Särki on juhlaruokaa

Särki on ruoanlaitossa nyt kovassa nosteessa. Kyse ei ole mistään hetken mielijohteesta tai taikatempusta, vaan särkikalan ansaitusta kunnianpalautuksesta vuosikymmenien jälkeen. Meidän tämän ajan ihmisten on syytä uskoa vanhempaa sukupolvea, joka on aina tiennyt särjen erinomaisuudesta ruokakalana. Luonnonmukaisuus, kotimaisuus, lähiruoka ja raaka-aineen nautinnollisuus ovat nostaneen särjen esille, edullisuudesta puhumattakaan. Särki taipuu moneen muotoon, niin arkiseen ruoanlaittoon kuin hienostuneempaan kokkailuun. Oleellista on tiedostaa särjen käyttökelpoisuudessa ruoanlaitossa se, että maukkaimmillaan sen maku on puhtaan ja kylmän veden aikaan pyydettynä.

Talvinen, puhtaan ja kylmän veden pilkkisaalis on oikeaa sekä vivahteikasta raaka-ainetta aidolle lähiruoalle.

Särjen parhaat makupalat ovat sen selkälihakset, ja ne irtoavat helposti terävällä fileointiveitsellä. Fileistä saa ruodottoman, kun ne kääntää suomuineen ja nahkoineen fileointilaudalle ja viiltää selkäfileet irti.

Ruodoton, puhdas selkäfilee on oivallista raaka-ainetta monenlaiseen ruoanlaittoon.

Särjenselykset ruislastulla on helppotöinen ja juhlava alkupala. Selkäfileet maustetaan, paneerataan ja paistetaan voissa pannulla. Tarjotaan ruislastulla sitruunaisen majoneesin, salaatin ja purjosipulin kanssa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti