Makumiesten matka maalaiselämään

Maaseudun rauha, lähiruoka ja slow living nousivat pääosaan, kun ”Helsingin herrat” Janne Suomi Reseptitaivaasta ja Mikko Niemi Uniquetourista matkasivat Juankoskelle viinimies Heikki Remeksen vieraaksi. Talvinen verkkokalastus, Juicen tori, Terhontori, kalan käsittely avannolta ateriaksi, savusauna ja nautinnollinen ateriointi sopivien viinien kanssa rakensivat elämyksellisen kokonaisuuden, johon vuorokauden tunnit juuri riittivät.
  

Manchego, Mustaleima Emmental, Parmesan ja juustonrakastajan hillo sekä Serrano-kinkku ja Espanjan punaviini on sopiva aloitus ruoka- ja viini-ihmisten tapaamiselle. Kokoontumisajossa on hyvä rauhoittua ja suunnitella tulevan vuorokauden tekemisiä.


Tuskin on talvinen aamu valjennut, kun miehet suuntaavat Vuotjärvelle Seppo ja Raimo Vinnin verkkojatalle. Ahti näkyy olevan anteliaalla tuulella, kun Seppo ja Janne ihastelevat avannosta nousutta 7,5 kilon haukea. Sepolle tuttu tilanne, mutta Jannelle hänen elämänsä ensimmmäinen verkkoreissu! Ja mikä saalis!


Seppo Vinni, Raimo Vinni, Janne Suomi ja Mikko Niemi ihastelevat haukisaalista. Tokihan kuhaa ja ahventa nousi myös, mutta tällä kertaa hauki oli mielenkiinnon kohteena. Ja syystä!


Juicen patsas on ehdoton nähtävyys Juankoskella vierailtaessa.


Muuruvedellä sijaitseva Terhontori ja sen lihatiski ovat myös tutustumisen arvoinen paikka, kun ruoanlaittaja hakee ateriavaihtoehtoja. Terholta niitä löytyy joka lähtöön.


Savusauna ja sen lämmitys kuuluvat ehdottomasti maaseudun elämyksiin. Pimeä sauna ja tulen kajo muodostavat mukavan vastakohdan talviseen iltaan. 


Tunti sitten pyydetty kala on jalossa muodossa ruodottomana fileenä, josta on helppo tehdä maistuvaa lähiruokaa.


Kokkisodan ainekset seinällä. Liitutaulu kertoo illan menun, jonka toteutus vielä tulossa.


Jannen toteutus kuhasta on näyttävä, yksinkertainen ja maukas. Pannulla paistettu kuha saa pintaan suolaa ja valkopippuria, sekä seurakseen Mikon marinadiliemessä inkiväärisiivujen kanssa hetken keittämiä porkkanalastuja ja viinisuolaheinän lehtiä.


Mikon tekemät lammasselykset lähtivät marinoitumaan edellisenä iltana, ja saivat valmistuessaan hautua uunissa noin kuusi tuntia. Kumppanikseen ne saivat lämpimän kasvissalaatin.


Kypsän aromaattinen, täyteläinen sekä tasapainoisen tamminen Campo dei Buoi Barolo oli yksi onnistunut valinta mausteiselle lammaspadalle.


Italian teema jatkui Heikin jälkiruoan kohdalla, sillä Moscato d’Asti kuohuviini on takuuvarma viinivalinta
Crepes Suzettelle.


Viimeiset kekäleet vielä punoittavat. Vielä hetki ja sitten nokilöylyt. Sauna jää siintymään, ja saa odottaa kylpijöitä vielä tunnin verran.


Oluen pehmeä puraisu kuuluu savusaunan nautintoihin. Kuparin ja oranssin värinen Hippaheikki on pintahiivaolut, jonka runsas ja humaloitu maku sopii juomaksi saunareissulle. Weihenstephaner Vitus Weizenbock on suodattamaton, pehmeä ja olut, joka tekee saunakokemuksesta täydellisen. Karjala Terva on vahva lager, jonka makean maltainen ja tervainen maku yhdistyy hyvin savusaunan vastaaviin aromeihin.


Talvinen rauha valtaa pihapiirin ja antaa odottaa illan tummumista. Pimeän tullen pääsee kylpemään, lumihankeen ja sitten syömään pitkän kaavan mukaan nautinnollista lähiruokaa ja muita herkkuja. Kyllä maalla on mukavaa!

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Mikko Niemi

1 kommentti:

  1. Oli upea talvipäivä, kiitokset vielä. Verkkosaalis, perkaamiset, savusauna, viini & ruoka; ja sitten se maaseudun rauha... Kyllä sitä tänään oli jälleen ikävä kun otettiin junalta spurtti leimalaitteelle.

    VastaaPoista