Hauen ja lohen punos hivelee maku- ja näköaisteja

Kalasta saa terveellistä ja maittavaa ruokaa. Kalaruoat kypsyvät nopeasti, ja ruodottomaksi valmistettuina ne ovat vaivattomia syödä. Esillepanoon saa näyttävyyttä valmistamalla kalalettejä, joissa eri väriset hauki ja lohi limittyvät kauniiksi punokseksi. Kalaletin kanssa maistuu punainen ja valkoinen, viininä ja kastikkeena.

Hauki- ja lohiletit:
kaksi hauen ja kirjolohen samankokoista filettä
suolaa
valkopippuria
hieman valkoviiniä ja sitruunamehua
Poista kalafileistä nahka ja kaikki ruodot ja leikkaa pitkittäissuuntaisia ja sormenpaksuisia suikaleita. Tee kalaletti kolmella suikaleella. Käytä punokseen molempia kaloja. Nosta letit voideltuun uunivuokaan ja mausta. Lisämakua saa sitruunamehulla ja valkoviinillä. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Voit myös valmistaa kalaletit paistamalla pannulla tai muurikalla.

Kalaletissa valkoinen ja punainen kala limittäytyvät värikkäästi yhteen. Kuiva hauki sopii hyvin yhteen rasvaisen lohen kanssa.

Valkoviinikastike:
4 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
80 g voita.
suolaa, valkopippuria
Sulata kasarissa puolet voista ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti, sekoita ja huolehdi siitä etteivät jauhot saa väriä. Lisää kalaliemi sekä valkoviini ja hauduta 10 min. Mausta ja vatkaa sekaan voi sekä kerma. Kiehauta, ja kastike on tarjoiluvalmis.

Punaviinikastike:
2 dl punaviiniä
3 dl tummaa kastiketta
1 salottisipuli
40 g voita(suolatonta)
suolaa, pippuria
Lisää kastikkeeseen hienonnettu sipuli ja punaviini. Keitä kasaan ja siivilöi. Mausta ja vispaa lopuksi sekaan kylmä voi. Kuumenna, ja kastike on tarjoiluvalmis.

Kalan kanssa maistuvat niin valko- kuin punaviinitkin
Hauen ja kirjolohen maut ovat miedohkoja ja puhtaita. Uunissa kypsentäminen korostaa kalojen omaa makua. Kalapunoksessa lohen rasvaisuus tasapainottaa hauen vähärasvaisuutta. Miedosti maustetuissa kalaleteissä kalojen hienostuneet maut nousevat pääosaan.
Klassiset viinivalinnat suosivat kalalle valkoviinejä. Miedonmakuiselle hauelle etsitään neutraaleja, vähähappoisia viinejä. Lohen rasvaisuutta vastaan haetaan hedelmäisiä, aromikkaita viinejä. Chileläisen Castillo de Molinan Chardonnay ja Cabernet Sauvignon -viinit sopivat hyvin maisteltaviksi kalaletin makujen kanssa. Valkoviinin hedelmäisyys ja kohtalainen hapokkuus maistuvat kalan kaverina. Erityisesti Chardonnayn kermaisuus käy hyvin yhteen kastikkeiden kanssa. Mikäli kalaletit valmistetaan paistinpannulla tai muurikassa makuun tulee paahteisuutta, johon Chardonnayn tammisuus vastaa hyvin. Cabernet Sauvignon on paikallaan kun ruoassa kokonaisuutena on makujen runsautta ja täyteläisyyttä. Jos vielä kastikkeesta löytyy hapokkuutta ja väriä, niin nuorehkon punaviinin luonteikkuus keventää aterian makutasapainoa. Molemmat viinit on hyvä tarjota hieman viilennettynä.

Vastapyydetty hauki on todellista lähiruokaa. Tuoreen hauen maku on kalaisa, ja liha on tiivistä sekä lähes rasvatonta.

Viinilasillinen:
Castillo de Molina Reserva Chardonnay. Chile, Casablanca 2009. Alko nro 576107. Hinta 9,99.
Keltainen, trooppisen hedelmäinen valkoviini, jonka kuiva maku on hapokas sekä mausteinen.
Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon. Chile, Cachapoal 2008. Alko nro 492387. Hinta 9,99.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

2 kommenttia:

  1. kiitos kauniista vinkistä. taidan paistaa pannulla. vaihtelua etsivä

    VastaaPoista
  2. Kiva vaan jos jutuista löytyy vinkkejä toteutettavaksi. Kalapunoksessa esillepano on kaunis, ja minusta kalojen erilaisuus yhdistyy maistuvaksi kokonaisuudeksi. H.

    VastaaPoista