Airen – tuntematon pieni suuruus

Airen-rypäle on yksi viinimaailman eniten viljeltyjä rypälelajikkeita. Espanjassa se on maan eniten viljelty rypäle ja 2000-luvun alussa se lienee ollut eniten viljelty viinirypäle viinimaailmassa. Silti se on tuiki tuntematon. Airen käy hyvänä esimerkkinä viinimaailmassa tapahtuvista muutoksista, jossa kestävä kehitys, alkuperäislajikkeet sekä perinteinen ja kokeileva viinivalmistus ovat ajan virtana.


Espanjan keskiylängöllä Valdepeñasin viinialueella kasvavat viiniköynnökset ovat helteen uuvuttamina auringon paahtavan kuumuuden sekä kuivuuden keskellä. Viiniköynnökset istutetaan harvakseltaan, noin 1500 köynnöstä hehtaarille, toisista erilleen ja ne saavat kasvaa omissa oloissaan. Airen rypäleen juuret ja omimmat kasvupaikat löytyvät Espanjan eteläosista Valdepeñasin, La Manchan ja Castilla la Manchan kuivilta tasankoalueilta. Rypäleenä Airen on hyvin tuottoisa, joskin aromeiltaan vähäinen, jolloin sitä on käytetty sekoiterypäleenä muiden viinien valmistuksessa ja suurelta osin väkevöityjen viinien raaka-aineena. Airen on joutunut antamaan kasvutilaa muille tiheämmin istutetuille, kysytyimmille ja trendikkäimmille rypälelajikkeille, kuten Cabernet Sauvignon ja Merlot.


               


Valkoiset Airenin viinirypäleet kasvavat lehdistön suojassa piilossa auringon paahtavalta poltteelta. Lajike on hyvin tuottoisa ja se kestää erityisen kuumia ja kuivia ilmastoja. Rypäle on myös vastustuskykyinen viiniköynnösten tauteja vastaan. Osaavissa käsissä Airen-rypäleestä saadaan aromaattisia ja hedelmäisiä viinejä jotka ovat matalahappoisia. Viinit ovat parhaimmillaan nuorena nautittuna.

 

Rivarose Étoiles Doux tarjoaa uusia viinielämyksiä etsiville mielenkiintoisen ja makean kuohuvan
vaihtoehdon lähes tuntemattoman Airén-rypäleen parissa.

Viinilasillinen:
Rivarose Étoiles Doux. Ranska. Airén, Alko 556027. Hinta 9,98.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän hedelmäinen, maku makea (55 g/l), matalahappoinen (4.8 g/l), hennon mineraalinen, lempeä kuplainen.


Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti