Rosén raikkaus ja rikkaus on rajaton riemu

Roseeviini on kuluttajien keskuudessa vihdoinkin myös Suomessa saanut hyväksyntänsä muiden viinien joukkoon. Kahden viimeisen vuoden aika roseeviinien litramääräinen kehitys on ollut huima, yli 50 prosenttia! Tänä päivänä roséissa on valinnanvaraa, niin värissä kuin maussa. Modernin viininvalmistustekniikan hyödyntäminen antaa rosélle runsaamman värin ja tekee siitä hedelmäisemmän. Myös parempien rypälelajikkeiden käyttäminen on parantanut viinien laatua. Näiden yhteisvaikutuksesta roséviinien suosio on noussut.


Kiinnostus roseeviineistä näkyy erilaisten roseeviinien tastinkien yleistymisenä, niin tavallisille käyttäjille kuin viinien parissa työskenteleville. Kuvassa vasemmalla ravintola-alan ammattilaiset horeca-messuilla Peurungassa tutustumassa roséiden monipuolisuuteen maistelemalla roséviinejä eri puolelta viinimaailmaa. Kuvassa oikella Winestaten roseeviinit online-tastingissä. Esillä eurooppalaisia roséita, joista syventävästi keskustelemassa Jean Leonin viinitilan viinintekijä ja johtaja, sekä Familia Torresin innovaattori Mireia Torres yhdessä Tuomas Meriluodon, MW, kanssa!

Roseesta on moneksi, siinä tuoksuu ja maistuu kesä
Rosé on kesäihmisen todellinen viinivalinta. Roséviinin värin punertava kuulaus, viinin hedelmäinen olemus ja hillitty makeus tekevät siitä ylivertaisen kesäjuoman. Hyvä rosé on nuorta, tuoretta sekä raikasta ja siinä maistuu pullotettu aurinko. Kesäkeittiössä rosé on kotonaan. Se sopii tarjottavaksi salaattien ja erilaisten kasvisruokien kanssa. Vaalean lihan, kuten broilerin, porsaan ja kalan kanssa kannattaa valita hieman kuivempi viini. Hyvä rosè maistuu kesäisenä aperitiivina, ja sen voi pakata mukaan piknikretkelle. Värikäs roséviinipullo on mukava vieminen kyläreissulla. Roséviinit on tarkoitettu nautittavaksi nuorena. Ne tarjoillaan aina viilennettynä, noin 7-10 asteisena.

Rosèviinit valoittavat maailmalla
Ranska on maailman johtava roséviinien tuottajamaa. Etelä-Ranskassa ja varsinkin Provencen alueella rosèlla on hyvin merkittävä osuus, niin viinien valmistuksessa kuin niiden nauttimisessa. Roséviinit kuuluvat useimpien viininvalmistajien valikoimaan ympäri viinimaailmaa, ja lisääntyvässä määrin ne rikastuttavat ja tuovat vaihtoehtoja roséviinien valikoimaan myös Suomessa.Rosélasillinen:
Anno Domini 47 Prosecco Rosé Extra Dry tulee Trevison läheltä olevalta uudelta viinitilalta. Viinitilan perustana ovat pitkät perinteet viinin valmistuksessa, yhdistettynä moderniin viinituotantoon niin viinitarhalla kuin viinikellarissa. Viinitalo on suunniteltu ympäristö, esteettisyys ja rationaalinen toiminta huomioiden. Viinituotannon pohjautuen kestävään kehitykseen ja täyspainoiseen kierrätykseen, jossa biodynaamisuus sekä vegaanisuus ovat viineissä läsnä. Anno Dominin kuiva, marjaisa olemus sopii erilaisten kasvis- ja kalaruokien tyylikkääksi makukumppaniksi.
Anno Domini 47 Prosecco Rosé Extra Dry. Italia, DOC Prosecco 2020.Glera,PN.Alko 925894. Hinta 21,81. Luomu.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjainen, maku kuiva (12 g/l), keskihapokas (5 g/l), pirteän hedelmäinen.

Puy Cheri Syrah Rosé edustaa perinteistä ja laadukasta etelä-ranskalaista viiniosaamista klassiselta Lanquedoc-Rousillon viinialueelta. Rosén taustalla on arvostettu viinintekijä Nathalien Estribeau. Syrah-rypäleestä tehty vivahteikas ja raikas viini on omiaan keveiden sekä vegetaaristen ruokien kumppanina.
Puy Chéri. Ranska, Lanquedoc-Roussillon 2019. Syrah. Ravintolamyynti.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja yrttinen, maku kuiva, hapokas, vadelmainen sekä raikkaan hedelmäinen.

Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé on tyylikäs Uuden Maailman roséviinien edustaja Chilestä. Cabernet Sauvignon käyttö tuo viiniin voimaa ja selvää mustaherukkaista aromikkuutta. Oman lisänsä viini saa ihanteellisista, lämpimistä kasvuolosuhteista. Tätä miellyttävää roséta voi suositella kaikille niille, jotka epäilevät roseeviinejä miedoiksi ja siksi epäröivät maistaa niitä.
Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central Valley 2020.Alko 7142. Hinta 11,99. Luomu, vegaani, eettinen.
Helakanpunainen, tuoksu mustaherukkainen ja maku voimakkaan marjaisa, kuiva (2 g/l), hapokas (7.4 g/l), yrttinen.

Barefoot White Zinfandel Rosé on todellinen kesäviini. Etiketin kuva juontaa alkuperäiseen valmistustapaan ja aikaan jolloin rypäleet murskattiin paljain jaloin polkemalla. Kuvaan sopii myös, ettei vuosikertaa mainita. Mottona toimii ”hyvän viinin ei tarvitse olla kallista”, jolloin pikkurahalla saa pikkuisen paremman viinin. Roséviinit maistuvat siltään seurustelujuomana tai makeiden jälkiruokien kumppanina.
Barefoot White Zinfandel Rosé. USA, Kalifornia. Alko 931097. Hinta 10,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku puolimakea (40g/l), hapokas (5.8 g/l), sitruksinen, mansikkainen.

That´s Neiss Pink Riesling yhdistää tämän hetken todelliset viinisuuruudet, riesling ja roseeviini, yhteen Pink Riesling -viineiksi! Suomessa lanseerattiin keväällä 2020, ensimmäisenä maailmassa, uuden kategorian viini, rieslingrosee.
Rieslingin pandoralipas avautui, suosio laajenee ja rieslingrosee yllättää positiivisesti edelleen.
That´s Neiss Pink Riesling. Saksa. Riesling, Pinot Noir. Alko 934448. Hinta 13,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen, maku puolikuiva (9 g/l), hapokas (6.8 g/l), vadelmainen sekä mineraalinen.Rosélasillinen, viinien taustatiedot Winestate:
Pierre Chavin Cuvée Réserve Rosé hanapakkaus yhdistää Grenache ja Cinsault -rypäleiden eleganttiuden ja ihanan pyöreyden Syrahin aromikkuuteen. Sato korjataan yöllä, jotta rypäleet pysyvät viileinä ja säilyttävät raikkautensa. Rypäleet puristetaan heti ja viini käy alhaisessa lämpötilassa. Viini kypsyy terästankeissa sakkansa kanssa.
Pierre Chavin Cuvée Réserve Rosé. Ranska, IGP Pays d’Oc 2021. Alko 917291. Hinta 34,99/3L. Vegaani.
Vaaleapunainen, tuoksu vadelmainen ja maku kuiva (5 g/l), matalahappoinen (4.8 g/l), sitruksinen, marjaisa ja raikas.

Torres Natureo Rose Non-Alcoholic roséssa on ensin valmistettu ”tavallinen” viini rangoista poistetuista rypäleistä, jonka jälkeen suoritettu 24 tunnin maseraatio (rypäleiden annettu liota omassa mehussa) ennen alkoholikäymisen aloittamista. Alkoholikäyminen on tapahtunut terästankeissa kontrolloidussa 14-16C lämpötilassa, jonka päätteeksi viini on säilytetty jäähdytettynä alkoholin poiston aloittamiseen saakka.
   Alkoholin poistaminen on tapahtunut Spinning Cone Column (SCC) menetelmää käyttäen. Menetelmä käyttää painetta hyödyksi, jolloin viiniä voidaan höyrystää matalammissa lämpötiloissa kuin kiehuminen. Tällöin viinin luonnolliset aromit eivät vahingoitu. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan viinistä talteen osia, jotka sisältävät suurimman osan viinin aromeista. Seuraavassa vaiheessa viiniä lämmitetään sen verran, että alkoholi höyrystyy ja se saadaan poistettua. Tämän jälkeen viiniin alunperin kuuluneet, siitä talteen otetut aromit palautetaan viiniin.
Natureo Rosé. Espanja 2020. Alko 483714. Hinta Alkossa ja vähittäiskaupoissa n. 5 euroa. Vegaani.
Oranssinpunainen, tuoksu marjaisa ja maku puolikuiva (40 g/l), hapokas (5.9 g/l), hennon sitruksinen ja kukkainen.

Jean Leon 3055 Organic Rosé viinit syntyvät Penedésin sydämessä, Kataloniassa. Viini tuotetaan 100 ha tarhoilta Penedés’n sydämessä Kataloniassa. Kaikki tarhoilla tapahtuva työ tehdään huolellisena käsityönä ja tila käyttää mahdollisimman luontoystävällisiä menetelmiä. Viini käy terästankeissa noin 15 vuorokauden ajan.
Jean Leon Rosé. Espanja, Penedes 2021. Garnacha, Pinot Noir. Alko 935593. Hinta 14,98. Luomu,Vegaani. Uusi tuote.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku kuiva (1 g/l), matalahappoinen (4.5 g/l), metsämansikkainen, sitruksinen.

Villa Wolf Rosé valmistetaan Pinot Noir -rypäleistä, jotka Pfalzin viinialueen lämmin ja aurinkoinen ilmasto kypsyttää ihanteellisiksi. Pfalzia kutsutaankin usein Saksan Toscanaksi. Villa Wolf Pinot Noir Rosé valmistetaan tarkkaan valikoiduista rypäleistä. Kaunis vaaleanpunainen väri saadaan nopealla maseraatiolla. Viini käy terästankeissa.
Villa Wolf Pinot Noir Rosé. Saksa, Pfalz 2021. Alko 420397. Hinta 12,98. Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu punaherukkainen ja maku puolikuiva (10 g/l), hapokas (6.8 g/l), hennon vadelmainen, raikas.

Gérard Bertrand Source of Joy Organic Rosé on luomuroseeta elegantissa pullossa, Etelä-Ranskan Languedocista! Aurinkoisilla tarhoilla kypsyvät rypäleet tuovat viiniin täyteläisyyttä ja runsasta hedelmää. Cinsault, Grenache ja Syrah -rypäleet kerätään käsin kalkkikivipitoisesta maaperästä. Viini saa värinsä lyhyestä kuorikontaktista. Osa viinistä kypsyy jopa tammitynnyreissä.
Gérard Bertrand Source of Joy Organic Rosé. Ranska,Lanquedoc 2021. Alko 904851.Hinta 18,99. Luomu,vegaani.
Hennon vaaleanpunainen, tuoksu metsämansikkainen ja maku kuiva, hapokas (5.3 g/l), sitruksinen sekä mineraalinen.

Rémy Pannier Rosé d’Anjou viiniin käytetyt rypäleet kerätään Ranskan pisimmän joen Loiren keskijuoksulta Anjoun alueelta, tunnetun Saumurin viinikylän eteläpuolelta. Alkoholikäyminen on tapahtunut viilennetyissä terästankeissa ja käyminen on keskeytetty viilentämällä viini lämpötilaan, jossa hiivan toiminta ei ole mahdollista. Tämän jälkeen viini on suodatettu sen varmistamiseksi, että jäljellä oleva sokeri ei enää pääse käymään. Viiniä ei ole kypsytetty erikseen vaan se on pullotettu suodatuksen jälkeen.
Rémy Pannier Rosé d´Anjou. Ranska, Loire 2020. Alko 7131. Hinta 12,90. Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa, maku puolikuiva (16 g/l), hapokas (6.2 g/l), sitruksinen, mausteinen, mansikkainen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti