Espanjalainen munakas - Kuopion Kansalaisopiston syventävän viinikurssin toteutus viikonvaihteen brunssille

Tortilla Espanola rakentaa espanjalais-savolaisen perunamunakkaan aamiaiselle, lounaalle tai vaikka illan tapaspöytään. Ja mikä parasta, maukkainta myös, että ruoka toimii oivallinen välineenä kotoiluun, yhdessä tekemiseen ja ateriointiin kotikeittiössä.

Perunamunakkaan tekeminen on helppoa, mielenkiintoista ja hieman haastavaakin on munakkaan kääntäminen pannulla paiston loppupuolella. Petri Kangasperko näyttää miten se onnistuu osaavissa käsissä, harjoitus tekee myös mestarin.

Espanjalainen munakas:
6‒7 keskikokoista perunaa
1 keskikokoinen sipuli
5‒6 kananmunaa
1‒2 kahvikupillista oliiviöljyä
suolaa

Perunamunakkaan raaka-aineet ovat yksinkertaiset, ja munakas saa kuohkean rakenteen, kun perunat ja sipuli käytetään paistokseen raastettuina. Keitetyt perunat nopeuttavat myös varsinaisen munakkaan tekemistä.

Keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja raasta karkeaksi. Pilko sipuli pieneksi. Laita molemmat kulhoon ja mausta suolalla. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää joukkoon peruna-sipuliseos. Kaada oliiviöljy paistipannulle, jossa on korkeahkot reunat. Anna lämmetä hieman ja kaada kananmuna-peruna-sipuliseos tasaisesti pannulle. Oliiviöljyn tulisi lähes peittää paistos. Pidä lämpötila tasaisena, niin ettei tortilla pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15‒20 minuutin ajan. Käännä tortilla pannulla paiston loppupuolella ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä muutama minuutti kullankeltaiseksi paistokseksi.

Viini-illan alkuruoaksi katettiin perunamunakas ja sen kumppaneiksi leipäressua ja täytettyjä paprikoita. Espanjalainen munakas on suosittu tapas. Sen ja muiden alkupalojen kanssa maisteltiin miten kuohuviini, oranssiviini sekä sherry sopivat ja maistuvat. 

Viinilasillinen:
Castillo de Molina Cuvée Brut.
Chile. Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio. Alko 948912. Hinta 12,98. Vegaani.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (11 g/l), hapokas (7,2 g/l), aprikoosinen, mausteinen ja pirteä.

20.000 Leguas Amber Wine. Espanja, Tierra de Castilla 2017.Chardonnay.Alko 920176. Hinta 12,98.Vegan.organic.
Oljenkeltainen, tuoksu trooppisen hedelmäinen ja maku kuiva, hapokas (6,3 g/l), omenainen, pähkinäinen, ryhdikäs.

Osborne Manzanilla Sherry. Espanja, Jerez. Alko 360944. Hinta 7,89.
Vaaleankeltainen, tuoksu mantelinen ja maku kuiva, suolaheinäinen, hiivainen, mineraalinen sekä aromikas..

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti