Sienipiirakan uusi tuleminen

Luonto palkitsee. Kuuman ja kuivan kesän jälkeen ajatus sienikaudesta oli vain epäuskoinen haave. Yllätys odotti kuitenkin metsässä liikkujaa, sillä virheetön herkkutatti suorastaan odotti ottajaansa. Luonto osoitti jälleen kerran elinvoimaisuutensa, ja tarjosi näin makupalojaan vaikka sienipiiraasta varten. Syksyinen ruokaelämys, jossa on pehmeyttä, mureutta ja täyteläisyyttä, saa siis täyttymyksensä vaikka lounaspöydässä tai välipalana. 

Vuorokauden vanha, virheetön herkkutatti pysäyttää sienestäjän ja antaa lupauksen tulevasta makuelämyksestä.


Sienipiirakka, 10–12 annosta
pohja
1 dl perunasosejauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
100 g voita tai margariinia
vajaa 1 dl vettä
Sekoita perunasosejauhe jauhojen joukkoon ja nypi joukkoon kylmä rasva. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Laita taikina kylmään täytteen teon ajaksi.

täyte
1 l tuoreita sieniä
3 pientä sipulia
voi
suolaa
valkopippuria
2 kananmunaa
2 dl kermaa
2 dl juustoraastetta
timjamin oksia
Laita sienet kuumalle pannulle ja haihduta neste pois. Lisää joukkoon voi ja pieniksi silputut sipulit. Anna kuullottua ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Sekoita täyte kananmunista, kermasta ja juustoraasteesta. Painele taikina irtopohjavuokaan reunoille asti ja levitä sille sieni-sipulisekoitus. Kaada piirakan päälle juokseva täyte. Paista piirakka 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tuore timjami sopii hyvin koristeeksi ja mauksi piirakalle. Tarjoile vihreän salaatin ja raikkaan valkoviinin kanssa.


Alsacen viinit viihtyvät sienipiirakan makumaailmassa
Jean Biecherin Riesling ja Pinot Noir viinien hienostuneet, vivahteikkaat ja puhtaat aromit tarjoavat haasteellisen ja palkitsevan makukumppanuuden sienipiirakalle. Riesling on ruokaystävällinen viini, jonka hedelmäisyys ja luontainen hapokkuus tekevät siitä loistavan kumppanin sieniruoalle, johon juusto, kerma ja voi tuovat pehmeää täyteläisyyttä. Kuivan rieslingin maussa on hentoinen makea vivahde, joka käy hyvin yhteen sienipiirakan pehmeisiin makuihin. Pinot Noirin marjaisuus, lempeä tanniinisuus ja vivahteikkuus sopivat hyvin hennon paahteisen sekä metsäisen sienipiirakan kumppaniksi. Nautinnollisessa ateriassa tuoreen hedelmäisen punaviinin keveys yhdistyy sienipiirakan pehmeään makumaailmaan.

Viinilasillinen:
Jean Biecher Réserve Riesling. Ranska, Alsace 2017. Alko 560327. Hinta 12,90. Vegaaniviini.
Vaalean oljenkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (2 g/l), viheromenainen, mineraalinen sekä raikas.

Jean Biecher Réserve Pinot Noir. Ranska, Alsace 2017. Alko 931877. Hinta 13,90. Luomu- ja vegaaniviini.
Rubiininpunainen, tuoksu kypsän marjainen ja maku keskitäyteläinen, kirsikkainen, pehmeän tanniininen, mausteinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti