Daily Doze tarjoaa eväitä elämään

Omasta terveydestään huolehtiminen on hyvin henkilökohtainen asia, eikä se onnistu poppakonsteilla tai ihmedieeteillä. Terveyttä edistävä päivän ateriakokonaisuus auttaa jaksamaan päivässä pitempään. Tärkeää on löytää itselle sopiva ja maistuva ruokavalio. Sen voi rakentaa tavanomaisista, monipuolisista ja turvallisista eväistä, joista löytyy maukkautta ja makeuttakin. Kokonaisuudesta voi tehdä itselleen huoneentaulun tai muistilapun, joka muistuttaa noista terveellisistä vaihtoehdoista.

Huoneentaulu muistuttaa päivittäisistä ruokavaihtoehdoista.

Perusruoka edistää terveyttä
Vilja eri muodoissaan, leipänä, puurona tai leseinä, sopii hyvin terveyttään vaalivalle. Täysjyvän kuorikerroksen kuitu- ja kivennäisaineet sisältävät erityisen paljon terveellisiä ravinto- ja suoja-aineita. Ruis sopii painonsa kanssa tuskailevan ruokavalioon, sillä sen kuitupitoisuus ja niukka energiasisältö tuovat ruokiin pitkään kestävän kylläisyyden tunteen. Kauran liukoinen kuituaines, beetaglukaani, sitoo kolesterolin elimistöstä poistuvaan muotoon ja alentaa veren sokeri- ja kolesterolitasoa.

Monipuolinen perusruoka tarjoaa ravintoa ja terveyttä.

Marjat, hedelmät ja vihannekset ovat vähäkalorista ja makeaa syötävää. Parhaimmillaan ne ovat tuoreina ja kypsinä sekä mahdollisimman vähän käsiteltyinä, jolloin niiden vitamiinit ja aromikkuus ovat täysimääräisesti tallella. Kasviksia syömällä saamme kuituja ja vitamiineja sekä erilaisia aromaattisia yhdisteitä, polyfenoleja, jotka ehkäisevät tulehduksia ja auttavat verensokerin sekä kolesterolin säätelyssä. Erityisen hyvin niitä on tummissa marjoissa, kuten karpalossa, puolukassa ja mustikassa, joiden antosyaaniväri sisältää paljon terveellisiä flavonoideja.
 

Talviaikana tuore appelsiini, viipaleina tai mehuksi puristettuna, täydentää päivittäistä ateriointia.

Appelsiinin C-vitamiinipitoisuus on suuri ja se sisältää myös flavonoideja, jotka lisäävät vastustukykyä ja toimivat antioksidantteina. Tomaatilla on myös erinomainen ravintosisältö, joka suojaa elimistöä ja hidastaa verisuonien kalkkeutumista. Sen terveysvaikutukset perustuvat punaista väriä antavaan lykopeeniin, joka imeytyy paremmin kypsennetystä tomaatista. Näin ollen tomaatin monipuolinen käyttö, tuoreina, säilöttyinä tai soseena, on terveydelle hyväksi.

Herkuttelu on hyvästä
Nautinnollisilla ja makeilla ruoka-aineilla on oma roolinsa, joka voi myös palvella terveydellisiä lähtökohtia. Sokeriset, hiilihydraattiset ruoat edistävät serotoniinin tuotantoa, joka puolestaan tuottaa mielihyvää. Tämän toteaa nauttiessaan suklaata, josta löytyy mielialaa kohottavaa tryptofaania. Suklaa tekee hyvää myös veren hyvälle HDL-kolesterolille kohottaen sitä. Sen saa aikaan suklaan valmistukseen käytetyn kaakaojauheen flavonoidit. Suklaan terveellisyys kasvaa kaakaopitoisuuden lisääntyessä ja on parhaimmillaan tummissa suklaissa.

Pähkinöistä, löytyy hyviä tyydyttämättömiä rasvoja.

Pähkinöiden pehmeät rasvat laskevat veren kolesterolipitoisuutta ja vaikuttavat edullisesti veren sokeritasapainoon sekä verenpaineeseen. Pähkinöitä käytetään sellaisenaan tai antamaan lisämakua ja ravintoa muihin ruokiin. Niistä löytyy paljon energiaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Parhaiten pähkinät maistuvat tuoreina, juuri kuorittuina. Niiden rasva härskiintyy ajan myötä, joten pitkään varastoituja, vanhoja pähkinöitä ei ole syytä käyttää.

Nautinnotkin ovat hyväksi, kunhan vaan muistaa kohtuuden.

Suklaa ja pähkinät ovat hyvin kaloripitoisia, joten niiden nauttimisessa on hyvä pysyttäytyä kohtuudessa. Kohtuullisuus on paikallaan myös punaviinin kohdalla, jonka käytöllä on todettu olevan terveydelle edullisia vaikutuksia. Sen saavat aikaan punaisten rypäleiden kuorien sisältämät flavonoidit, jotka antioksidantteina edesauttavat sydämen terveyttä vähentämällä sydän- ja verisuonitauteja. Viinin sisältämällä alkoholilla on suojavaikutuksia terveyteen ja erityisesti veren rasvoihin. Kunhan vain muistaa pysyttäytyä lasillisessa viiniä päivässä, sillä suuremmat kerta-annokset lisäävät sydänkuoleman riskiä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti