsa ja Pinot Blanc -viini on tyylikäs yhdistelmä.
Parsan hento maku kaipaa rinnalleen mietoja viinikumppaneita. Tyylikäs alsacelainen Pinot Blanc -viini on hienostunut, kevyt sekä hedelmäinen ja sopii hyvin parsan kaveriksi. Viinin kuivassa maussa on hentoinen makea vivahde, joka hedelmäisen hapokkuuden kanssa tasapainottaa vihreän parsan makeahkoa aromimaailmaa ja tekee ruokakokonaisuudesta nautittavan tasapainoisen.

Viinilasillinen:
Bestheim Pinot Blanc Premium Réserve. Ranska, Alsace 2017. Alko 945557. Hinta 11,98. Vegaani.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, kukkainen, maku kuiva (4 g/l), kevyen hapokas (5 g/l), pehmeän hedelmäinen.

Teksti ja kuvat Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti