14.8.2011

Viinimatkalla Chilessä. Terroir, osa 5/8.

Tervehdys kaikille viinimatkalaisille! Tervetuloa viinimatkalle Chileen. Reissulla tutustuimme ensin maan viinilaaksoihin, niiden viineihin ja suomalaisiin ruokiin jotka maistuvat ko. viinien kanssa. Matkan loppupuolella käymme läpi perustekijöitä, jotka ovat Chilen viinien taustalla.

Hyvä matkakumppani, olemme matkanneet Chilen viinialueet pohjoisesta etelään. Palaamme muutamaan perustekijään, jotka selittävät Chilen viinien ominaispiirteitä ja niiden laadukkuutta. Viinien tekemisen taustalla on nähtävissä hyvinkin tarkka ennakkosuunnittelu. Tietyllä tavalla se peilaa terroir-käsitettä, joka lyhykäisyydessään tarkoittaa maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden, tuulen, valon ja köynnösten sekä niiden sijainnin kokonaisvaikutusta viiniin. Tässä Caliterran viiniteam tutkailee edessä aukeavan laakson viiniköynnösten värittämää kuvaa viiniköynnösten kasvusta ja peitosta.

Viinilaaksosta on piirretty yksityiskohtainen kartta, joka etukäteen antaa taustatiedon laakson maaperästä ja sen eri osista. Se selventää myös tarkasti suunnitelman mm. kastelusta ja eri rypälelajien istutuksista.

Marcello Papa, Concha y Toron pääviinintekijä, havainnollistaa miten viiniköynnösten asento Alto Maipon viinialueella vaikuttaa laaturypäleiden kypsymiseen valon, tuulen ja lämmön vaikutuksesta.

Chilen pohjoisilla viinialueilla maaperä ja ilmasto ovat hyvin haasteellisia viiniköynnösten kasvulle. Silti se on yksi tavoitellumpia suuntia uusille köynnösten istutuksille. Alueen viineissä voi todella aistia terroir’n, sen miten köynnösten kasvualusta ja ilmasto-olosuhteet ilmenevät viinien väreissä ja aromeissa.

Chilen keskiosassa maaperä on hedelmällisempää kuin reuna-alueilla, ja viinitarhat sijaitsevat usein paremmin suojassa tuulelta ja sateilta. Punaiset viiniköynnösalueet ovat Carmenére-rypäleiden muodostamia väriläikkiä ja ne erottuvat kokonaisuudesta selvästi.

Andien vuoristo suojaa Chilen viinialueita idässä. Kuva kertoo, että uudet viinialueet nousevat myös ylöspäin Andien rinteille. Siellä rypäleille haetaan viileämmän ilmanalan tuottamaa hitaampaa kasvua ja sitä kautta vivahteikkuutta ja aromaattisuutta.

Bío Bío on Chilen eteläisimpiä viinialueita ja sen maaperä on kumpuilevaa, jossa on selviä metsäsaarekkeita. Ilmasto on viileää sekä sateista ja vaikuttaa rypäleiden kasvuun, ja siten viinin makuun.

Calicata on maahan kaivettu kuoppa, joka todentaa maaperän rakenteen ja auttaa maaperäkartan rakentamisessa. Kartta helpottaa myös viiniköynnösten istutusten suunnittelussa.

Parhaimmat ja laadukkaimmat viiniköynnökset ovat niin sanotuilla microterroir alueilla. Pienellä, usein vain hehtaarin alueella vallitsevat poikkeukselliset olosuhteet viiniköynnösten kasvulle. Se puolestaan tuottaa ainutlaatuisen laadukkaita ja vivahteikkaita rypäleitä, joista saadaan pieniä määriä hienoja viinejä.

Teksti ja osa kuvista: Heikki Remes
Maisemakuvat: Mikko Niemi

Ps. Kerro mielipiteesi viinimatkastamme. Mikäli haluat kommentoida etenemistämme, niin klikkaa juttuamme sen otsikkoriviltä. Voit kertoa ajatuksesi jutun lopun Kerro mielipiteesi -osioon.
Viiniterveisin Heikki, viinimies Juankoskelta.

2 kommenttia:

  1. Millainen viini on tuo kuvassa näkyvä Casa Silva?

    VastaaPoista
  2. Hei Pertti. Kysyit mielipidettäni hienosta viinistä. Se on Casa Silvan ikoniviini, puhdas Carmenére. He ovat Chilen johtavia ja arvostetuimpia Carmenerén osaajia. Lisäksi he ovat osallistuneet muutaman vuoden ajan uraa-uurtavaan microterroir-tutkimukseen. Kyseinen viini on intensiivisen tummanpunainen, siinä voi aistia tummia ja punaisia marjoja, kahvia ja paahteisuutta. Viini on hyvin tasapainoinen ja pehmeätanniininen. Valitettavasti sitä ei ole Suomessa mynnissä, mutta Alkosta löytyvä casa Silva Carmenére Reserva on hyvä johdatus asiaan. H

    VastaaPoista