Savumuikkuja ja grilliribsejä viikonvaihteen ruokapöytään

Viikonlopun eväät tehdään ulkosalla. Muikut savustetaan ja porsaanribsit kypsennetään grillissä. Viineinä pöytään nostetaan tarjolle ranskalainen Satokausi Rosé sekä jenkkiviineistä tamminen Chardonnay ja kaksi mausteista Zinfandelia.


Kesäiset viinilasilliset tarjoavat hedelmäistä raikkautta ja hämyistä hyvää!


Savu verhoaa muikut aromikkaaseen huntuun.
Muikut valmistuvat nopeasti savustamalla. Ensin ne suolistetaan, huuhdotaan ja kuivataan hyvin. Kulhoon kalojen joukkoon lisätään vajaan desin verran karkeaa suolaa, sekoitetaan hyvin ja annetaan suolautua kaksi tuntia. Sytytetään tuli savustuslaatikon/uunin alle ja pyyhitään ylimääräinen, irtoava, suola kaloista pois. Savustuslaatikon pohjalle laitetaan ohutta leppälastua, pari pientä katajanoksaa sekä muutama sokeripala ja nostetaan muikut kypsymään savuun. Reippaan varttitunnin kuluttua voi savustuslaatikon luukun avata ja varmistaa kalan kypsyyden. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja mehevän kypsän makuinen.

Meheviä ja maukkaita porsaan grilliribsejä.
Porsaan kyljyslihat esivalmistetaan keittämällä vedessä juuresten ja mausteiden kanssa. Pienikokoisina ja esikeitettyinä niiden valmistaminen on nopeaa sekä kätevää ja hintakin on kohdallaan.
                                 
Esikypsennys varmistaa lihan pehmeyden ja kypsyyden.
Kyljysrivien onnistunut grillaaminen on oikea taidon näyte, niin että lopputulos on halutun kypsä, eikä ole sitkeä, eikä karrelle palanut. Varmin ja helpoin tapa on käyttää grillaamiseen esikypsennettyä kyljyslihaa, jossa liha ensin kypsennetään keittämällä vedessä miedolla lämmöllä. Vaihtoehto on pienen vaivan väärti, sillä lopputulos, ribsien grillaaminen, on vain savuisten makujen sekä värin ottamista grillilihaan. Onnistuminen on takuuvarmaa, maku nautinnollisen pehmeää, jolloin itse kukin pääsee loistamaan grillimestarina.
 
Kyljysrivistä leikatut lihanuijat on helppo tehdä ja näppärä syödä. Erilaiset, helposti syötävät ja näyttävätkin varrelliset lihanuijat valmistetaan kyljysrivistä. Tuore kyljysrivi leikataan lihaisiksi viipaleiksi luiden välistä. Yksittäisestä kylkiluusta leikataan luuta pitkin lihaa irti hieman yli puolen välin. Irrotettu liha taitetaan luun pään yli ja kiinnitetään cocktailtikulla kiinni. Sen jälkeen lihanuijat keitetään ja valmistetaan normaalisti grillaamalla.

Grillikylki, 3─4 annosta:
noin kilo porsaanribsejä
2 pientä sipulia
1 palsternakka
10-15 kpl kokonaisia viher- ja mustapippureita
2 laakerinlehteä
0,4 dl karkeaa merisuolaa
vettä
Hiero suola kylkilihojen pintaan, leikkaa isoiksi paloiksi ja nosta kattilaan. Täytä kattila vedellä kunnes lihat peittyvät. Lisää pilkotut juurekset ja mausteet. Kypsennä liedellä miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä ja valmista välillä barbeque-kastike. Voitele lihat kastikkeella ja laita maustumaan kylmään tunniksi. Grillaa niihin kaunis pinta ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile grillattujen kasvisten, viher- tai perunasalaatin sekä vaalean leivän kanssa.

Barbeque-kastike:
4 rkl hunajaa
4 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
hieman paprikajauhetta
tuoretta minttua
Notkista hunajaa hieman kattilassa ja sekoita siihen tomaattisose, soijakastike sekä hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Mausta seos, keitä kasaan ja anna makujen vetäytyä hetken aikaa.

               
                   Kesän ruokaviineissä marjaista raikkautta sekä savuista voimaa.

Viinilasillinen:
Satokausi Rosé Hanapakkaus. Ranska 2021. Sauvignon Gris/Blanc. Alko 443938. Hinta 35,89/3L. Vegaani.
Vaaleanpunainen, tuoksu herukkainen, maku kuiva (3 g/l ), hapokas (6.4 g7/l), vadelmainen ja kevyen karviaismainen.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia 2020. Alko 405157. Hinta 14,98.
Punainen, tuoksu kirsikkainen, maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, maitosuklainen, tamminen, hilloinen.

Three Finger Jack Gold Mine Hills Chardonnay. Yhdysvallat, Kalifornia 2020. Alko 920791. Hinta 18,98.
Keltainen, tuoksu keltaluumuinen, maku kuiva (5 g/l), hapokas (5.1 g/l), omenainen, kukkainen ja runsaan paahteinen.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel. Yhdysvallat, Kalifornia 2019. Alko 903297. Hinta 18,99.
Punainen, tuoksu kypsän kirsikkainen, maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, kaakaoinen, mausteinen, tamminen.

Tekstit ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti