8.9.2011

Merimiespihvi maistuu maakravullekin

Syksy tuo tullessaan omat kiireensä, eikä arkena ruoanlaittoon haluta uhrata liikaa aikaa. Uunissa kypsennettävä merimiespihvi on ratkaisu silloin, kun haluaa tehdä maistuvaa ruokaa pienellä vaivalla. Pihvilihat ja juurekset kypsyvät uunissa omia aikojaan, ilman vahtimista. Mitä pitempään niiden antaa hiljalleen muhia, sitä maukkaampaa ruoasta tulee. Tarvittaessa pataan lisätään nestettä. Ruskistettu liha sekä kypsien sipuleiden makeus ja perunoiden tärkkelys antavat ruoalle mukavan pehmeän maun, jota kevyt maustaminen sopivasti täydentää. Yksinkertaiset sekä edulliset raaka-aineet tekevät annoksesta kevyen, sillä kalorit jäävät alle 600 kcal:n ja hintakin alle kahden euron!

Merimiespihvi on maistuva syysruoka.
Merimiespihvi (6 annosta):
800 g naudan ulkopaistia
10 suurehkoa perunaa
4 sipulia
lihalientä
voita ruskistamiseen
2 tl suolaa
rouhittua musta- tai valkopippuria
koristeeksi persiljaa
Leikkaa luuton liha viipaleiksi, puolita tarvittaessa sekä nuiji kevyesti. Ruskista pihvit pinnaltaan kauniin ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa perunat ja sipulit ohuiksi renkaiksi. Voitele uunivuoka ja lado siihen kerroksittain perunaa, sipulia sekä lihaa. Ripauta perunoille hieman suolaa ja jätä päällimmäiseksi perunakerros. Kaada lihalientä pataan niin, että ainekset peittyvät. Kypsennä uunissa 200 asteessa pari tuntia. Lisukkeena voi tarjota leipää ja punajuuria.

Kypsälle pataruoalle tarjotaan hedelmäistä punaviiniä.
Merimiespadan kypsä sekä kevyen pippurinen maku löytää sopivan kumppanin keskitäyteläisistä ja marjaisista punaviineistä. Pataruokien makuun sopii hyvin Merlot-rypäleistä tehty tummanvärinen ja kypsän marjainen viini.
Santa Carolinan Vistañassa Merlot on päärypäleenä, jota Cabernet Sauvignonin herukkaisuus ja vivahteisuus täydentävät. Viinin mausteisuus ja pehmeät tanniinit rakentavat tasapainoisen makuelämyksen kypsän pataruoan kumppaniksi.
MontGras Merlot on pääosin Merlot-rypäleistä tehty punaviini, johon Carmenère-rypäle antaa maanläheistä ja mausteista aromikkuutta. Viini tulee Colchaguan viinilaaksosta, jonka välimerellinen ilmasto tekee rypäleistä kypsiä ja vivahteikkaita. Osa viinistä kypsytetään puoliksi ranskalaisissa ja puoliksi amerikkalaisissa uusissa tammitynnyreissä, jolloin makuun saadaan vaniljaisuutta ja täyteläisyyttä. Viinistä löytyy notkeutta ja hedelmää. Sen maanläheiset aromit ovat omimmillaan pataruoan kypsien ja pehmeiden makujen kanssa.

Nuoret, marjaisat punaviinit sopivat merimiespihvin kypsään makuun.

Viinilasillinen
Santa Carolina Vistaña Merlot Cabernet Sauvignon. Chile,Central Valley 2010. Alko nro 6555. Hinta 6,88.
Punainen, mustaherukkainen viini, jonka keskitäyteläinen maku on sopivan hapokas ja marjaisa.
MontGras Merlot Reserva. Chile, Colchagua 2010. Alko nro 437787. Hinta 9,98.
Punainen, kypsän marjainen viini, jonka täyteläinen maku on kevyen yrttinen, luumuinen ja lämmin.

Teksti ja viinikuva: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes

4 kommenttia:

  1. Ihan nälkähän lukiessa tuli. Terhi

    VastaaPoista
  2. Huomenta Terhi. Näin ne reseptit parhaillaan toimivat. Merimiespihvi on hyvin perinteinen ruoka, joka on jotenkin jäänyt hieman unholaan.
    Se ON maukas ja helppotekoinen, sekä sopii hyvin syksyyn, vaikkapa lauantain iltapäivän ateriaksi! H.

    VastaaPoista
  3. Tuo on kyllä niin hyvä ruoka viileänä syyspäivänä. Riina

    VastaaPoista
  4. Hei Riina.
    Olin juuri koneella ja ajattelin vastata heti, sillä samaa maistuvaa "evästä" meillä on myös lautasella, jälleen kerran. Näin sateisena ja kylmänäkin päivänä se kyllä maistuu. Tähän kelloaikaan merimiespihvin kanssa voi hyvin maistella jotain maukasta ja hieman mausteista viiniä. Onko sinulla jotain viiniä lasissa, muutakin kuin Valion "valkoviiniä"?. H.

    VastaaPoista