15.11.2022

Sellericarpaccio kahdella tapaa

Carpaccio on klassinen ja hienostunut alkuruoka, joka rakentuu mitä erilaisemmista raaka-aineista. Perinteinen kypsentämätön raaka liha on saanut rinnalleen kalaa, kasviksia sekä sieniä. Carpacciossa korostuu ruoan yksinkertaiset raaka-aineet ja niiden ehdoton tuoreus, joka samalla säilyttää raaka-aineille ominaiset maut. Kaksi erilaista valmistustapaa tuovat sellericarpaccion makuihin erilaista vivahteikkuutta.


Juuriselleri on yksi tämän päivän suosituista raaka-aineista carpaccion valmistamiseen. Siinä on sopivan kiinteää rakennetta, hienostuneisuutta ja vivahteikkuutta aromimaailmassa!


Uunissa kypsyneet sellerilastut ja niistä rakennettu alkupalalautanen.

Juuriselleri, neljä annosta, valmistusaika noin 20 minuuttia:
400 g selleriä
1 rkl oliiviöljyä
sieniä; kantarelli, suppilovahvero, herkkutatti
sipulia
esillepanoon tuoretta yrttiä, mustapippuria myllystä, sitruunaviipaleita

Kytke uuni 200 asteeseen. Kuori selleri ja viipaloi ohuiksi siivuiksi juustohöylällä tai veitsellä. Kääntele selleriviipaleet ruokaöljyssä ja levitä viipaleet tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunin keskitasossa noin 15 minuuttia – varo paahtamasta liikaa. Kuullota pannulla sienistä ja sipulista lisuke selleriviipaleille. Levitä jäähtyneet selleriviipaleet ohueksi kerrokseksi neljälle tavallisen kokoiselle lautaselle. Nosta päälle hieman sieni-sipulihöystöä. Lorauta selleriviipaleiden päälle ohuesti oliiviöljyä ja lisää lopuksi päälle tuoretta yrttiä sekä pyöräytys pippurimyllystä.


Kokonaisena paahdettu juuriselleri punasipulihillokkeen ja yrttien kanssa.

Kokonaisena paahdettu juuriselleri:
kokonainen yli puolenkilon painoinen juuriselleri
oliiviöljyä
sormisuolaa

Pudista kokonainen juuriselleri hyvin, hiero sen ympärille oliiviöljyä ja ripottele päälle sormisuolaa. Anna sellerin paahtua 180-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 1 1⁄2 tuntia. Tee punasipulihilloke. Anna sellerin jäähtyä haaleaksi, kuori ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Asettele lautaselle alimmaiseksi punasipulihilloketta, sen päälle selleriviipaleet ja niiden päälle vielä hieman punasipulihilloketta.
Kokonaisuuden päälle voi vielä laittaa tuoreita yrtin lehtiä tai pikkelöityjä hienoksi pilkottuja kasviksia.

Punasipulihilloke
5 punasipulia
2 rkl sokeria
3 rkl voita
5 rkl hyvää balsamiviinietikkaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
5 oksaa tuoretta timjamia

Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Sulata paistinpannulla voi ja sokeri ja karamellisoi siinä sipulit. Lisää balsamiviinietikka ja hunaja sekä mausteet ja hauduta hilloke kypsäksi.

Pikkelöinti korostaa ruoan lisäkkeiden makumaamaailmaa ja vivahteikkuutta, sekä tuo ateriakokonaisuuteen mukavaa hapokkuutta vastapainona ruoan makeisiin elementteihin. Pikkelöinti onnistuu helposti, se maustaa kasvikset ja sienet etikkaliemellä, jossa on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Helppoa ja herkullista.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti