Juustotaivas Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlilla

Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat elokuun alussa tarjosivat makuja ja menoa jälleen kerran. Tupa (jäähalli) oli täynnä, ja tunnelma katossa niin makujen, yhdessäolon kuin esiintyjien osalta. Valion Lapinlahden Juustola oli taas pannut parasta pöytään. Kruununa kaksikin juustouutuutta jotka olivat etukäteismaistelussa juhlaporukalle, sillä myyntiin juustot tulevat vasta syyskuussa. Juhlien viinikattauksesta löytyi vaihtoehtoja laajasti aina kuohareista väkevöityihin viineihin. Viinit tarjosivat tasapainoisen makuparin juustopöydän pääosin pehmeille ja puolikoville juustoille, joissa aromikkuus sekä vivahteikkuus nousivat hyvin esillä.

Juustopöytä lisukkeineen on juustonystävän juustotaivas vailla vertaa, on makua ja näköä!

Lapinlahden juhlan juustopöytä on aina täynnä maistuvia ja näyttäviä yksityiskohtia.

Tuhat ihmistä nauttii kaksikymmentämetrisen juustopöydän ylitsepursuavasta tarjonnasta.

Juhlien juustopöydän uutuuskaksikko, Keisarinna ja Juhla cheddar, saivat vierelleen maistuvan viinikaksikon täyteläisestä portista ja vivahteikkaasta punaviinistä.

”Keisarinna on kauan kaivattu uutuus, joka osaltaan nostaa Valion juustotarjonnan uudelle maku- ja laatutasolle” kertoo juustomestari Jukka Sipponen. Etelä-eurooppalaisesta juustokulttuurista rakentunut aromikas juusto on rakenteeltaan goudamaisen kimmoisa, hieman kiteinen ja maussa on hennon karamellimaisia makuvivahteita sekä suolaisuutta.
   Valio Juhla® cheddar on puolestaan jatkumo 60 vuoden takaa juhlajuustossa, joka juhlistaa yrityksen 110-vuotista olemassaoloaan. Yli puoli vuotta kypsynyt cheddar on hienostuneen hapan, suolainen ja mureneva sekä juhlavan täyteläinen makuelämys.

Juustojen ja viinien liitto
Lapinlahdella korostui se, että juustoja ja viinejä maistellessa on parasta luottaa omaan makuunsa. Juustoviinejä valittaessa on hyvä muistaa, että saman juuston maku muuttuu paljonkin sen mukaan, minkä viinin kanssa sitä nautitaan. Erilaiset makuvivahteet ja niiden yhteensopivuudet tulevat parhaiten esille maistelemalla juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Samalle juustolle kannattaa kokeilla niin valkoviinin kuin punaviinin sopivuutta. Mietojen, nuorten juustojen hienot aromit ja makujen yksityiskohdat nousevat esille kun niiden kanssa tarjotaan tuoretta ja kevyttä viiniä. Kovat, pitkään kypsytetyt juustot kaipaavat seurakseen kypsää, vähintään keskitäyteläistä viiniä.

Alsacen Lieu-Dit Muehlforst Rieslingin ja Valion Alppi Kreivi -vuoristojuuston makuyhdistelmä vahvistaa, että monessa tapauksessa valkoviini hapokkuus ja hedelmäisyys tekevät siitä punaviiniä maistuvamman vaihtoehdon juustolle.

Juustopöydän Barefoot-viinit tarjosivat rentoja, maistuvia ja tasapainoisia makuelämyksiä juustokumppaneille.

Clearly Organic -luomuviinit sopivat hyvin pehmeiden ja maanläheisten juustojen makumaailmaan.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti