Rieslingin riemusaatto

Riesling yksi viinimaailman johtavista valkoisista rypäleistä. Sen moni-ilmeisyys, vivahteikkuus, hapokkuus ja ruokaystävällisyys ovat sen suosion takana.


Ihastu rieslingin moni-ilmeiseen makuun
Riesling-viinit houkuttelevat niin viinimaailman aloittelijoita kuin ammattilaisiakin. Rypäleen jäljittelemättömät ominaisuudet yhdistettynä kasvupaikan maaperään tuottavat aistillisen makunautinnon. Hienostunut hedelmäisyys ja selvä mineraalisuus paljastavat kerroksittaisia makuvivahteita, joissa on uskomaton raikkaus sekä pitkä jälkimaku.


Kirchenstück-palstan rypäleistä Wachenheimissa puristetaan yksi Saksan arvostetuimmista riesling-viineistä. Kuvassa Riesling-rypäleet kasvukauden alkuvaiheessa. Riesling on pienikokoinen, kellanvihreä rypäle, joka sisältää paljon viinihappoja sekä sokeria. Aromaattinen rypäle kypsyy myöhään ja viihtyy parhaiten viileimmillä kasvualueilla.
    Rieslingille tyypillisiä tuoksuja ja makuja ovat kukkaisuus, hedelmäisyys sekä voimakas mineraalisuus, joka ilmenee mm. petroolimaisena aromina. Ikääntyessä viiniin liittyy myös persikkaisia sekä hunajaisia piirteitä. Hyvän rieslingin aromikkuus säilyy suussa pitkään. Rieslingin maussa tulevat hyvin esille kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja rypäleen oma persoonallisuus. Rypälettä käytetään harvoin viinisekoituksissa. Valmistusvaiheessa käytettävä tammikypsytys on harvinaista rieslingin kohdalla.

Dr. Bürklin-Wolfin viinikellarissa Pfalzissa valkoviinit kypsyvät hitaasti 2500 litran Doppelstûck-puutynnyreissä.

Rieslingistä saadaan kuivia sekä makeita viinejä, joille on ominaista voimakkuus sekä runsaat tuoksu- ja makuvivahteet. Viinit ovat täyteläisiä ja hyvin hapokkaita rypäleiden viileän kasvupaikan ansiosta. Rieslingin alkoholipitoisuus jää usein alhaiseksi. Viinit ikääntyvät huomattavan hyvin ja niissä säilyy viinille ominainen raikkaus. Saksassa Riesling-rypäleistä tuotetaan vivahteikkaita ja moniulotteisia viinejä, joiden luokittelu perustuu viinimehun makeuteen, rypälelajikkeeseen ja viinitarhan sijaintiin. Huippua edustaa eiswein, jäisistä rypäleitä tehty hyvin makea sekä aromaattinen viini.

Eiswein on saksalainen erikoisviini, joka puristetaan jäätyneistä rypäleistä. Rypäleitä puristettaessa kiteytynyt vesi poistuu, ja konsentroitunut sekä hapokas rypälemehu käytetään terästankeissa hitaasti viiniksi.

Riesling valloittaa maailmaa
Rieslingin perinteiset kasvualueet löytyvät Keski-Euroopasta; Saksasta, Ranskasta ja Itävallasta. Lähes kaikki Saksan merkittävät valkoviinit valmistetaan juuri Rieslingistä. Moselin ja Reinin laaksot ovat kuuluisimpien riesling-viinien kasvupaikkoja. Viileä ilmanala tuottaa hapokkaita ja hienostuneita rypäleitä, joiden sokeripitoisuus jää usein alhaiseksi. Moselin viineille on tyypillistä hienostuneisuus ja pyöreys. Reinin alueen viinit maistuvat kuivilta ja mineraalisilta. Puolimakea, kevyt saksalainen valkoviini toimii monelle viittana viinitien alkutaipaleella. Toisille hapokas ja hedelmäinen riesling on haaste, josta etsitään saksalaisen nykyviinin olemusta.
  Alsace tuottaa Ranskan parhaat riesling-viinit. Saksalaisiin viineihin verrattuna niistä löytyy enemmän aromaattisuutta, täyteläisyyttä sekä miellyttävää pyöreyttä.
   Uuden maailman tuottajista Australia ja Etelä-Afrikka ovat perinteisiä. Rieslingin laadun parantuminen on lisännyt viinin suosiota merkittävästi. Niinpä rypäle on saanut kasvualaa Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa, Kanadassa sekä Argentiinassa ja Chilessä.


Hapokas Riesling maistuu kalaruokien kanssa
Riesling soveltuu hyvin aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi. Tällöin viini tulee tarjoilla hyvin viilennettynä. Rypäleen luontainen hapokkuus tekee siitä loistavan kumppanin useille ruokalajeille. Vaaleat kala- ja liharuoat soveltuvat hyvin tarjottavaksi tämän runsaan viinin kanssa. Parhaimpiin makuyhdistelmiin pääsee, kun rieslingiä tarjotaan täyteläisten kerma- tai voikastikkeiden kumppanina. Mausteisten, itämaisten ruokien kanssa tarjottu astetta makeampi riesling on myös hyvä yhdistelmä. Salaatit ja kermaiset keitot sekä äyriäiset viihtyvät tämän monipuolisen viinin seurassa.

Saksassa, Rieslingin kotimaassa, viineissä riittää vivahteita ja vaihtoehtoja. Kussakin Saksan 13 viinialueella on omanlaisensa maaperä ja ilmasto-olosuhteet jotka mahdollistavat hyvin monipuolisen viinikirjon, niin rypäleiden kuin viinien olemuksen suhteen. Rieslingin-rypäleen pinta-ala Saksan rypäleiden kaikesta viljelyalasta on ylivertainen ollen 22.9% vuonna 2014.

Rieslingin on kasvattanut pinta-alaansa myös muissa viinimaissa. Viileillä kasvupaikoilla kasvaneista rypäleistä tuotetaan raikkaita ja aromikkaita viinejä.

Viinilasillinen:
Toni Jost Walkenberg GG. Saksa, Rheingau, Hahnenhof 2012, Price on winery 30. VDP, Alcohol 13%.
Top Riesling from Walkenberg vineyard, 30-year old vines, extreme curtailment of yield to one bunch per vine, and strictest selection create top wines with their marked terroir character. Pale yellow, dry, powerful, intense, mineral.

Carl Loewen Quant Riesling. Saksa, Mosel 2015. Alko nro 503377. Hinta 13,30. Alkoholi 9,5%, hapot 9,2 g/l.Luomu.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku puolikuiva(14g/l), yrttinen, mineraalinen sekä erittäin hapokas.

Dr Buerklin-Wolf Ruppertsberger Hoheburg P.C. Riesling. Saksa, Pfalz 2013.Hinta ex-tax 25.Al.12,5%VDP. Bio.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (6 g/l), sitruksinen, aprikoosinen, mineraalinen, hapokas ja pitkä.

Baron Heyl Estate Riesling. Saksa, Rheinhessen 2013. Alko 580247. Hinta 13,98. Alkoholi 9,5%, hapot 8,2 g/l.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku puolimakea(30 g/l), mineraalinen, hapokas sekä hennon petroolinen.

Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2015. Alko nro 903287. Hinta 11,90. Alkoholi 12,5%, hapot 5,6 g/l.
Viherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (6g/l), keltaluumuinen, hapokas, kukkainen sekä kermainen.

Nederburg Winemaster’s Reserve. Etelä-Afrikka, Western Cape, Paarl 2013. Hinta 15. Alkoholi 13,5%, hapot 6,9g/l.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sítruksinen ja maku kuivahko(7,6 g/l), ananaksinen, runsas, raikas ja hapokas.

Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace 2013. Alko 591987. Hinta 19,99. Alkoholi 12 %, hapot 8,1 g/l.
Vaaleankeltainen, sitruksinen tuoksu ja kuiva, kevyen petroolinen, mineraalinen sekä hienostunut, pitkä maku.

Villa Maria Cellar Selection. Uusi-Seelanti, Marlborough 2014. Alko520827. Hinta 17,40. Alkoh.12 %, hapot 8,3g/l.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (6 g/l), sitruksinen, mineraalinen, erittäin hapokas, yrttinen.

Peter Mertes Nachtgold Eiswein Edelsüss. Saksa, Pfalz, 60 (ex-tax)/0,5L. Alkoholi 9%.                                                       
Aprikoosin keltainen, tuoksu hennon hunajainen ja maku makea(α100 g/l), persikkainen, aprikoosinen, vivahteikas, lyhyehkö sekä tasapainoinen (sokeri-hapot). 

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti