Graavikalapyörykät - keväinen kalaherkku

Kevättalvi on ihanteellista aikaa jäällä liikkumiseen ja talvikalastukseen. Verkoista nousee kuhaa sekä haukea ja pilkkijä nostaa avannosta saaliikseen niin särkeä kuin ahventa. Tuoreet kuha ja särki ovat hienostuneen ja puhtaan makuisia raaka-aineita juhlaviin graavikalapyöryköihin. Ne maistuvat niin alkuruokana kuin juhlapöydän herkkupaloina.

Kuha fileointi onnistuu kätevästi terävällä fileointiveitsellä ja kalapiikillä.

Kylmän veden särki on hieno kala monenlaiseen ruoanlaittoon. Kalapyöryköihin hyödynnetään särjestä vain sen selkäfileet. Selkäfileet irrotetaan ensin irti terävällä veitsellä, jonka jälkeen puhtaat kalafileet viilletään irti nahasta.

 
Graavikalapyörykät, 20 palloa
300 g tuoretta kotimaista kalaa; kuhaa, siikaa, särkeä
150 g savukalaa; lahnaa, silakkaa, siikaa
100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl hyvin hienoksi silputtuna ruohosipulia, sipulia, punasipulia, retiisiä, ruislastuja

Tee ensin maustumaan marinadi kalan graavaamiseen. Sekoita kaikki marinadin ainekset matalaan kulhoon. Nosta tuoreet kalapalat kulhoon ja anna marinoitua puolisen tuntia. Laita kaikki kalat sekä tuorejuusto tehosekoittimeen ja jauha tahnaksi. Pyöritä käsissä tahnasta kalapalloja ja pyörittele haluamassasi silpussa. Säilytä kylmässä ja nosta tarjolle aterian alkupaloina raikkaan viinin kera.

marinadi graavaukseen:
2 valkosipulinkynttä viipaleina
3 rkl sitruunamaustettua oliiviöljyä
sitruunan kuori ja mehu
hieman suolaa ja mustapippuria

Graavikalalle maistuu kuohari, valkkari ja rosé
Järvikalan hienostunut, tuoreen raikas ja savukalan vivahteikas makukokonaisuus yhdistettynä tuorejuuston sekä yrttisilpun makuvivahteisiin tarjoaa viinivalinnalle useita vaihtoehtoja. Oleellista on, että viinistä löytyy hedelmäisyyttä ja tuntuvaa hapokkuutta sekä vivahteikkuutta. Nyt on mahdollisuus toteuttaa omia mielihaluja viinivalinnassa, sillä viinikumppaniksi kelpaavat niin kuohuviini, valkoviini kuin rosé. 

Teksti ja kalakuvat: Heikki Remes
Ruokakuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti