Syrah Rhônen rypäleenä ja Côte Rôtie viinien valtiaana

Syrah on alkuperältään eteläeurooppalainen rypäle, joka viihtyy erityisen hyvin Etelä-Ranskassa Rhônen laaksossa. Siellä se tunnetaan kuuluisuutta saaneista maailmanluokan viineistään kuten Côte Rôtie ja Hermitage. Syrah on osallisena myös Châteauneuf-du-Papen maailmanmaineeseen. Siemaisu syrah-viiniä saa aistimaan siinä piilevän suuruuden ja voiman. Tumman viinin monimuotoinen rakenne viestii niin hienostunutta hedelmäisyyttä kuin terävää pippurin puraisuakin.

 
Syrah-rypäle, eurooppalaisittain nimettynä, tai shiraz, uuden maailman nimen mukaan, on yksi arvostetuimmista punaisista rypälelajikkeista. Syrah-viinejä on nautittu jo Rooman vallan aikoihin ennen ajanlaskumme alkua. Viimeisten vuosikymmenien saatossa rypäleen suosio on kasvanut ja sen istutusala on noussut kymmenen levinneimmän joukkoon. Syrah on viimeisimpien DNA-tutkimusten mukaan kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônesta. Se on alkuperältään kahden rypäleen, valkoisen Mondeusen ja punaisen Durezan risteytys. 

 
Helposti viljeltävä Syrah-rypäle viihtyy erityisesti kuivilla ja heikkoravinteisilla kasvualustoilla. Rypäle tarvitsee kypsyäkseen lämpimän ilmaston, jolloin riskinä on sen liian nopea kypsyminen. Syrah-rypäleet ovat väriltään hyvin tummanpunaisia ja ne sisältävät paljon aromiaineita sekä parkkihappoja. Syrahista tehdyt viinit kypsyvät hitaasti ja ovat parhaimmillaan reilusti ikääntyneinä. Nuoressa viinissä esillä ovat lähinnä rypäleen ensisijaiset aromit, kuten paahteisuus, marjaisuus ja mausteisuus. Iän myötä viinissä on aistittavissa viiniteon tuottamia toissijaisia aromeja, kuten savuisuutta, nahkaa ja maanläheisyyttä.

Syrahin kotitanner on Rhônen laaksossa Ranskassa
Kaakkois-Ranskassa sijaitseva Rhônen-laakso on Ranskan toiseksi suurin viininviljelyalue ja samalla yksi maan vanhimmista viinialueista. Välimerellinen ilmasto, vaihteleva maaperä ja monipuoliset rypälelajikkeet tuottavat yksilöllisiä, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä. Vaihteleva ja mäkinen maasto, graniittiset rinteet, pyörökivinen sekä paikoitellen savinen maaperä muodostavat hyvän kasvualustan viiniköynnöksille. Viinit ilmentävät terroir-käsitettä, joka tarkoittaa maaperän, ilmanalan, mikroilmaston, kosteuden ja köynnösten sijainnin kokonaisvaikutusta viiniin.


Rhônen alueella viinitarhoja on mäkien ja vuoristojen rinteillä, missä maaperän kunnostus onnistuu ainoastaan perinteisin hevosvoimin.

 
Côte Rôtie Laurus on hyvin tyylikäs ja laadukas Pohjois-Rhonen Syrah-viinien edustaja. Laurus symboloi erinomaisuutta, jossa terroir ja erityisesti kasvualusta on avainasemassa. Graniittisessa maaperässä kypsyneet rypäleet antavat viinille vivahteikkaan ja monipuolisen vivahteen. Pitkä kypsyminen Laurus tammitynnyreissä viimeistelee viinille mausteisen, luonteikkaan ja tyylikkään olemuksen.

Syrah on riistaviini
Tummanpunaiset ja voimakkaat syrah-viinit ovat parhaimmillaan riistaruokien kumppaneina. Viinien paahteinen maanläheisyys sekä savuisuus korostavat punaviinien monimuotoisuutta ja metsäisiä aromeja. Syrah-viinien tammikypsytys, pehmeä tanniinisuus ja pippurisuus toimivat selvänä sekä maistuvana siltana ruoan sekä viinin välillä.

Viinilasillinen:
Laurus Côtes du Rhône Villages. Ranska, Rhone. Grenache, Syrah.
Purppuranpunainen, tuoksu marjaisa ja maku keskitäyteläinen, luumuinen, hennon savuinen, vaniljainen ja mausteinen.

Laurus Crozes Hermitage. Ranska, Pohjois-Rhone. Syrah.
Tummanviolettinen, tuoksu mausteinen ja maku täyteläinen, mausteinen, moniulotteinen, kypsän tanniinien sekä pitkä.

Gabriel Meffre Châteauneuf-du-Pape Inné. Etelä-Ranska, Rhone 2014. Gre,Syr,Cin.Mour. Alko 434587.Hinta 27,90.
Keskipunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, karpalohilloinen, kukkainen sekä mausteinen.

Gabriel Meffre Côte Rôtie Laurus. Ranska, Pohjois-Rhône 2012. Alko nro 460437. Hinta 49,90.
Tummanpunainen, tuoksu tumman kirsikkainen ja maku täyteläinen, tanniininen, mausteinen, paahteinen ja rodukas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti