Heikki talven taittoi, lumet lähtee ja sacheria sekä porttia tarjolla!

Tammikuun kolmas viikonvaihde on tapahtumia täynnä. Silloin talvi taittuu ja lumet lähtevät katoilta. Uurastus palkitaan ja ansiona nautitaan talveen kylmyyttä vastustavia voimakkaita ja lämpimiä makuja.

Heikin päivän aikaan auringonvalossa on jo keväinen aavistus. Lumet on syytä luoda katoilta.

Tammikuussa taittuu talven selkä
Tammikuun puolivälissä saavutetaan linnunradan keskikohta, jolloin vanha kansa on ajatellut keskitalven muodostavan vuoden "korkeimman" kohdan, harjan. Siitä alkaa lasku länteen kohti kevättalvea ja kasvukauden alkamista. Kevään odotus alkaa, mutta edessä ovat pitkät juhlattomat selkäviikot. Perinteen mukaan talven selkä taittuu Heikin päivänä 19. tammikuuta. Kansantarinan mukaan Heikin päivänä karhu kääntää talvipesässään kylkeä talven selän taittumisen merkkinä.
   Vanha sydäntalven perinne lähentää Heikin (19. tammikuuta) ja Paavalin (25. tammikuuta) päivät. Sään suhteen sanotaankin: ”jos on Heikki helppo, niin Paavalina paukkuu”. Tämä onkin paras järjestys, sillä ”jos ei pauku Paavalina, ei tule kunnon kesää”.

Lumitöistä puolet tehty
Lumipeite alkaa ohentua vasta kevättalvella auringon lämmön vaikutuksesta. Ajastajan mukaan sydäntalven taittuessa moni asia on puolessa. Vanhan sanonnan mukaan loppiaisena on satanut puolet talven lumesta, joten Heikin päivän aikaan on syytä viimeistään pudottaa lumet katoilta.

Kari-Kattokola on näppärä, turvallinen ja kevyt lumityökalu. Lumen poisto katolta onnistuu maassa seisten.

Kuva kertoo, että perinteisellä lumikolalla ja tikkailla yltää vain puoleen katon lappeelle, mutta kattokolalla yltää harjalle asti ja turvallisesti maassa seisten.

Hyvät työt palkitaan aidoilla asioilla
Talvisena päivänä on hyvä myös levähtää ja palkita aherrus maistuvilla herkuilla.

Sacher-kakku ja L.B.V. portviini ovat aitoja asioita, joita yhdistävät täyteläiset ja makeat maut.Viinilasillinen:
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port. Portugali,Douro. Alko nro 345077. Hinta 25,90. Dekantoitava.
Tummanpunainen, viikunan tuoksuinen sekä makea (110g/l), suklainen ja mausteinen, pitkä maku.


Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti