Parsarisotto on alkukesän must-herkkua

Annos kermaista, kostean täyteläistä risottoa tarjoaa nautinnollisen makuelämyksen. Risotossa maku on tärkeintä ja hyvät raaka-aineet ovat onnistumisen lähtökohtana. Risoton rakenne tasapainoilee irtonaisuuden ja puuromaisuuden välillä. Mehevän risoton yksi salaisuus on riittävä nestemäärää riisiin verrattuna sekä risottoon sekoitettava juusto.


Parsarisotossa houkuttelee mehevän, kostean riisin sekä kesäisen vihreät parsan vivahteikas yhdistelmä.

Parsarisotto, 2 annosta
7 dl kasvislientä
1 sipuli
n.70 g pientä vihreää parsaa
1 rkl voita
2 rkl ruoka-/oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
80 g kuusenkerkkächeddaria
1 rkl kuusenkerkkiä
1 rkl ruohosipulia
(ketunleipiä)
mustapippuria

Puhdista parsat, leikkaa sopiviksi suupaloiksi ja keitä miedon suolaisessa vedessä lähes kypsiksi, valuta odottamaan valmistusta. Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota silputtu sipuli. Lisää sekaan riisi, anna kuumentua ja kuullottua muutama minuutti. Kaada kasvisliemi vähitellen kattilaan koko ajan riisiä sekoittaen. Hämmennä riisiä kypsentämisen aikana, jolloin riisistä irtoava tärkkelys tekee risotosta kermaisen pehmeän ja lusikoitavan kokonaisuuden. Valmiin risoton makua voi syventää loppuvaiheessa tilkalla kuohuviiniä. Lisää lopuksi sekaan kypsät, paloitellut parsapalat, silputtu ruohosipuli sekä kuusenkerkät. Raasta risottoon kuusenkerkkächeddaria, mausta mustapippurilla ja anna makujen tasaantua muutaman minuutin ajan. Nosta lautaselle, koristele muutamalla pienellä kuusenkerkällä ja/tai ketunleivällä ennen tarjoilua.


Samppanja tekee parsarisotosta juhlavan aterian

Parsarisoton makumaailma on hienostunut ja kermaisen täyteläinen. Kuusenkerkkä ja ruohosipuli antavat makuun aromaattisuutta ja kuusenkerkkä-cheddar tuo makuun täyteläisyyttä. Yhdessä ne täydentävät ja korostavat makujen harmoniaa. Hedelmäisen samppanjan pehmeä ja kermainen mousse korostaa risoton kermaista olemusta ja juhlavuutta. Makuelämys on nautittavan maukas ja säilyy kielellä pitkään.


Samppanja on tyylikäs valinta tyylikkäälle risotolle.

Viinilasillinen:
Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Champagne Brut. Ranska, Champagne. PN, PM, C. Alko 8662. Hinta 43,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu keltaomenainen, maku kuiva (10 g/l), hapokas (6.4 g/l), yrttinen, briossinen, hedelmäinen.

Teksti: Heikki Remes
Ruoka ja kuva: Eeva Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti