Italialaiset lihakääryleet

Italialaisessa keittiössä yksinkertainen on kaunista. Raaka-aineet ovat kaikki kaikessa; perinteisesti käytetään paljon mm. vihanneksia, tomaattia, yrttejä ja oliiviöljyä. Italialaisille ruoassa tärkeintä on maku. Italialaiset lihakääryleet ovat helppoja valmistaa ja niissä tuoksuvat ja maistuvat mukavasti yrtit. Mausteilla ja yrteillä ruokaan saadaan vaihtelua ja makua. Välimeren maissa yrtit ovat oleellinen osa keittiöperinnettä. Rosmariini käy hyvin mausteeksi liharuokiin, kastikkeisiin ja tomaatti- sekä sieniruokiin. Kovat, kuivatut yrtit vaativat reilusti aikaa avautuakseen, ja siksi ne sopivatkin hyvin pataruokiin ja keittoihin. 

Kääryleet rakentuvat yrttisestä ja mausteisesta täytteestä, ja padassa kypsyy täyteläinen, yrttinen sekä tuoksuva ruoka.


Lihakääryleet(4 hengelle):
600g Naudanpaistia tai ulkofilettä
150g hyvää jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
50g juustoraastetta
1 kananmuna
1 tl rosmariinia 
voita paistamiseen
suolaa, valkopippuria
2 porkkanaa
1 sipuli
3dl lihalientä
1/2dl tomaattisosetta

Valmista ensiksi täyte maustumaan. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita ne jauhelihaan juustoraasteen, kananmunan ja mausteiden kanssa. Leikkaa naudanliha ohuiksi viipaleiksi ja nuiji ne kevyesti. Levitä täyte lihaviipaleille, kääri rullalle ja kiinnitä hammastikuilla. Ruskista kääryleet voissa paistinpannulla ja siirrä ne pataan. Ruskista seuraavaksi kuoritut ja lohkotut porkkanat sekä sipulit. Lisää pannulle lihaliemi ja tomaattisose. Anna niiden kiehahtaa keskenään ja lisää ne pataan kääryleiden päälle. Anna kääryleiden kypsyä ja hautua padassa kannen alla puolitoista, pari tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Muista poistaa hammastikut ennen tarjolle laittoa.

Lihakääryleiden kanssa maistuvat risotto, herkkutatti-punasipulipaistos, parsakaali ja paprika-sipulihöystö.

Italialaisten lihakääryleiden viinit löytyvät läheltä ja kaukaa
Ruoan ja viinin makutekijöiden tulee kulkea käsi kädessä. Hyvin kypsyneiden lihakääryleiden pehmeyteen ja yrttiseen makuun valitaan punaviini jossa on vivahteikkuutta, hillittyjä tanniineja sekä pehmeää marjaisuutta.
   Venetolainen Casa Pizzolato on kolmen tumman rypälelajikkeen sekoiteviini, jonka värikylläisyys, yrttisyys sekä pehmeys osoittavat kuinka hyvin italialainen viini ja ruoka sopivatkaan toisilleen.
   Kalifornialaisessa Buffalo Barrel punaviinissä maistuvat Zinfandelille ominainen mehevä marjaisuus, mehukkuus ja  viinin kypsytyksessä käytettyjen viskitynnyreiden välittämä vivahteikkuus. Viinin täyteläisyys ja vaniljainen makumaailma rakentavat tasapainoisen makuelämyksen mausteisten ja täyteläisten lihakääryleiden kanssa. 

Viinilasillinen:
Italia, Veneto 2017. Merlot, CS, Raboso. Alko 923557 Hinta 12,99. Luomu, vegaani.
Punainen, tuoksu karpaloinen ja maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, yrttinen sekä pehmeän hedelmäinen.

Buffalo Barrel Bourbon Barrel Aged Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia 2016. Alko 922397. Hinta 12,99.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, suklainen, vaniljainen, mehevä hilloinen

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti