8.1.2015

Pizzan parempi paistos

Pizza ilmentymänä on yksinkertaisuuden ylistys, ja parhaimmillaan herkullisuuden huipentuma. Tunne on kiinni ajasta ja paikasta, mutta yhtä kaikki makujen taustalla ovat aina ruoan raaka-aineet. Perinteinen kotipizza saa uusia ulottuvuuksia kun sen pohja tehdään durumvehnästä ja täytteinä käytetään kylmäsavustettua lohta ja maitojuustoa. Lasillinen rosékuohuvaa täydentää ruoan väri- ja makumaailmaa.

Pizzapalassa on mausteisuutta ja vivahteikkuutta.

Pizzaa kylmäsavulohella, 2 pizzaa
pohja:
225 g (3 dl) erikoisvehnäjauhoja (durum)
0,5 tl suolaa
15 g (1/3 pala) hiivaa
6 rkl (0,5 dl) kädenlämpöistä vettä
4–5 rkl oliiviöljyä

Siivilöi jauhot kulhoon, sekoita suola ja veteen sekoitettu hiiva jauhoihin. Kaada sekaan öljy ja alusta taikinaa kymmenen minuuttia, kunnes siitä tulee tasaista ja joustavaa. Lisää tarvittaessa jauhoja/öljyä. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon liinan alle ja anna kohota puolitoista tuntia. Jauhota työtaso, kumoa taikina sille ja vaivaa hetki lisää. Leikkaa taikina puoliksi ja nosta öljytyille paistopelleille. Kauli ohuiksi levyiksi, joiden reunat ovat hieman keskustaa paksummat.

täyte:
0,5 dl tomaattisosetta
100 g kylmäsavulohta siivuina
½ prk creme fraichea
noin 200 g ohueksi viipaloitua maitojuustoa (Arctic milk)
pieni punasipuli silputtuna
hieman raastettua emmental-juustoa
ripaus suolaa
tuoretta vihersalaattia (basilika, rucola)

Levitä tomaattisose ohuelti pizzapohjalle. Levitä pohjalle kylmäsavulohi- sekä juustosiivut, ja niiden päälle fraichea. Ripottele lopuksi päälle punasipulisilppu, hieman emmentalia ja suolaa. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Ripottele lopuksi päälle hieman vihreää salaattia. Tarjoile heti.

Uunivalmis pizza on kompakti kokonaisuus.

Rosécava täydentää pizzan väri- ja makumaailmaa
Pizzan raaka-aineissa kylmäsavulohi dominoi makumaailmaan, johon kypsä punasipuli tuo aromaattisuutta ja ranskankerma hieman kirpeyttä sekä juustot täyteläisyyttä. Pizzassa maistuvat myös vivahteikas oliiviöljy ja yritit. Viinivalinta painottuu hedelmäiseen ja raikkaaseen cavaan, jossa maistuvat Garnatxa-rypäleen hedelmäisyys ja voima sekä Pinot Noir -rypäleen vivahteikkuus ja marjaisuus. Reserva -kypsytetyssä cavassa on tallella raikasta nuorekkuutta ja täyteläistä kypsyyttä. Kuohuviinin aromimaailma täydentää hyvin pizzan makuvivahteita. 
 
Punainen väri lasissa ja lautasella yhdistyvät tasapainoiseksi sekä aromaattiseksi makukokonaisuudeksi.

Viinilasillinen:
Cg (Cava Guilera) Brut Rosat Reserva. Espanja, Penedes 2011. Garnatxa, Pinot Noir.
Vaaleanpunainen, marjainen tuoksu ja kuiva (5 g/l), vivahteikas, raikas ja tasapainoisen hapokas maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti