Tee on kiinalainen juttu, teeseremonia rauhoittaa kiireen keskellä

Kiinalaisen sanotaan olevan onnellinen missä tahansa, kunhan hänellä on teekannu mukanaan. Monivaiheinen ja rituaalinomainenkin teen valmistaminen vangitsee katsojan mielenkiinnon kokonaan. Siinä teelehtien aromikkuuteen yhdistyy kulttuurellisia, esteettisiä ja yhdessäoloon liittyviä piirteitä. Niistä rakentuu nautinnollinen hetki, joka rauhoittaa hetkeksi arjen hektisessä virrassa.

Susie Wu ja Feeniks-linnun kolme nyökkäystä on osa teeseremoniaa, jossa teen sekoittuminen varmistetaan nostamalla kannua kolme kertaa teetä kaadettaessa.

Tarjoilukannu (chahai) ja siivilä, teekupit sekä haudutuskannu (zhong) muodostavat pienimuotoisen teekaluston. Pieni astiasto on kätevä ja helppo kuljettaa mukana. Pienessä kannussa teen aromit tiivistyvät ja tulevat paremmin esille. Pienet tarjoilukupit luovat tunnelmaa ja sitovat teennauttijat kokonaisvaltaisesti teetarjoilun piiriin.
  
Teen valmistuksessa pääroolia näyttelee kannellinen teen haudutuskannu, zhong. Siinä tee pysyy lämpimänä ja säilyttää arominsa. Kansi toimii myös kätevänä suodattimena, kun teetä kaadetaan tarjoiltavaksi.

Aluksi zhong lämmitetään kuumalla vedellä, jonka jälkeen tyhjään kannuun annostellaan teelehdet. Teen salaisuus on camellia sinensis-pensaan lehtien aromikkuudessa.

Vesi kaadetaan teelehtien päälle, kunhan ensin on varmistettu veden oikea lämpötila. Teelehtien annetaan hetken aikaa turvota. Sen jälkeen vesi kaadetaan pois ja lisätään uutta vettä välittömästi.

Tee saa hautua kannellisessa zhongissa, joka säilyttää teen aromit ja lämmön. Näin teelehtiä huuhdotaan 2‒3 kertaa, kunnes ne ovat turvonneet ja täyttävät kannun lähes kokonaan. Tee on nyt valmista. Zhongissa olevaa valmista teetä voi nauttia 2-3 kertaa lisäämällä vain vettä. Sen jälkeen teelehdet menettävät aromikkuutensa ja valmistus on aloitettava alusta.

    Valmis tee kaadetaan siivilän läpi tarjoilukannuun, chahaihin.

Chahaista tee annostellaan pieniin tarjoilukuppeihin nautittavaksi.

Teessä nautitaan sen tuoksuista ja makuaromeista. Viinikolumnisti Susie Wu tarjoaa haudutettua teetä pienestä kupista. Hän opastaa arvioimaan ensin teen tuoksuvia aromeja ja sen jälkeen maistelemaan niitä hitaasti siemaillen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

2 kommenttia:

  1. Hieno postaus. Luin sen monta kertaa.

    Mutta kuka on tämä Susie Wu? Kerro lisää!

    VastaaPoista
  2. Tervehdys elämysten ystävät. Tapasin Susie Wu:n Espanjassa Grandes de la Riohan kansainvälisessä viinikirjoittajien viinitapahtumassa. Siellä Susien opasti teen saloihin tarjoamalla minulle teetä perinteisen kiinalaisen kaavan mukaan. Teeseremonia on esteettisyydessään miellyttävä ja rauhoittava kokemus. Slow living asenne oli aidosti läsnä, sillä teen tarjoiluun ja nauttimiseen meni aikaa hyvinkin tunti. Susie Wu itse kirjoittaa Kiinassa mm. viiniartikkeleitä ja lehtisiä, joiden levikki on keralla yli miljoona! H.

    VastaaPoista