Kasaa kohopenkki kevääksi

Syksyllä on jo syytä ennakoida tulevaa kevättä, jotta aikaisin keväällä pääsee kylvötöihin kotipuutarhalla. Kohopenkki tuo helpotusta tähän poltteeseen, sillä se paljastuu ensimmäisenä lumihangen alta ja sulaa istutuskuntoon nopeasti. Kohopenkki mahdollistaa puutarhaistutusten aloittamisen varhain keväällä ja jatkaa kasvukautta myöhään syksylle. Kokoa syksyllä kohopenkki, niin pääset keväällä aikaisin puutarhatöihin.

Kohopenkki sijoittuu mukavasti kasvihuoneen läheisyyteen.

Korkealla alustalla on ihanteelliset kasvuolosuhteet
Eloperäisistä aineksista rakennettu, luonnonmukainen kohopenkki tarjoaa suotuisat olosuhteet hyötykasvien puutarhaviljelylle. Penkin kerroksittainen ja ilmava rakenne tekee kasvualustasta lämpimän, joka suojaa kasveja kylmältä. Korkea, tumma penkki paljastuu keväällä lumen alta aikaisin ja mahdollistaa kasvien aikaisen istutuksen. Kohopenkissä kasvuala on tehokkaassa käytössä ja penkin voi perustaa pienellekin alueelle. Kosteuden suhteen saa kohopenkkiviljelyssä olla tarkkana, sillä vesi läpäisee penkin rakenteet hyvin ja se kuivuu helposti.

Laudoista rakentuu kohopenkille kompakti reunus, joka pitää multapenkin hyvin kasassa.

Kohopenkki rakennetaan risusydämen päälle
Valo ja lämpö ovat ratkaisevia kohopenkin toiminnalle. Penkki sijoitetaan aurinkoiselle paikalle kasvimaan läheisyyteen ja rakennetaan pohjois-eteläsuuntaiseksi. Toimivan kokoinen penkki on hieman yli metrin leveä ja korkea, sekä muutaman metrin pituinen. Sen rakentamiseksi siirretään ruohoturpeet penkin paikalta syrjään. Penkin keskelle, pituussuuntaan kasataan noin 60 cm leveä ja korkea risukeko. Hyvää ainesta ovat haketuksesta tai risusavotasta ylijääneet ohuet risut. Risusydän peitetään ylösalaisin käännetyillä, penkin paikalta syrjään siirretyillä ruohoturpeilla sekä tarvittaessa ruohon leikkuujätteillä. Päälle kasataan 30 cm:n kerros syksyn kosteita puun lehtiä. Kohopenkin varsinainen kasvupohja muodostuu kahdesta noin 15 cm:n kerroksesta. Alempi on osittain maatunutta kompostia ja päällimmäiseksi tulee kerros valmista multaa. Hyvin rakennettu penkki kestää vihannesten ja juuresten kasvualustana useita vuosia.    

Kohopenkin perusta on korkea, ilmava risusydän, ja lehtikerros eristää lämpöä ja tasapainottaa penkin kosteutta.


Tumma penkki sulaa esille aikaisin keväällä ja mahdollistaa aikaiset istutustyöt.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti