Muikunmätiä ja kuohuviiniä monella tapaa

Lokakuu on otollista aikaa ajankohtaiseen herkkuun, muikunmätiin. Muikusta lypsettävä mäti tarjoaa kullankeltaisen, kiinteän ja hienostuneen kalaisan makuelämyksen. Itseoikeutettuina juomakumppaneina maistuvat erilaiset kuohuviinit.
Muikunmätikupponen:               Mätilusikallinen:                                 Muikunmätiä ruislastulla:
120 g muikunmätiä                        muikunmätiä                                         muikunmätiä
valmiita kuorukoita                        riihiruisleipää                                        ruislatuja
0,5 dl vispikermaa                          sitruunamajoneesia                               kerma-smetanavaahtoa
0,5 dl smetanaa                               tilliä koristeluun                                   tilliä koristeluun
kuohuviiniä
1 sipuli
mustapippuria
tilliä koristeluun

Muikunmätikupponen:
Vaahdota ensin kerma ja sekoita smetana sekaan. Silppua sipuli pieneksi. Nosta pienet lusikalliset mätiä valmiisiin kuorukoihin. Nosta hieman sipulisilppua sekä kerma-smetanavaahtoa mädin päälle. Mausta rouhitulla pippurilla ja koristele tuoreella tillillä.

Mätilusikallinen:
Raasta riihiruisleipä murusiksi. Kostuta leipämurskaa hieman viinillä. Laita päälle teelusikallinen muikunmätiä. Koristele nokareella sitruunamajoneesia ja pienellä tillin oksalla.

Muikunmätiä ruislastulla:
Levitä ruislastulle kerma-smetanavaahtoa. Nosta päälle hieman sipulisilppua ja muikunmätiä. Koristele tillillä ja mausta rouhitulla mustapippurilla.
 
                                
Gancia Prosecco Rosé kuohuviini on kuin tehty muikunmädin juomakumppaniksi. Vaaleanpunainen väri ja Glera sekä Pinot Noir -rypäleiden vivahteikkuus tekevät viinistä tyylikkään sekä hienostuneen maljajuoman niin alkupaloille kuin seurustelujuomaksi. Kuohuviini valmistetaan Veneton viinialueella ja se tapahtuu perinteisellä Charmat = Martinotti eli tankkikäymismenetelmällä viileähkössä lämpötilassa.

Gran Campo Viejo 0 % tarjoaa todellisen alkoholittoman vaihtoehdon niille, jotka terveyden, ammatillisten tai muiden syiden takia eivät voi nauttia alkoholipitoisia juomia. Näin cavan rypäleistä valmistettu alkoholiton kuohuviini tarjoa aidon elämyksen mahdollisuuden kuohuviinin nauttimiseen esimerkiksi autoilijoille, raskaana oleville tai muutoin alkoholittoman viinin ystäville. Viini tulee Sant Sadurni d’Anoian kylästä, joka sijaitsee arvostetulla Penedesin viinialueella. Alkoholiton kuohuviini valmistetaan keskipakoisvoimaa hyödyntämällä, niin sanotulla "spinning cone" -tekniikalla. Perusviiniä pyöritetään isossa lingossa, siitä erotellaan viinin eri komponentit ja alkoholi poistetaan höyrystämällä. Paineen alla, matalassa lämpötilassa valmistettu alkoholiton viini säilyttää rypäleiden luonnolliset aromit. Viinin lisätään rypälemehutiivistettä antamaan viinille makeutta ja rakennetta. Kuohuviiniksi viini saadaan kun lopuksi siihen lisätään hiilihappoa kuplien aikaansaamiseksi.

Viinilasillinen:
Gancia Prosecco Rose Extra Dry.Italia 2020. Glera, Pinot Noir. Alko 924806. Hinta 13,90. Alkoholia 11,0 %.
Vaaleanpunainen, tuoksu päärynäinen/vadelmainen, maku kuiva (17 g/l), keskihapokas (6 g/l),hedelmäinen, kukkainen.

Gran Campo Viejo 0% Sparkling. Espanja. Macabeo, Parellada, Xarello. Vaalea oljenkeltainen, tuoksu sitrushedelmiä, omenaa, muscatia, banaania, maku puolikuiva, hedelmäinen, sitruksinen, tasapainoinen. Vähittäiskauppa

Teksti: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti