Kasviksissa maistuvat tuoreus ja aromit

Satokauden kasvikset ovat parhaimmillaan kun ne valmistetaan heti sadonkorjuun jälkeen. Kypsennetyt vihannekset ja juurekset tuovat vaihtelua ruokatarjontaan. Kasvistornien valmistaminen on todella helppoa. Leikkaa tuoreista vihanneksista ja juustosta samankokoisia kiekkoja, pinoa torniksi ja kypsytä uunissa. Tämän helpompaa ei ruoanlaitto ole. Lämpimistä kasviksista saa kokonaisen aterian sellaisenaan, tai sitten niitä voi käyttää aterian lisukkeina. Marinoiduissa, kylminä tarjotuissa kasviksissa makuvivahteet nousevat mukavasti esille.


Kasvistornit(4 kpl):
1 kesäkurpitsa
1 salaattisipuli
2 kypsää tomaattia
Mozzarella-juustoa
pestokastiketta

Laita puutikut likoamaan veteen noin varttitunniksi. Viipaloi kasvikset ja juusto. Ohuiksi leikatut sipulit ja kesäkurpitsat kypsyvät tasaisesti. Pinoa tornit ja kiinnitä keskeltä puutikulla. Sivele pestolla, kypsytä uunissa puoli tuntia. Varaa 1‒2 tornia ruokailijaa kohden.

Kasvikset valkoviinissä:
1 kukkakaali
5 porkkanaa
2 purjoa
sokeriherneitä

Mausteliemi:
2dl vettä sekä kuivaa valkoviiniä
1 dl oliivi-/rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa ja sokeria
2 laakerinlehteä ja valkosipulinkynttä

Laita mausteliemen ainekset kattilaan. Anna kiehua lempeällä lämmöllä noin viisi minuuttia. Paloittele kukkakaali sekä porkkanat ja laita keitinliemeen. Leikkaa purjosta kahden sentin viipaleita ja lisää ne herneiden kanssa. Keitä vielä muutama minuutti ja anna kasvisten sitten jäähtyä keitinliemessään. Tarjoile hienostuneen makuiset kasvikset kylminä, vaalea leivän kanssa.

Keveät viinit täydentävät kasvisten makuja
Kasvisten aromaattisuutta ja keveitä makuja ei kannata peittää liian voimakkailla viineillä. Kasvistorneissa sipulien ja tomaattien hapokkuus pehmenee pitkän kypsennyksen myötä, ja niiden makuihin on helpompi löytää sopiva viini. Peston täyteläisyys ja suolainen mausteisuus vaativat viiniltä pirteyttä sekä aromaattisuutta. Haudutetut kasvikset saavat lisämakua marinoituessaan valkoviinissä. Raikkaan ja yrttisen sauvignon blancin hapokkuus ja aromaattisuus tekevät viinistä hyvän kumppanin kasviksille. Myös tammittamattoman ja keskitäyteläisen chardonnayn hedelmäinen pehmeys sekä miellyttävä hapokkuus tekevät viinistä hyvän kumppanin kasviksille.

Teksti: Heikki Remes
Kuva: Eeva Remes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti