Viinit johdattavat juhlatunnelmaan

Häät, syntymäpäivät, vuosijuhlat ja vastaavat ovat unohtumattomia tapahtumia, joiden halutaan onnistuvan ja vieraiden viihtyvän niissä. Valmistelut vaativat suunnittelua ja panostusta, jotta juhlasta tulee juhlittavan näköiset ja ne jäävät mieleen. Myös viinivalintojen tulee tukea kokonaisuutta, ja sopia yhteen tarjoiluiden kanssa.

Kuohuviini tunnelman nostattajana
Kuohuviinit tuovat juhliin juhlavuutta ja tunnelmaa. Lasillinen kuohuvaa toivottaa vieraat tervetulleiksi ja osoittaa juhlat alkaneiksi. On makuasia mitä laseihin kaadetaan. Castellblanch Carat Seco on espanjalainen cava, jonka olemus ja maku edustavat laadukkaasti kuohuviinejä. Hedelmäinen, hieman omenainen kuohuviini on raikas sekä lähes kuiva, ja maistuu siltään tai vihannesruokien kera.
Samppanja on paikallaan juhlapuheiden ja maljojen nostatuksen yhteydessä. Laurent-Perrier on perinteinen samppanja, jonka tyylikkyyttä pienet kuplat vahvistavat. Pehmeässä ja hyvin kuivassa maussa on aidolle samppanjalle ominaista leipämäisyyttä sekä pirteää hapokkuutta. Kevyt ja raikkaan hedelmäinen samppanja on todellinen maljaviini.

Kuohuviini on aina tyylikäs juhlajuoma.

Valkoista vihanneksille ja veden eläville
Chardonnay on monikäyttöinen sekä luotettava juhlaviini, jossa on hedelmäisyyttä sekä monipuolisuutta. Siitä löytyy hienostuneisuutta ja mausteisuutta niin seurusteluun kuin ruokapöytään. Hob Nob on eteläranskalainen valkoviini, jossa aistii Välimeren lämmön ja hedelmäisyyden. Valkoviinin raikkaus, keskitäyteläinen maku ja hento tamminen vivahde sopivat hyvin salaattipöydän sekä erilaisten kalaruokien kumppaniksi.

Punainen pärjää pihvin kanssa
Punaviini on luontainen valinta juhlien liharuokien kaveriksi. Tempranillo on espanjalainen rypäle, joka antaa punaviineille hedelmäisyyttä ja saa ne maistumaan pehmeiltä sekä hennon mausteisilta. Viinit pärjäävät hyvin noutopöydän erilaisten ruokalajien kanssa. Montezillo on Espanjan Riojasta tuleva perinteinen punaviini. Sen monipuolinen maku sopii suomalaisiin ruokiin, ja viinillä on hyvä hinta-laatusuhde. Lasinen viinipullo on kierrätettävä ja tyylikäs tarjottava.
Juhlaviinien valinta on ennen kaikkea sisältö- ja tyylikysymys. Perinteinen viinipullo on edelleen vahvoilla juhlaviinejä valittaessa. Suomalaisten viinihankintoja ohjaa käytännöllisyys sekä hinta, ja valinta kohdistuu usein hanapakkauksiin. Niiden särkymättömyys, keveys ja helppokäyttöisyys houkuttelevat. Osbornen Solaz on Tempranillosta ja Cabernet Sauvignonista tehty punaviini, jonka aromaattisuus ja pehmeä marjaisuus tekevät siitä suomalaiseen makuun sopivan.

Juhlaviineissä on juhlavuutta ja valinnanvaraa.

Viinilasillinen

Castellblanch Carat Cava. Espanja, Penedes. Alko nro 8971. Hinta 8,98.
Vihertävänkeltainen kuohuviini, jonka tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja maku kuivahko sekä runsas.

Laurent-Perrier Brut. Ranska, Champagne. Alko nro 8621. Hinta 42,90.
Vaaleankeltainen, sitruksinen sekä mineraalinen samppanja, jonka maku on tyylikäs ja erittäin kuiva.

Hob Nob Chardonnay. Ranska, Vin de Pays d’Oc 2010. Alko nro 549587. Hinta 8,98.
Kullankeltainen, trooppisen hedelmäinen ja savuinen viini, jonka maku on pähkinäinen sekä vaniljainen.

Montecillo Crianza. Espanja, Rioja 2007. Alko nro 5152. Hinta 11,59.
Heleänpunainen, kypsän kirsikkainen ja yrttinen viini, jonka maussa on mausteisuutta sekä nahkaisuutta.

Osborne Solaz. Espanja, Vino de la Tierra de Castilla 2008. Alko nro 454058. Hinta 29,90/3L.
Rubiinipunainen, kypsän marjainen ja kirsikkainen viini, jonka maku on vadelmainen, mausteinen ja pitkä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

4 kommenttia:

 1. Hei. Kiitos vinkeistä. Näillä mennään. Kaaso

  VastaaPoista
 2. Mikä on mielestäsi paras "laatikkoviini"? Tiedustelee kesän tuleva morsian

  VastaaPoista
 3. Kesäiltaa viini-ihmisille! Parasta laatikkoviiniä kyselevälle, totean lyhyesti että kaksi punaista on ylitse muiden. Kummatkin suomalaiseen makuun sopivia pehmeitä ja aromikkaita, mutta samalla vivahteikkaita. Italialainen Primitivo Doppio Passo ja espanjalainen Osborne Solaz. Valkoisista ranskalainen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc.
  Viinimies Västinniemeltä.

  VastaaPoista
 4. Hei Heikki. Juhlat meni käsikirjoituksen mukaan ja viinit oli suosituksesi mukaan. Kaikille löytyi kaikkea. Kiitos Kirsi.

  VastaaPoista