Keltainen ruukku on satokauden kattaus

Sadon noston jälkeen laitetaan pataan hautumaan kasvimaan antimia. Täyteläisistä juureksista, aromikkaista yrteistä ja porsaan lihasta kypsyy uunissa täyteläinen ja maukas syysruoka. Pataruokiin käyvät porsaan ruhon edullisetkin osat. Lavasta, etuselästä ja rinnasta leikataan luuttomia, sopivia lihakuutioita. Yrtit ja mausteet tuoksuineen antavat lopullisen silauksen padan nautinnollisuudelle.Keltainen pata, 4 hengelle
n. 800 g luomuporsaan luutonta lapaa tai etuselkää
3 sipulia
voita paistamiseen
salvian tuoreita lehtiä
2 tl suolaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
3 dl kasvislientä
3 porkkanaa
1 pieni lanttu
1 keltainen paprika
pieni kesäkurpitsa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Keitä porsaanliha ensin kokonaisena miedolla lämmöllä. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi. Ruskista sipulilohkot pannulla voissa. Siirrä lihapalat ja sipulit pataan, mausta suolalla ja laita sekaan kokonaiset mustapippurit. Kaada pataan kasvisliemi. Seuraavaksi kuori ja lohko juurekset sekä vihannekset isohkoiksi paloiksi ja lisää ne pataan. Lisää lopuksi pataan salvian lehdet ja lusikallinen juoksevaa hunajaa. Liha sekä kasvikset saavat kypsyä ja hautua padassa kannen alla noin kaksi tuntia, kunnes ne tuntuvat kypsiltä. Nosta padan kansi kypsymisen loppuvaiheessa pois, näin ruoka saa pintaansa mukavan paahteisen värin. Pataruoan kanssa voi tarjota keitettyjä perunoita, perunamuusia tai riisiä. Rapea vaalea maalaisleipä sekä lasillinen hedelmäistä viiniä täydentävät aterian.

Pataruoka kaipaa kumppanikseen maanläheistä, rehtiä viiniä
Porsaan liha kypsyy padassa miedoksi ja pehmeäksi. Juuresten makeus ja aromaattisuus korostuvat padassa hautuessaan. Pehmeänmakuinen ja makeaan vivahtava porsaspata, ja siinä maukkaiksi kypsyneet, pehmeät juurekset maistuvat hedelmäisten sekä keskitäyteläisten viinien kanssa. Valinnoissa kannattaa suosia nuoria viinejä, joiden hedelmäisyyttä sekä sopivaa hapokkuutta tarvitaan. Makukumppanina voi testata miedon hedelmäistä sekä kepeää Weissburgunderia, tai mausteisempaa ja tuoksuvaa Gewürztramineria. Eikä tuore hedelmäinen, pehmeän makuinen ja hennon tanniininen punaviinikään ole poissuljettu vaihtoehto.Viinilasillinen:
Anselmann Weißburgunder Trocken. Saksa, Pfalz 2020. Alko 537507. Hinta 11,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän sitruunainen, maku kuiva (4 g/l), hapokas (5.5 g/l), hennon mineraalinen, pirteä

Anselmann Gewürztraminer Trocken. Saksa, Pfalz 2021. Alko 539227. Hinta 12,98.
Kullankeltainen, tuoksu kukkainen/aromaattinen, maku kuiva (7 g/l), pehmeän hapokas (4.9 g/l), mausteinen, ryhdikkään hedelmäinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti