18.8.2011

Kokkaa cocaa kevennykseksi

Syksyllä monella on arki edessä huolettoman ja maistuvan grillikesän jälkeen. Kaikennäköiset kunto-ohjelmat ja ravintosuositukset suorastaan ahdistavat ja kehottavat tarkkailemaan vyötärönseutua. Helpointa on kuitenkin olla ahdistumatta ja syödä itsensä solakaksi. Pitää vaan miettiä mitä suuhunsa laittaa. Keveys, tuoreus ja tekemisen helppous ovat valttia kun itseään kurittaa. Esimerkiksi perinteisen kaloririkkaan pizzan voi korvata samantapaisella, mutta paljon terveellisemmällä ja maukkaammalla paistoksella. Itselleen voi suoda annoksen cocaa ja sen kanssa vielä lasillisen raikasta roséviiniä.

Coca de Trampó on mallorcalainen perinneruoka, joka täyttää kaikki helpon ja maistuvan ruoan kriteerit. Yksinkertaiset raaka-aineet hiivaleipäjauhoista, tuoreista vihanneksista ja oliiviöljystä antavat ruokaan keveyttä. Makunautintokin on vailla vertaa, sillä kypsentämättömät vihannekset antavat pureksittavuutta ja aromikkuutta paistokselle. Eikä juustosta ole tietoakaan. Mallorcalla Coca de Trampóa tarjotaan usein viininmaistajaisten yhteydessä.

Uunipellillinen Coca de Trampóa:
Pohja:
1 dl kylmää vettä
0,3 dl rypsiöljyä
13 g (neljäsosa hiivapalasta)
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
Täyte:
3 sipulia
1 vihreä ja keltainen paprika
3 tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Mittaa kulhoon kylmä vesi ja öljy. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola. Sekoita ja lisää jauhot tasaisesti taikinaan. Taikina kohoaa sopivaksi sinä aikana, kun valmistat täytteen. Kuori sipulit ja poista paprikoista siemenet. Leikkaa kaikki kasvikset hyvin pieniksi paloiksi. Kauli tai taputtele taikina ohueksi, paistopellin kokoiseksi levyksi. Levitä kasvistäyte tasaisesti taikinalevylle. Ripottele suola ja pirskottele oliiviöljy paistoksen päälle makua antamaan. Paista 200-asteisessa uunissa 20‒30 minuuttia.

Rapea ja värikäs vihannespaistos sekä aurinkoinen ja hedelmäinen viini maistuvat yhdessä. Pirskahteleva roséviini on ehdoton kesäherkku, mutta se sopii oivallisesti raikkaan ja värikkään Coca de Trampón kaveriksi. Lancers on portugalilainen roseeviini, joka on saanut nimensä espanjalaisen taiteilijan Diego Velázquez’n taulun ”Las Lanzas” inspiroimana. Pullon moderni muoto viestittää viinin taiteellisuudesta sen yli kuusikymmenvuotisessa historiassa.
Viiniin käytetään parhaimpia portugalilaisia rypäleitä ja tekemiseen sovelletaan nykyaikaisinta valmistustekniikkaa. Lancersistä löytyy roséille tyypillisiä vaaleanpunaisia värisävyjä, joita täydentää appelsiinin aurinkoinen vivahde. Kevyesti kuohahtavan viinin jäännössokeri tekee kokonaisuudesta puolikuivan ja helposti nautittavan.

Viinilasillinen:
Lancers Rosé. Portugali. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,88
Oranssinpunainen, marjaisa ja aromikas puolikuiva roséviini, joka on kevyesti kuohuva ja pehmeähappoinen
Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

5 kommenttia:

  1. Hei. Tämäpä oivallinen eväs, ja tyttäretkin tykkää.

    VastaaPoista
  2. coccasin cocaa ja hyvää oli. terv. coca-cola

    VastaaPoista
  3. Coca-colalle.
    Pitää varoa riippuvuutta kummakin cocan kohdalla. H.

    VastaaPoista
  4. Ei näytä huonolta, varsinkaan tuo rose.

    VastaaPoista
  5. Hyvää lauantai-iltapäivää sinulle Jaana. Me tehdään usein viikoloppuna cocaa naposteluruoaksi. Mainitsit tuosta roseesta, ja sillä on hienon värin lisäksi TODELLA hieno maku. Lancersissä on mukavan pirskahteleva olemus. Minulle se kilpailee parhaiden roseiden sarjassa chileläisen Santa Digna Rosen kanssa. H.

    VastaaPoista