Caponata - pienet vihannespadat viehättävät

Ruoka on monen tekijän summa, jossa ensiluokkaiset raaka-aineet ovat lähtökohtana. Annoksen rakenteella ja esillepanolla on oma merkityksensä makuun sekä ruoasta välittyvään kuvaan. Sisilialainen caponata on hyvin perinteinen alkuruoka tai pääruokien lisuke koko eteläisessä Italiassa. Caponatasta on jokaisella ruoanlaittajalla oma muunnoksensa raaka-aineiden, mausteisuuden ja rakenteen osalta. Munakoiso on kuitenkin oleellinen osa tätä vihannespataa, sillä ilman sitä jotain jää ikään kuin puuttumaan. Pienille vihannespadoille on tärkeätä, että vihannekset säilyttävät muotonsa pöytään asti. Näin padasta voi poimia esille vaihtelevia makuja, eivätkä ne ole sekoittuneet yhdeksi kokonaisuudeksi. Ruoan tarjoilulämpötila vaikuttaa oleellisesti myös makuun. Padan vihannesten aromit nousevat parhaiten esille, kun se tarjoillaan kylmänä. Sen voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivän ja antaa makujen tasaantua jääkaapissa.Vihannespata, 4 annosta:
1 munakoiso
suolaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
2 porkkanaa
2 sipulia
rasia kirsikkatomaatteja
1 dl oliiviöljyä
4 oksaa tuoretta oreganoa
oliiveja
basilikaa ruokien päälle koristeluunLeikkaa munakoisot kiekoiksi, pane talouspaperille ja ripottele päälle suolaa, joka poistaa kosteutta ja pehmentää makua. Huuhtele kaikki vihannekset ja kuivaa ne. Leikkaa ja paloittele ne 2─3 cm:n paloiksi. Huuhtele myös tomaatit ja halkaise puoliksi. Jaa öljy pieniin vuokiin, laita oreganon oksa pohjille ja laita kaikki vihannekset sekaan. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes paistos on pureksittavan kypsää. Nosta kansi pois, sekoita varovasti, niin että vihannekset säilyvät muotonsa ja neste haihtuu. Lisää oliivit sekaan, laita kansi takaisin ja anna makujen tasaantua vielä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja koristele tuoreilla basilikan lehdillä. Tarjoa viilennettynä liharuokien kanssa.Valkoviiniä vihannespadalle
Vihannespadan maku on raikas sekä pureksittavan pehmeä, ja kylmänä maku korostuu entisestään. Padan vivahteikkaisiin ja yrttisiin makuihin sopii nuori, hedelmäinen ja raikas valkoviini. Kuivan viinin vaihtoehtona voi myös maistella hennosti makeaan taittuvaa viiniä, sillä kypsyessään padassa myös vihannesten maku muuttuu makeaksi. Roseeviinin väri, marjaisuus ja hapokkuus on myös yksi toimiva vaihtoehto ruoalle.

Viinilasillinen:
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio. Italia, Veneto 2021. Alko 922097. Hinta 13,99.
Viherkeltainen, tuoksu hedelmäinen, maku kuiva (5 g/l), keskihapokas (6 g/l), viheromenainen, mausteinen, yrttinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti