21.8.2011

Viinimatkalla Chilessä. Transversal Valleys osa 6/8.

Tervehdys kaikille viinimatkalaisille! Tervetuloa viinimatkalle Chileen. Reissulla tutustuimme ensin maan viinilaaksoihin, niiden viineihin ja suomalaisiin ruokiin jotka maistuvat ko. viinien kanssa. Matkan loppupuolella käymme läpi perustekijöitä, jotka ovat Chilen viinien taustalla.

Chilen viinialueet sijoittuvat Tyynen Valtameren ja Andien vuoriston väliselle alueelle Keski-Chileen. Viinilaaksoja on neljätoista, Elqui, Limarí, Choapa, Aconcagua, Casablanca, San Antonio, Maipo, Cachapoal, Colchagua, Curicó, Maule, Itata, Bío Bío ja Malleco. Laaksot kulkevat itä-länsisuunnassa ja ne sijaitsevat pohjoisesta etelään ulottuvalla 1200 kilometrin alueella keski-Chilessä. Jokainen viinilaakso muodostaa omanlaisensa kasvuympäristön. Alueelle sijoittuu läheltä Perun rajaa alkava rannikon vuoristojono. Se jakaa alueen kahteen osaan, ohueen rannikkokaistaleeseen ja keskuslaaksoon. Näin rannikon ja Andien väliselle alueelle muodostuu pitkittäissuunnassa kolme erilaista ilmastollista aluetta, rannikko (Costa), keskusylänkö (Entre Cordilleras) ja vuoristo (Andes). Yksittäisen viinilaakson viinitarhoille ratkaisevaa on niiden sijainti itä‒länsi-suunnassa, ei niinkään sijoittuminen pohjois‒etelä-suunnassa.

Oheinen paperitaitos kuvaa poikittaisleikkausta Chilen keskeltä. Se havainnollistaa miten keskuslaakso sijoittuu suojaavasti matalan rannikkovuoriston ja Andien korkean vuoriston väliin. Kuluttajan kannalta lisämääreet tarhan ja sen köynnösten sijainnista ovat tervetulleita. Tietyn laakson viini yksilöidään tarkemmin sen mukaan tulevatko rypäleet rannikolta, keskusylängöltä vai Andeilta. Tämä antaa täsmällisemmät perusteet viinivalinnoille eri tilanteisiin.

Rannikko sijaitsee suoraan Tyynen Valtameren ja sitä viilentävän kylmän Humboldtin merivirran vaikutuspiirissä. Aamuisin mereltä puhaltava virtaus tuo viileää ja kosteaa ilmaa rannikkoseudulle. Aamupäivällä ilman lämmettyä kosteus haihtuu ja lämpö sekä valo pääsevät vaikuttamaan köynnösten kasvuun.

Viileillä alueilla rypäleet kehittyvät hitaammin ja niistä tulee raikkaita sekä vivahteikkaita. Näin viineistä tulee aromaattisia ja hedelmäisiä. Chardonnayt ovat tyypillisiä valkoviinejä rannikkoalueella.

Jääkellarin lohessa on raikas kalan maku ja se maistuu Chardonnay-viinien kanssa.

Keskusylänkö on lämmin ja suojainen alue, joka sijaitsee rannikon vuoristojonon ja Andien välisellä alueella. Se on perinteistä viinituotantoaluetta, joka tuottaa tasapainoisia ja hedelmäisiä viinejä.

Carbernet Sauvignon -rypäleistä tehdyissä viineissä voi maistaa täyteläisen hedelmäisyyden ja monipuolisen aromikkuuden. Punaviinit ovat täydellinen yhdistelmä grilliruokien kumppanina.

Andien juurella sekä rinteillä päivän ja yön lämpötilaerot ovat suuret. Öisin vuoristosta laskeutuu laaksoon kylmää ilmaa, joka päivän aikana taas lämpiää voimakkaasti. Nämä vuorokautiset lämpötilaerot ovat oleellisia rypäleiden kehittymisen, rakenteen ja niiden hapokkuuden tasapainon kannalta.

Andien rinteillä rypäleistä tulee värikylläisiä ja rakenteeltaan hyvin vivahteikkaita sekä täyteläisiä. Punaviinit ovat syvän punaisia ja konsentroituneita. Syrah on tyypillinen Andien alueen rypäle ja sen mausteisuus sopii hienosti jänisterriinin metsäiseen makuun.

Teksti: Heikki Remes
Viini- ja ruoka kuvat: Eeva ja Maija Remes
Maisemakuvat: Mikko Niemi
Ps. Kerro mielipiteesi viinimatkastamme. Mikäli haluat kommentoida etenemistämme, niin klikkaa juttuamme sen otsikkoriviltä. Voit kertoa ajatuksesi jutun lopun Kerro mielipiteesi -osioon.
Viiniterveisin Heikki, viinimies Juankoskelta.

4 kommenttia:

  1. Aivan uskomattoman upea sarja. Mahtavia kuvia viinitiloista. Olen itse aivan hulluna carmenere-rypäleeseen. Se tuli minullekkin tutuksi vasta matkalla Chileen muutamia vuosia sitten. Olen kiinnostunut julkaistava kirjasta. Milloin se ilmestyy ?

    VastaaPoista
  2. Milloin kirja ilmestyy?

    VastaaPoista
  3. Viikon alkua kommentin kirjoittajille ja muillekin. On mukava kuulla, että Chile ja sen viinit kiinnostavat. Täytyy myöntää, että itsekin olen innoissani Carmenére-rypäleestä. Minulle on muodostunut kuva, että muutaman vuoden sisällä se nousee Chilen toiseksi viljellyimmäksi rypäleeksi! Saa nähdä. Mitä tulee sitten uuden kirjamme Maistuu viinien kanssa - Chilen viinit ilmestymiseen. Eilen, maanantaina, vein kirjan käsikirjoituksen kustantajalle. Näillä näkymin kirjan pitäisi olla valmis lokakuun loppupuolella, hieman ennen Helsingin Kirjamessuja. H

    VastaaPoista
  4. Kiitos tähänastisesta matkasta. Mukavaa luettavaa ja katseltavaa. MIlloin kirjan saa kirjakaupasta?

    VastaaPoista