Viinimatkalla Chilessä. Chilen viinit 8/8.

Tervehdys kaikille viinimatkalaisille! Tervetuloa viinimatkalle Chileen. Reissulla tutustuimme ensin maan viinilaaksoihin, niiden viineihin ja suomalaisiin ruokiin jotka maistuvat ko. viinien kanssa. Matkan loppupuolella kävimme läpi perustekijöitä, jotka ovat Chilen viinien taustalla. Viinimatkamme päättyy, viineihin. Liitän tähän loppuun vielä kuvakollaasin joka kiteyttää Chilen viinimatkan. Kiitos kaikille kanssamatkaajille.

On unohtumaton elämys herätä Chilen viinialueella aamulla auringon nousun aikaan, ja sumun vielä peittäessä laakson viiniköynnökset nauttia hiljaisuudesta sekä uuden päivän alkamisesta.

Päivällä voi ihailla viinitarhojen vehreyttä ja maiseman vaihtelevuutta.

Elämykset jatkuvat, kun illalla istahtaa viinitahojen keskellä olevaan illallispöytään ja saa maisteltavakseen ikkunan takana olevien viiniköynnösten rypäleistä tehtyjä viinejä.

Chileläisten viinien esiinmarssi on nuorta. Samaa nuoruutta ja raikkautta voi havaita maan viini-ihmisissä, jotka hyvin auliisti perehdyttävän viineihin ja niiden tekemiseen.

Yksi viinimatkan ehdottomista tiedollisista anneista tulee kun pääsee kuuntelemaan ja jututtamaan Max Weinlaubin kaltaista huippuviinien tekijää.

Viini-ihmisestä on erityisen sykähdyttävää laskeutua maan alle kellariin, jossa viinit odottavat maistajaansa.

Erityinen kokemus on olla Limarissa yli 500 km:n päässä Santiagosta pohjoiseen. Tabalin tyylikäs viinikellari viestittää alueen historiasta ja viinien laadusta.

Toisaalta kokemus vailla vertaa on saada maistaa kypsymässä olevan viinin tankkinäytettä.

Suomen lippu toivottaa kaukaiset viinivieraat tervetulleeksi tutustumaan viinitalon valikoimaan.

Kuohuviinin kohdalla on hyvä antaa vastaus Tuirelle ja niille, jotka ovat kyselleet Chilen parhaasta viinistä. Itse en pysty nimeämään ehdotonta suosikkia, sillä se riippuu tilanteesta ja viinilajista. Puna- ja valkoviineistä löytyy todella hienoja laatuviinejä. Minulle kuohuviinit ja makeat viinit ovat olleet monta vuosikymmentä aina sydäntä lähellä. Vaikka niitä ei Suomessa taida olla yleisessä myynnissä montaakaan, niin paikan päältä Chilestä niitä löytyy. Roseekuohuviini edustaa minulle alituista etsinnän kohdetta ja täyttymystä, kun sellaisen tavoittaa.

Late harvest on myös uskomattoman hieno viini, jossa luonnollisuus on valttia. Se maistuu yksistään, mutta kruunaa jälkiruoan hienolla ja aromaattisella maullaan.

Viinistä muodostuu todellinen elämys vasta kun sen yhdistää hyvään ruokaan. Tästä ei chileläinen ruoka viinitarhalla enää parane. Roseinen ankanrinta on houkutteleva annos ja tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden maistella erityylisiä punaviinejä.

Mielikuva Chilen viineistä laajenee uuteen ulottuvuuteen kun saa eteensä maan todellisen laatuviinin. Viinin jolla on tarina kerrottavanaan, jonka laatu on erinomainen ja joka toimii chileläisten viinien ikonina.

Viini luo tunnelmaa. Luonnontuotteena se ansaitsee arvostuksensa ja aikaa paljastaakseen piirteensä.

Teksti: Heikki Remes
Viini- ja ruokakuvat: Eeva ja Maija Remes
Maisemakuvat: Mikko Niemi

Ps. Kerro mielipiteesi viinimatkastamme. Mikäli haluat kommentoida etenemistämme, niin klikkaa juttuamme sen otsikkoriviltä. Voit kertoa ajatuksesi jutun lopun Kerro mielipiteesi -osioon.
Viiniterveisin Heikki, viinimies Juankoskelta.

Jälkikaneetti. Nimimerkki reissaaja kysyi minne seuraavaksi matkaamme. Hänelle suosittelen lähtemistä Uniquetourin mukaan todelliselle viinimatkalle Chileen ensi kevättalvella. Toivottavasti Mikko Niemi lähtee mukaan vetämään reissua, ja vie osallistujat hänelle tuttuihin hienoihin elämyksiin.
Toki minullakin on suunnitelmissa viedä halukkaat viinimatkalle, joka vie maailman ympäri! Ajatuksena on tulevan talven aikana pitää tehostettu viinikurssi tämän blogin kautta, jossa käymme viiniasiat läpi a:sta ö:hön; rypäleet, viinilajit, valmistus, viinimaat, arviointi ja viini ja ruoka. Mikäli innostuta riittää, niin matkalle lähdetään viimeistään lokakuussa.

5 kommenttia:

 1. Hei Heikki. Kiitos Chilen matkasta. Odotan jo malttamattomana maailmanympärysmatkaa viinien merkeissä! Itse kyllä tykkään viineistä, mutta siihen se sitten pysähtyy. Toivon saavani lisää käytännön tietoa. Mikäli minulla tulee kysyttävää, niin se varmaan onnistunee? Viinin ystävä.

  VastaaPoista
 2. Joko kirjan voi tilata? Jari N.

  VastaaPoista
 3. Heippa Jari N.
  Nyt kirja on tilattavissa. Tulevalla viikollahan on Kirjamessut Helsingissä. Siellä sitten nähdään, kirjapuolella sekä viini, ruoka ja hyvä elämä -osastoilla. H.

  VastaaPoista
 4. Kirjan voi tilata kirjailijan omasta kirjakaupasta, jolloin halutessaan siihen saa vaikkapa omistuskirjoituksen.

  Kirja on mukava joululahja annettavaksi vaikkapa viinipullollisen kanssa.

  Mikko

  VastaaPoista
 5. Hei Mikko.
  Tuo kirja/viinipullo on höydyllinen, maistuva ja monikäyttöinen lahjavinkki, eikä maksa maltaita. H.

  VastaaPoista