25.3.2020

Astu laivaan nauttimaan noutopöydän herkuista ensin kotisohvalta ja sitten kotikeittiöstä

Kotonakin saadaan mukavaa vaihtelua viikonlopun ruokailuun, kun hieman järjestellään paikkoja ja katetaan ruokapöytä noutopöytänä ruotsinlaivan malliin. Kuopion Kansalaisopiston ruoka&viiniporukka näyttää mallia miten se hoituu merelliseen tyyliin ja makuun! Noutopöydästä löytyvät kaikki sen herkut; kalaa monessa muodossa, paahtopaistia perunasalaatilla ja viikunatorttua sekä suklaamoussea.

Astu laivaan, klikkaa musiikkia alla olevasta, sulje silmäsi, ja nauti hetken päästä noutopöydän herkuista!

Katkaravut, muodossa jos monessakin, ovat laivamatkan must. Tuoreet isot katkaravut on helppo kuoria, ne maistuvat siltään majoneesin kanssa tai niistä voi rakentaa omanlaisensa katkarapuleivän.

Katkarapuleivät (6-8)
1 kg kokonaisia katkarapuja
tummaa ja vaaleaa vuokaleipää viipaleina
4  kovaksikeitettyä kananmunaa
2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
5 rkl majoneesia
voita
jäävuorisalattia
puolikas sitruunaa
tuoretta tilliä

Kuori katkaravut. Voitele leivät ohuesti ja laita niille salaattia suikaleina sekä viipaloidut kananmunat. Sekoita ranskankerma ja majoneesi, sekä levitä seos leiville. Laita päälle runsaasti katkarapuja ja kaada päälle vielä kastiketta. Purista päälle sitruunamehua ja koristele sitruunaviipaleilla sekä tillillä. Kevyemmän version leivästä saa kasaamalla sen katkaravuista ja tillistä sekä puristamalla päälle sitruunaa. Pienten katkarapuleipien pohjat saadaan vuokaleivästä kätevästi sopivan kokoisella muotilla. Päälle laitetaan muutama katkarapu, hieman kastiketta ja koristeeksi tilliä.

Raikas kuohuviini on tyylikäs valinta katkarapujen juomakumppaniksi ja tunnelman kohottajaksi makumatkan alkuun.
 
Cuvée Eckerö Line. Germany, Mosel. Laivamyynti. 
Villa Conchi Cava Brut. Espanja, Cava. Xarel-lo, Parellada. Macabeo, Chardonnay. Alko 919467. Hinta 11,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (11 g/l), hapokas (5,7 g/l), yrttinen ja pirteän hedelmäinen.


Kalapöytä kuuluu myös merimatkan klassikkoruokiin, ollaan sentään risteilemässä veden äärellä. Tässä tapauksessa kalojen osalta on menty aidan yli sieltä missä se on korkein. Tuoreen suomalaisen kirjolohen puhdas tuoksu, terveellinen rasvaisuus sekä kiinteä, vähäruotoinen rakenne on helposti nostettavissa suoraan pöytään KalaLapin valmiina kalatuotteina Lapin Graavina, Lapin Tulisavuna ja Lapin Kylmäsavuna. Ekstrana kalapöydässä on tarjolla myös Lapin Kylmäsavu haukea

Eri tavalla valmistettujen kalojen ja viinien makuliitto onnistuu vain maistelemalla ja kokeilemalla. Mikäli koossa on isompi porukka, kuten ruoka-viinikurssilla, niin avartava ratkaisu on maistella eri rypäleistä tehtyjä viinejä. Cavan hedelmäinen hapokkuus, Cosmicin aromaattisuus, Pinot Noir Rosén marjaisuus, Viognierin yrttisyys ja Chardonnayn paahteisuus rakentavat viinin ja kalan kanssa maistuvia ja toimivia makupareja.

Còsmic. Spain, Penedes 2018. Coming from the vineyards grown in the highest Penedès mountains, nearby the stars. A fresh, perfumed wine made by the blending of Xarel·lo, Sauvignon Blanc. Alko916977.  Price 17.99
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir Rosé. Uusi-Seelanti, Canterbury 2018. Alko 902398. Hinta 13,70.
Vaaleanpunainen, tuoksu punamarjainen ja maku kuiva, erittäin hapokas (8 g/l), vadelmainen.
Creation Viognier. Etelä-Afrikka, South Coast 2017. Alko 940137. Hinta 19,98.
Viherkeltainen, tuoksu keltaluumuinen ja maku kuiva (2 g/l), hapokas (5,6 g/l), kukkainen, yrttinen sekä vivahteikas.
19 Crimes Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2017. Alko 953506. Hinta 12,98.
Kullankeltainen, tuoksu kypsän hedelmäinen, maku puolikuiva (11 g/l), hapokas (5 g/l), kermainen, runsas, paahteinen.

Noutopöydän liharuokana nautittiin klassista naudan paahtopaistista yhä ilmiselvän lisukkeen, perunasalaatin, kanssa. Vaikka ruoka ja sen makuelämyksen aina sijansa saakoon, niin tällä kertaa viinit saivat etusijan.

Paahtopaisti:
1,5 – 2 kg paahtopaistia
2 rkl merisuolaa
1 rkl mustapippuria
0,5 rkl rosepippuria
0,5 rkl viherpippuria

Murskaa merisuola sekä pippurit huhmareessa ja hiero paistin pintaan. Anna paistin maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha jääkaapista lämpiämään vähintään tunti ennen paistamista. Ruskista paistin pinta pannulla kevyesti joka puolelta. Tämä estää lihan nesteiden liiallisen valumisen paistista ja varmistaa sen pysymisen mehukkaana. Aseta vielä uuninpohjalle pelti joka kerää paistiliemen talteen. Työnnä lihalämpömittari paistiin. Nosta paahtopaisti ritilälle 150 asteisen uunin keskiosaan. Kypsennyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Alhaisemmalla, alle 60 asteen, sisälämpötilalla lopputuloksesta tulee roseemaisempi. Kypsemmän paistin ystävät antavat sisälämpötilan nousta 65 asteeseen, jolloin saadaan mehukas, kuitenkin vielä hieman punertava paistos. Ota paisti uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä kypsennyksen jälkeen puolisen tuntia.
                                                
Mikään ei voita itse tehdyn perunasalaatin täyteläistä ja hennon vivahteikasta makua, joten on hyvä antaa valmiin perunasalaatin oleutua jääkaapissa rauhassa, jolloin maut syvenevät ja nousevat hyvin esille.


Perinteinen perunasalaatti:
800 g perunoita
omena, vaihtoehtoisesti fenkoli, varsiselleri
2 suolakurkkua
sipuli
kastike:
1 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
1 dl kermaa
sinappia
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat kuorineen kypsiksi, tällöin ravinto- ja kivennäisaineet, sekä c-vitamiinit säilyvät. Sekoita kastikeainekset keskenään. Kuori perunat lämpiminä, jolloin kastike imeytyy perunoihin paremmin. Paloittele perunat, kuutioi omena, sipuli ja suolakurkut. Yhdistä salaatin ainekset ja kastike keskenään. Tarkista maku, ja anna valmiin salaatin makujen vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Paahtopaistin viinikolmikko saapui laivan tilaisuutta varten kolmesta eri maasta. Kroatialainen Tribidrag, italialainen Surani Primitivo ja yhdysvaltalainen Truett-Hurst Zinfandel ovat kolme eri rypälettä ja vastaavat kiinnostukseen alkuperäisiä rypälelajikkeita kohtaan. Itse asiassa näistä maiden ”omista” punaisista rypäleistä rakentuu viinillinen, eeppinen kokonaisuus, joka taustoittaa rypäleiden historiaa ja paljastaa niiden yhteyden. Viinit ovatkin alkuperältään samaa rypälettä, sen eri klooneja. Tribidrag, alias Crljenak Kastelanski, Primitivo, Zinfandel, on kroatialainen rypäle, joka on siis mainittujen rypäleiden vanhin kantaköynnös, jostaa siitä löytyy maininta aina 1500-luvulta.

Tribidrag. Dalmatia, Neretva 2014. Rizman. Tilamyynti 30,00
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja maku, keskitäyteläinen, tasapainoisen tanniininen, mausteinen, pehmeän puraiseva.
Surani Heracles Primitivo. Italia, Puglia 2014. Alko 921837. Hinta 17,30. Sokeria 7 g/l. Hapot 5,7 g/l.
Punainen, tuoksu marjaisa, ja maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteinen sekä pehmeän hedelmäinen.
Truett-Hurst Three Vineyards Old Vine Zinfandel. USA Dry Creek Valley. Dark red, softer ripe raspberry flavors and cracked white & black pepper aromas. The wine is beautiful and elegant expression of the old vine Zinfandel from Dry Creek

Laivan noutopöydän jälkiruoka tarjoaa matkustajille lopuksi nautinnollisen hetken viikunamarmeladipaistoksen ja suklaamoussen sekä niiden juomavalintojen seurassa. Perinteistä Marsalaa sopii maistella niin viikunatortun kuin suklaamoussen kumppanina. Armagnac on juuri sopiva avec-juoma päättävän kahvikupillisen kanssa.         



Marenki-viikunatorttu – talven taittaja:
 pohja:
125 g voita
½ dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
1 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
250 g viikunamarmeladia
puolen sitruunan mehu (3 rkl)
Päällys:
3 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria
mantelilastuja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen reippaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita taikinaan. Painele jauhotetuin sormin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 -asteisessa uunissa 15 ─20 minuuttia. Notkista marmeladi sitruunamehulla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Lisää tomusokeri vähitellen reippaasti vatkaten. Kaada täyte lähes kypsän pohjan päälle. Lusikoi marenkiseos pinnalle ja koristeli mantelilastuilla. Paista 175 -asteisessa uunissa kunnes marenki on kauniin ruskea (noin 10 minuuttia),

Suklaamousse:
150 g tummaa suklaata
3 kananmunaa
1 rkl kahvia
1 rkl väkevöityä viiniä
2 dl vispikermaa

Sulata suklaa mikrossa. Erota munien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, kahvi ja marsala suklaaseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se suklaaseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita mousseen. 

Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce. Italia, Sisilia. Alko 358434. Hinta 8,84/0,375L.
Kuparinruskea, tuoksu viikunainen ja maku makea (110 g/l), matalahappoinen (3,6 g/l), hennon pähkinäinen ja pitkä.

Baron Gaston Legrand Bas-Armagnac VSOP. Ranska, Armagnac. Alko 163487. Hinta 39,98.
Meripihkanruskea, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (4 g/l), keskitäyteläinen, tamminen, mausteinen, melko iäkäs.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti